ingezonden brieven

Lezersbrieven: Hoogst opmerkelijk dat schooldirecteuren hun onreine gedachten over blote buiken en decolletés projecteren

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 29 juni.

Redactie
Een jongen en een meisje flirten met elkaar. Beeld anp
Een jongen en een meisje flirten met elkaar.Beeld anp

Brief van de dag

Vlak bij mijn huis bevindt zich een middelbare school en in de pauzes vertoeft de schooljeugd op en rond het schoolplein. Nu het zomer is, zijn ze lekker luchtig gekleed, de jongens met blote basten en korte broeken, de meisjes met naveltruitjes en blote benen. Het is prachtig om te zien, hoe ze achter elkaar aanrennen en enorm hun best doen elkaar te imponeren. Kortom, de Summer of Love is weer aanstaande en iedereen ziet dit met plezier aan.

Helaas geldt dit niet voor enkele directeuren van christelijke scholen in den lande. Zij hebben het nuttig gevonden een brief te sturen naar de ouders, om te vragen of de meisjes iets zediger gekleed kunnen gaan, want de mannelijke docenten worden afgeleid door al die blote buiken en decolletés.

Het is anno 2021 toch hoogst opmerkelijk dat deze directeuren hun eigen onreine gedachten zo vrijelijk mogen projecteren op hun mannelijke docenten. Het zou veel verstandiger zijn als zij hulp gaan zoeken, want zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

Piet Post, Arnhem

Vaccinatie tieners

Waarom heeft minister Hugo de Jonge nog meer tijd nodig om na te denken over het vaccineren van middelbare scholieren en de bezwaren die zij en hun ouders hiertegen zouden kunnen hebben? Mijn beide kinderen willen heel graag de vaccinatie zo snel mogelijk krijgen.

Ze zijn nu verplicht om met 28 andere ongevaccineerden in een kleine ruimte les te volgen en kunnen niet zelf kiezen of ze de vaccinatie willen. Ze moeten nu wachten, terwijl ze wel risico lopen ziek te worden. De oplevingen van infecties in de landen die al een hoge vaccinatiegraad hebben, vinden vooral plaats in de ongevaccineerde groepen in die samenlevingen. Geef onze tieners nu de mogelijkheid zelf te kiezen voor de vaccinatie, dan kan De Jonge intussen nog even nadenken hoe hij de rest van de kinderen eventueel gaat overtuigen.

E. de Ridder, Den Dolder

Anderhalvemeterregel

Als ze die 1,5-meterregel nu ook eens in het Tourpeloton invoerden: zou bergen breuken en andere ellende voorkomen.

Rob Dijksman, Hulsberg

Fuck

‘Laten we als vrouwen vooral fuck zeggen’, raadt Asha ten Broeke aan in haar column, want vrouwen mogen net zo grof zijn als mannen. Maar wat zeg je eigenlijk als je ‘fuck’ gebruikt als scheldwoord? Dat je iemand op grove wijze zonder toestemming wilt penetreren in vagina of anus. Dat is dus verkrachting.

‘Fuck’ gebruiken als scheldwoord gaat ervan uit dat penetreren iets is wat een overheersende partij doet om de ander te domineren, tegen de wil van die ander, en dat gepenetreerd worden verachtelijk is.

Laten we ‘fuck’ daarom juist helemaal niet meer gebruiken als scheldwoord, want het is seksistisch en homofoob. Ja, vloeken kan een essentiële vorm van verzet zijn, maar laten we een beter woord verzinnen.

Mariek Hilhorst, Amsterdam

Minimumloon

Bij deze wil ik iedereen bedanken die de verhoging van het minimumloon mogelijk heeft gemaakt. Het moet een enorme klus zijn geweest. Ik kan me niet indenken hoeveel harde woorden er zijn gevallen, hoeveel vuisten er op tafel hebben geslagen, hoeveel mensen er hebben gevochten om tot dit resultaat te komen: 16 euro, per maand, bruto. Na een hele werkdag levert dit toch al gauw 65 cent extra op. Wat je daar allemaal niet mee kan doen.

Jop Agterberg, Rotterdam

Meerstemmigheid

Hulde aan Piet Emmer. En chapeau voor de Volkskrant om zijn bijdragen te blijven publiceren. Ze zijn broodnodig en waardevol, omdat de slavernijthematiek in onthutsend tempo eenrichtingverkeer is geworden en de publieke discussie dreigt te ketenen.

Felle en ongenuanceerde reacties op het artikel (O&D, 24 juni) onderstrepen dit alleen maar: ‘Schaamteloze verdediging’, een ‘stom, vanuit een witte arrogantie, opgesteld opiniestuk’. Anno 2021 in Nederland met droge ogen durven beweren nog de naweeën te voelen van wat verre voorouders is aangedaan, is pas arrogant. Want dat is een misplaatste vorm van Amerikaantje spelen en cultiveren van vals slachtofferschap.

Intussen moet en zal dat slavernijverleden ons als de nieuwe zondeval worden opgedrongen. Wee degene die een relativerende toon aanslaat of vraagtekens durft te plaatsen: hij of zij wordt gebrandmerkt. Onder collega-historici is er achter de schermen veel steun voor genuanceerde benaderingen à la Emmer. Tegelijkertijd heerst er op de werkvloer en in collegezalen een latente angstcultuur.

Alleen al het woord ‘blanke’ in de mond nemen leidt tegenwoordig tot klamme handjes. Maar een open en inclusief debat kan alleen gevoerd worden op voorwaarde van meerstemmigheid.

Niek Pas, Arnhem

Meer over