lezersbrievenchroom-6

Lezersbrieven: Chroom-6 slachtoffers verdienen veel ruimhartiger schadevergoeding

Lezers zijn verontwaardigd over de beperkte schadevergoeding die het ministerie van Defensie toekent aan slachtoffers van het kankerverwekkende chroom-6.

Redactie
Voorzitter Ruud Vreeman van de Paritaire Commissie overhandigt het rapport aan staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD).  Beeld ANP
Voorzitter Ruud Vreeman van de Paritaire Commissie overhandigt het rapport aan staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD).Beeld ANP

Ziekmakend

Defensie erkent dat chroom-6 meer kapot heeft gemaakt dan eerder toegegeven. In het NOS-journaal van maandagavond 20.00 uur zag ik staatssecretaris Barbara Visser de klokkenluiders bedanken. Dat is mooi.

Maar wat daarna kwam, deed het enige wat mooi is aan deze toch vooral heel erg lelijke kwestie onmiddellijk teniet: we zien een man aan het woord komen die blaaskanker heeft, en daarmee niet binnen de door Defensie getroffen schaderegeling valt – sorry meneer, u valt niet in de prijzen, had u maar longkanker moeten hebben, dan had u wel een schadevergoeding gekregen.

Roken vergroot de kans op longkanker. Niet alle mensen met longkanker hebben gerookt. Roken vergroot ook de kans op kanker in andere organen, waaronder de huid en de blaas. Ik kan me voorstellen dat net zomin als in specifieke gevallen de relatie tussen roken en kanker onomstotelijk kan worden vastgesteld die relatie kan worden gelegd tussen blootstelling aan chroom-6 en kanker – niet alleen wat longkanker betreft, maar ook wat andere soorten kanker betreft.

Gezien de grove nalatigheid van Defensie in deze zaak had de schaderegeling wel wat ruimhartiger gekund. Nu worden mensen met een andere kankervorm dan die in de longen aangemoedigd hun zaak alsnog zelf te bepleiten bij de rechter – moeten zij werkelijk aantonen wat voor de mensen met longkanker ook niet aan te tonen is, namelijk dat de blootstelling aan chroom-6 kanker heeft veroorzaakt? Kom nou toch. Zo wordt schade op schade berokkend. Dit kan niet de bedoeling zijn.

Barbara Jiskoot, longverpleegkundige. Utrecht

Miezer toch niet zo

Wat zit de overheid toch te miezeren. De Defensie-medewerkers zijn jarenlang bewust gebruikt zonder rekening te houden met hun gezondheid. Geld was belangrijker. Daardoor leven zij zo’n vijftien jaar korter en bespaart de overheid aan AOW en pensioenen enkele tonnen per ex-werknemer. En naast dit geld is bovendien hun gezondheid gestolen. Is het terug geven van 40 duizend euro aan de rechthebbenden niet een beetje weinig?

Pim van Touw, Leidschendam

Chroom-6 veroorzaakt ook andere kankers

De luchtmacht heeft in de periode 2004 tot 2006 onder meer op de vliegbasissen Eindhoven, Twenthe, Leeuwarden en Soesterberg de met chroom-6 besmette gebouwen laten schoonmaken en heeft daarop voor die locaties een chromaatveilig werkproces ingevoerd. Dat andere Defensietakken toen nog gewoon volgens de oude, minder veilige methode doorwerkten, zegt vooral iets over de communicatie binnen Defensie. Overigens: chroom-6 wordt ook via de huid in het vetweefsel opgenomen en kan helaas niet alleen longkanker – door directe inademing – veroorzaken.

Ing. R. Noordenbos, Maarssen

Bekijk de film Erin Brockovich

Ben verbaasd hoe deskundige betrokkenen bij deze afschuwelijke affaire geen kennis (lijken) te dragen van het chromium-6-schandaal dat zich enige decennia terug in de VS heeft afgespeeld. In de terecht gerechtelijke claimprocedures van slachtoffers die gaan volgen, zou het zien van de Amerikaanse film Erin Brockovich uit het jaar 2000 dat op het schandaal gebaseerd is, verplicht voorafgaand gezien moeten worden door betrokkenen.

Nico van Boxtel, Tarragona - Spanje

Meer over