Brieven

Lezersbrieven: ‘Beperking embryo-onderzoek is onethisch’

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 12 juni.

null Beeld Getty/iStock
Beeld Getty/iStock

Brief van de dag: verruiming embryo-wetgeving

In de argumentatie over de noodzaak van nieuwe embryo-wetgeving en de aanstaande radicale veranderingen in de voortplanting (Sir Edmund, 9 juni) mis ik een belangrijk element. De zin waarmee het stuk eindigt, is de crux waarom de embryowet aangepast moet worden en meer onderzoek mogelijk wordt.

Professor Bredenoord zegt: ‘Ik denk dat de wijze waarop een zwangerschap tot stand komt uiteindelijk niet uitmaakt. Zolang er maar hetzelfde soort mens uit komt.’ Feit is dat we niet weten of de wijze waarop een zwangerschap tot stand komt uitmaakt. Juist daarom is onderzoek nodig. Niet schattigheid, maar de veiligheid van huidige en toekomstige technieken voor aanstaande ouders en hun toekomstige kinderen is het belangrijkste criterium.

Toen ivf ruim veertig jaar geleden werd geïntroduceerd, werd dat gedaan zonder gedegen onderzoek naar de veiligheid voor moeder en kind op de lange termijn. Inmiddels zijn er miljoenen mensen wereldwijd die hun leven danken aan deze techniek. Hoewel de meeste ivf-kinderen gezond zijn, zijn er overtuigende aanwijzingen dat omstandigheden rondom de conceptie een blijvende invloed hebben op de groei, ontwikkeling en gezondheid van mensen.

Hoe ethisch is het om onderzoek naar de veiligheid van huidige en toekomstige voortplantingstechnieken niet toe te staan, wetende dat deze technieken in het buitenland ontwikkeld worden en gebruikt gaan worden door stellen met een onvervulde kinderwens? Zij zijn daarmee overgeleverd aan onwetendheid en de commerciële belangen van buitenlandse ivf-klinieken die dergelijke technieken ongetwijfeld gaan aanbieden.

Paren met een onvervulde kinderwens en hun toekomstige kinderen verdienen beter.

Tessa J. Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid, Universiteit van Amsterdam

Zelfdoding

Emeritus hoogleraar psychologie René Diekstra roept terecht op de beladen term ‘zelfmoord’ voor ‘zelfdoding’ in te ruilen (Ten Eerste, 11 juni).

Wellicht kan de onder aan het artikel genoemde hulpinstantie 113 Zelfmoordpreventie aan die wens gehoor geven.

M. Knippen, Heiloo

Openingstijden musea

Goed plan, denkt Justine Borkes, om musea tot 22.00 uur in plaats van 17.00 uur open te laten zijn (Brieven, 8 juni). Misschien beseft zij niet dat de meeste musea dankzij de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers, waaronder ondergetekende, bestaan.

Ruimere openingstijden van zeven naar tien uur per dag vraagt extra inzet van al die vrijwilligers. Dan zijn er nog meer nodig dan nu om de musea goed te laten draaien.

Late sluitingstijd houdt ook in dat die ‘opgejaagde’ gepensioneerde museumbezoeker met de door Borkes geschatte reistijd van drie uur die dag niet meer thuiskomt en ook ‘s avonds niet zo laat wil reizen. Dan is de huidige openingstijd van 10.00 uur tot 17.00 uur heel comfortabel.

Hanneke Lambeck, vrijwilliger bij museum Beelden aan Zee, Den Haag

Loonkloof thuiszorg

De totale loonstijging voor de leerkrachten in het basisonderwijs zal neerkomen op maar liefst 8,5 procent. Toch zijn er nieuwe acties aangekondigd. Deze leerkrachten houden vast aan hun eis: laat ons hetzelfde verdienen als docenten in het voortgezet onderwijs. Volgens Stolk, cao-onderhandelaar namens het AOb, nodig om de lerarentekorten in het basisonderwijs aan te pakken.

Een vergelijking met de ouderen-thuiszorg dringt zich op. Het zou redelijk zijn als daar de verzorgenden (mbo) hetzelfde gaan verdienen als de mbo-verpleegkundigen. Ze doen namelijk voor een groot deel hetzelfde werk.

En als we toch bezig zijn, laten we dan ook meteen even die andere onredelijkheid aanpakken: 50-plussers komen moeilijk aan een baan. Zo’n 80 procent van de werkgevers in de zorg heeft moeilijk vervulbare vacatures. Laat je je op je 50ste (met studerende kinderen en nog een fors stuk hypotheek) tot verzorgende of verpleegkundige omscholen, verdien je na je opleiding hetzelfde als een 18-jarige. Hoe enthousiasmerend is dat.

Annemieke Bosman, Emmerich am Rhein (DL)

Oranjeleeuwinnen

Afgelopen vrijdag hebben de Oranjeleeuwinnen met 5-0 gewonnen van Noord-Ierland in de WK-kwalificatie.

Zaterdag en maandag stond er niks in de krant over de Oranjeleeuwinnen, maar wel over het WK mannen en Marokkaanse voetballers. Dat vind ik flauw.

Simone de Ridder (10 jaar), Den Dolder

Invoerrechten Boeing

Trump is duidelijk met 25 procent importheffingen op staal en 10 procent op aluminium. De EU denkt aan extra invoerrechten op Harleys, Amerikaanse spijkerbroeken, pindakaas, enzovoort. Gelet op het gedrag van Amerika tijdens de G7 komt de boodschap niet over.

Met 10 procent extra invoerrechten op Boeings wordt óók de EU beslist duidelijk. Bovendien komt deze maatregel ten goede aan de Europese Airbus-industrie.

Nu een handtekening onder een wereldwijd verdrag nog zo weinig voorstelt, kunnen alle Europese landen zich ook terugtrekken uit het Joint Strike Fighter-programma en alsnog in EU-verband een eigen gevechtsvliegtuig (door)ontwikkelen. Samen investeren, samen ontwikkelen, het schept een band; Europese Unie eerst.

Jan van der Pol, Amsterdam

Meer over