ingezonden brieven

Lezers over het Shell-vonnis: ‘Hoe sneller hoe beter, want er is haast bij’

Volkskrant-lezers reageren op de Shell-uitspraak.

Een olieraffinaderij van Shell in Norco, in de Amerikaanse staat Louisiana. Beeld Getty Images
Een olieraffinaderij van Shell in Norco, in de Amerikaanse staat Louisiana.Beeld Getty Images

Kosten uitstoot

Shell is door de rechter verplicht om ‘via zijn concernbeleid eind 2030 de CO2-uitstoot van de Shell-groep en afnemers streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019.’ Dat is een verregaande uitspraak, die mijns inziens kan en moet worden verbreed.

De rechter stelt hiermee een bedrijf niet alleen verantwoordelijk voor haar eigen ‘uitstoot’, maar ook voor die van haar afnemers. Uitstoot van CO2 is slechts een van de moderne problemen, het komt vaak voor dat handel winstgevend is, omdat de externe (maatschappelijke) kosten worden afgeschoven op de samenleving.

We zien bijvoorbeeld al jaren een uittocht van productie naar lage-lonenlanden, omdat de transportkosten irreëel laag zijn, terwijl dat transport hoge maatschappelijke kosten veroorzaakt. Vliegverkeer is ook zo’n voorbeeld: veel omgevingsellende, maar geen accijns.

Het meest pregnante voorbeeld is natuurlijk de wapenindustrie, die winst maakt over de ruggen van vele pechvogels. Zij verkopen de raketten en mijnen, de samenleving mag na de oorlog het puin en de mijnen ruimen.

Het lijkt mij goed om alle bedrijven en hun afnemers te laten betalen voor de veroorzaakte externe kosten, dan ontstaat er een productiemodel dat beter in balans is met de samenleving.

Jammer dat milieubeweging en rechter hierin meer bereiken dan onze overheid, die toch de samenleving bestiert.

Robin Hemelrijk, Vlissingen

Groot

Wij zijn niet vaak de eersten die de moeilijke sprong durven te nemen, maar dat de rechter in Den Haag

nu uitgesproken heeft dat ‘Parijs’ ook voor Shell geldt, is tot mijn verrassing zelfs met vreugde begroet op de voorpagina van Il Manifesto in Italië. In hun artikel wordt de hoop uitgesproken dat dit tot een keten van soortgelijke uitspraken zal leiden tegen andere grote vervuilers, in heel Europa. Waarin een klein land groot kan zijn!

Yvonne de Jong, Leiden

Rechtsstaat

Volksgezondheid is een mensenrecht. Derhalve moeten alle banketbakkers per vonnis hun zaak sluiten, want ze verkopen zoete troep en het obese volk kan niet op eigen kracht de juiste keuzes maken.

Zegeviert het recht? Wie het Shell-vonnis toejuicht, moet beseffen dat ongekozen magistraten die hun mandaat verruimen het mandaat van onze gekozen volksvertegenwoordigers uithollen.

De rechter ondermijnt in zijn wijsheid de democratie om ruim baan te maken voor zijn ‘rechtsstaat’.

Bert de Croon, Den Haag

Verantwoordelijkheid

Shell zal snel de vraag moeten beantwoorden: zijn wij een olie- en gasbedrijf of een energiebedrijf? Ook kranten gebruiken deze termen door elkaar, maar het verschil is cruciaal. In het verweer van Shell lezen we de boodschap: wij verkopen olie en gas, want de markt vraagt hierom. En o ja, we gaan ook gestaag verduurzamen, want beleggers en markt vragen hierom.

Maar de maatschappij, en nu ook de rechter, verlangt iets anders: zorg dat we het Parijsakkoord halen. Met concrete actie op korte en middellange termijn, in plaats van ‘net zero’ in 2050. Shell moet in de spiegel kijken en erkennen dat het een energiebedrijf is.

Net als zijn sectorgenoten levert het, door middel van brandstoffen, de energie waar onze economie voor het overgrote deel van afhankelijk is. Dan kun je niet stellen: wij zijn slechts leverancier en we zijn volgend aan de energietransitie, ‘dat kunnen wij niet alleen’.

Dan wordt het tijd om je verantwoordelijkheid te nemen en te zeggen: wij gaan zorgen voor zo schoon mogelijke, hernieuwbare energie. Hoe sneller hoe beter, want er is haast bij. Daar zou eigenlijk geen rechter voor nodig moeten zijn.

Lucas Geusebroek, Amstelveen

Albert

Zo. Nu na Shell, Albert Heijn als minst duurzame, en grootste winkelketen aanpakken. Niemand zit te wachten op veertig verschillende potten mayonaise, dertig verschillen pindakaassoorten en vijftien merken aardbeienjam. AH vaart wel bij deze marktwerking, maar vanuit het oogpunt van het milieu is het pure verspilling. En nee, de mensen vragen daar niet om Albert.

Ad van Nederpelt, Utrecht

Vervuilers

Dat is toch weer fantastisch nieuws. Wist niet dat Shell alleen verantwoordelijk was voor alle klimaatproblemen, maar dat is nu weer opgelost. Nu kunnen de mensen in Nederland weer lekker doorgaan met het op de wereld zetten van toekomstige vervuilers.

Misschien stoppen met kinderbijslag krijgen, maar vervuilerbelasting betalen. Alles voor het klimaat.

Stefan Huizenga, Harlingen