Lezersbrieven23 januari

Lezers over Amerika, de avondklok, meer stemmen, premier Rutte en het toeslagencircus

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 23 januari

Beeld uit de zaak-O. J. Simpson uit 1994. De American footballspeler werd verdacht van de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman.  Beeld AFP
Beeld uit de zaak-O. J. Simpson uit 1994. De American footballspeler werd verdacht van de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman.Beeld AFP

Brief van de dag: land of the brave

Bert Wagendorp schrijft in zijn ­column van 22 januari over de Amerikaanse volksaard. ‘Wat is dat voor een volk dat de leiding in handen geeft van een psychopaat’, en vraagt zich daarbij af of dit land ineens weer een baken kan zijn voor de wereld, nu er een nieuwe president is aangetreden.

In mijn optiek ligt competitie aan de basis van the American dream. De grootste, de beste, ­iedereen kan alles worden en succes is een keuze. De krantenjongen die miljonair wordt.

Deze competitieve mentaliteit heeft de maatschappij stevig vervormd. Het meest in het oog springend is daarbij de rechtsstaat. Een officier van justitie wil geen schuldige vinden, maar zijn zaak winnen. Wie de jury het best kan bespelen wint, het helpt daarbij als je rijk bent en dure advocaten in kunt zetten.

O.J. Simpson werd vrijgesproken van de moord op zijn vrouw ondanks overtuigend bewijs. In een civiele procedure werd hij schuldig bevonden en moest hij een schadevergoeding betalen aan haar nabestaanden. Schuldig en onschuldig tegelijk. In Amerika kan het.

Arme sloebers sluiten in hun strafzaak een deal, omdat ze dan een kortere gevangenisstraf krijgen dan wanneer ze in het strafproces schuldig worden bevonden. Ook onschuldigen belanden zo achter de tralies.

Een land ook waar een ziektekostenverzekering voor de wel­gestelden is, en je als zwarte verdachte je leven niet zeker bent.

The American dream is een huiveringwekkende doctrine. Je kunt met recht zeggen dat dit, zoals ook in het Amerikaanse volkslied is te horen, ‘the land of te brave’ is. Je moet maar durven daar te wonen.

Jacques van der Borght, Tilburg

Avondklok

Waarom schrijft de Volkskrant dat de avondklok de ultieme poging is en dat de bodem van de gereedschapskist is ­bereikt? Niemand is toch vergeten wat de totale lockdown tijdens de eerste golf in Italië en Spanje betekende?

Een dag- en avondklok, alleen essen­tiële bedrijven en fabrieken geopend, geen thuisbezoek, alleen op straat met een vergunning, niet verder dan één ­kilometer van huis, het sluiten van de grenzen, geen binnenlandse reizen, het sluiten van speeltuinen, parken en natuurgebieden en de inzet van het ­leger om dat te handhaven, boetes tot 1.000 euro of gevangenisstraffen bij overtreding. Is dat niet voorstelbaar in Nederland?

Het ondenkbare is het afgelopen jaar toch denkbaar gebleken. Laten we in ­vredesnaam hopen dat het allemaal niet nodig is, dat de huidige maatregelen en de vaccinaties ons helpen, en dat de ernst van de pandemie afneemt en niet toeneemt. Anders is de avondklok niet de ultieme poging maar misschien het begin van een nieuwe reeks ondenkbaarheden.

Roy van der Zwaard, Zwolle

Avondklok (2)

Kunnen jullie alsjeblieft meteen ophouden met het zeer ontoepasselijke germanisme ‘spertijd’ te gebruiken in artikelen over de avondklok? De avondklok van nu is bedoeld om een virus onder controle te krijgen, spertijd indertijd was bedoeld om de bevolking onder controle te krijgen en te houden.

Andries Krijgsman, Demen

Avondklok (3)

Volgens Mark Rutte mogen gasten van talkshows zich onttrekken aan de avondklok. ‘Het is belangrijk dat deskundigen daar hun verhaal kunnen doen’, aldus de premier tijdens de persconferentie. Dat lijkt me een puik plan: voortaan alleen nog maar échte deskundigen aan de tafels van Jinek en Op1 en niet meer allerlei wappies en bloggers die vinden dat feiten ook maar een ­mening zijn. Zo remt die avondklok niet alleen de verspreiding van het corona­virus, maar ook de verspreiding van waanideeën, die immers ook verraderlijk besmettelijk zijn.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Zorgvuldigheid

Het kabinet stelt voor om de tweede vaccinatie uit te stellen van de door fabrikant BionTech-Pfizer voorgeschreven drie naar zes weken. Dit om twee weken tijd te winnen. Nederland is binnen de EU als laatste begonnen met vaccineren, ‘vanwege de zorgvuldigheid in de voorbereiding’ heet het. Ik begrijp het niet meer.

Avri Selig, Odijk

Tunnel

Een van de wetten van Murphy: het licht aan het einde van de tunnel is de koplamp van een tegemoetkomende trein.

Ger van Tongeren, Alphen aan den Rijn

JA21

Joost Eerdmans en Annabel Nanninga hebben hun voornamen gebruikt om de naam van hun nieuwe partij JA21 te vormen. Hadden ze hun achternamen gebruikt, dan waren ze uitgekomen op NEE21.

Bri Wiener, West-Terschelling

Meer stemmen

Briefschrijver Egge van der Poel is voorstander van een kiessysteem waarin je beter je voorkeur kan uitspreken. Maar hij schrijft niet hoe. Zonder een grote ingreep in het kies­stelsel is het goed mogelijk, mits de politieke partijen meewerken.

Als de lijsttrekker de verpersoonlijking is van het partijprogramma, kunnen de overige kiesmannen/vrouwen hun licht afwijkende voorkeuren voor een detail uit het programma laten blijken. Ik noem dit een driedimensionaal kiessysteem. Het enige dat in het kiesstelsel gewijzigd moet worden is, dat achter de kiesnamen twee kolommen met vakjes komen. Kolom A bepaalt het aantal zetels, kolom A+B bepaalt de voorkeursstemmen. Het is een ieder ­toegestaan om één stem in kolom A en één stem in kolom B uit te brengen.

Zo kan bijvoorbeeld Jesse Klaver, de lijsttrekker van GroenLinks tegen kerncentrales zijn, terwijl een partijgenoot als Niels Dekker alle idealen van GroenLinks kan ondersteunen, maar kerncentrales niet uitsluiten. Minister Ollongren wilde zo graag het kiesstelsel verbeteren, welnu hiermee kan zij haar hart ophalen.

Ruud Goedknegt, Waverveen

Veilig stemmen

Veilig stemmen in coronatijd: 2,4 miljoen kiezers van 70 jaar en ouder krijgen hun stembiljet thuisgestuurd en kunnen er voor kiezen om per post te stemmen. Waarom de 10,6 miljoen andere kiezers niet? Veiliger (en gemakkelijker) kunnen we het toch niet maken?

Albert van Kampen, Hazerswoude-Dorp

Kleding

Die waardeloze wintervoorraden in kledingwinkels, door de overheid vergoed, kunnen die volgend jaar verkocht worden? Geen klant heeft ze in winkels zien hangen en verkocht zijn ze nauwelijks. Win-win situatie lijkt me.

Niek Vink, Den Helder

Eindverantwoordelijke

Al lang voordat minister-president Mark Rutte het uit zijn taalgoocheldoos opdiepte, is het woord ‘eindverantwoordelijke’ een bron van verwarring. In theorie is een eindverantwoordelijke degene die verantwoording aflegt voor de fouten van ondergeschikten. In de praktijk is hij maar al te vaak degene die daarmee wacht totdat er geen ondergeschikte meer over is die hij de fouten in de schoenen kan schuiven.

Boudewijn Otten, Groningen

Rutte

Premier Rutte geeft toe dat hij een paar zaken fout heeft aangepakt en biedt daarvoor excuses aan. Hij meent echter dat er ook veel goed is gegaan. Maar is het niet zoals mijn vroegere hoofdonderwijzer al zei: met een 10 voor taal, maar een 3 voor rekenen, blijf je toch zitten?

Joop Agterbosch, Geldrop

Toeslagen

Vijf miljoen mensen (bijna eenderde van de Nederlandse bevolking) ontvangen een toeslag. De kinderopvang, zorgpremie en huren zijn ondanks een minimumloon niet te betalen. Waarom heet dat dan toch zo?

Gemiddeld ontvangt een huishouden tussen de 166 en 206 euro per maand. Voor dat relatief kleine bedrag moeten we het hele toeslagencircus en het zinloos rondpompen van geld in de lucht houden. Het kost bergen geld en maakt fraude en misbruik mogelijk. Bij de huurtoeslag ken ik al meerdere gevallen van akkoordjes tussen verhuurder en huurder om maximale huurtoeslag te krijgen die vervolgens deels naar de verhuurder doorstroomt en zo zijn beleggingsrendement opkrikt.

Minimumloon omhoog, zorgpremie, kinderopvangkosten en huren omlaag en we kunnen stoppen met deze waanzin.

Paul Olgers, Leiden

Meer over