BrievenDit schrijven onze lezers

Lezers over abortus, het coronabeleid, burgemeesters, onbevooroordeeld nieuws en lhbti

De ingezonden lezersbrieven van maandag 28 september.

 Bij een abortuskliniek in Utrecht wordt gewaarschuwd voor anti-abortusdemonstranten.	 Beeld ANP
Bij een abortuskliniek in Utrecht wordt gewaarschuwd voor anti-abortusdemonstranten.Beeld ANP

Brief van de dag: kijk eens anders naar abortus

Ik heb weinig aanleg of durf voor activisme, maar zou het wel eens meer willen hebben. Zoals na de aflevering van De Vooravond waarin Rebecca Gomperts van Women on Waves en Women on Web, organisaties voor het aanbieden van veilige abortushulpverlening wereldwijd werd geïnterviewd.

Gomperts is door het blad Time op de lijst geplaatst van invloedrijkste personen, een prachtige en belangrijke prestatie. Hoe was de sfeer, wat was de focus in dit programma? Zoals vaak in discussies over abortus wordt veel nadruk gelegd op het stellen van grenzen: wanneer is een foetus een rechtspersoon, tot welke termijn mag abortus, wanneer spreek je van een kind? Daarnaast wordt gesteld hoe erg het is dat ‘het beleid’ faalt, waarmee de interviewers bedoelden dat abortus het gevolg is van slechte voorlichting en dat het kind hiervoor gestraft wordt.

Kijk eens anders: ongewenste zwangerschappen zijn niet te voorkomen. Zoals Gomperts zei: de helft van deze vrouwen heeft anticonceptie gebruikt dat gefaald heeft. Ongewenste zwangerschappen zijn een realiteit, ook dicht bij jou. Het overkomt je vriendin en je overbuurvrouw.

Wat maakt dat jij beter weet wat een vrouw moet doen die ongewenst zwanger is dan zij zelf? Wat geeft jou het recht haar jouw mening, jouw levensovertuiging, jouw oordeel op te leggen? De vrouw zelf kent haar situatie het best.

Zij weet welke verantwoordelijkheden, financiële, relationele en maatschappelijke problemen zij kan dragen. Zij weet wat ze haar kind wel of niet te bieden heeft. Zij heeft het recht te beslissen. Steun haar.

Gesprekken over wetgeving, grenzen en beleid om de kans op ongewenste zwangerschappen te voorkomen zijn nuttig en nodig, maar kies eens een ander perspectief in de discussie.

Mirjam Apperloo, gynaecoloog, Groningen

Ander beleid

Sinds een aantal jaren woon ik als Nederlander in Duitsland. En ik verbaas ik me over de totaal verschillende aanpak van de buurlanden om het coronavirus terug te dringen.

Zodra er in een Duitse gemeente in een week tijd de grens van 50 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners wordt overschreden, gaan alle alarmbellen af. Dit was te zien in München waar vorige week in het centrum direct de mondkapjes werden verplicht en er nog maar maximaal 5 personen of 2 huishoudens bij elkaar mochten komen. Bij evenementen zijn nog slechts 25 personen binnen, of 50 buiten toegestaan. In een week zijn ze in München terug van 50,4 naar 38 gevallen per 100.000 inwoners.

En wat gebeurt er in Nederland? De sluitingstijd van cafés wordt met één uur vervroegd en het maximumaantal personen in een zaal wordt van 100 naar 50 verlaagd. Waarom wordt er niet meer op internationaal niveau naar maatregelen gekeken en op elkaar aangepast?

Yves Hameleers, Frankfurt am Main

BinckBank Tour

Morgen begint in Nederland de wielerwedstrijd BinckBank Tour. Wij krijgen overal te maken met extra coronamaatregelen, maar die tellen kennelijk niet voor dit evenement. Iedereen ziet dat er met twee maten wordt gemeten, dit valt niet meer uit te leggen. En zo is het ook niet vreemd dat er steeds meer weerstand komt tegen alle coronamaatregelen.

John Carey, Rotterdam

Burgemeesters

Er is in Nederland de laatste jaren een verwachtingspatroon ontstaan dat burgemeester zo hard mogelijk moeten optreden tegen iedereen die zich niet aan de regels wil houden. Zo’n burgemeester kan op veel sympathiek rekenen van veel landelijke politieke partijen. Burgemeesters die liever een afweging maken welke maatregelen het meest effect hebben op het gewenste resultaat, worden snel geconfronteerd met onbegrip. In coronatijd is het gewenste resultaat het minimaliseren van het besmettingsgevaar.

De demonstratie op de Dam is een voorbeeld en nu weer ligt de burgemeester van Tilburg onder vuur omdat hij een vergunning afgaf voor een samenkomst van supporters.

Als burgemeester krijg je tegenwoordig meer applaus als je met veel politie ingrijpt als regels worden overtreden. Laten we oppassen om niet in die valkuil te lopen. Je ziet nu al dat burgemeester risicomijdend gedrag gaan vertonen. Die kant moeten we niet op. Publiekelijk de burgemeester van Tilburg steunen in zijn afweging zou juist geprezen moeten worden.

Dolf Veenboer, oud-wethouder van Amstelveen

Nieuws

De slotalinea van de hoofdredacteur roept verbazing bij mij op (Opinie, 26 september). ‘Als wij, of anderen, hoopvol nieuws naar buiten brengen, (..) kan een deel van de bevolking daar een vrijbrief in zien om zich niet meer aan de anderhalve meter te houden…’

Ik dacht dat de taak van de krant was, zoveel mogelijk onbevooroordeeld nieuws te delen. Wat de bevolking daarmee doet, is niet aan de krant. Als deze lijn wordt doorgetrokken, krijgen we alleen nieuws te horen wat de redactie goed voor ons vindt. Dit is mijns inziens niet de juiste manier van nieuwsverspreiding. De meeste mensen kunnen (gelukkig) wel voor zichzelf denken wat ze hiervan vinden. Graag dus zoveel mogelijk onbevooroordeeld nieuws.

Geri de Lange-Mes, Kinderdijk

Niet hetero

De juiste omschrijving van lhbti moet inmiddels lhbtiqiap+ zijn. Het lijkt niet meer bij te houden. Voorstel: we noemen het vanaf nu -h (niet hetero) en gaan daarna weer gewoon doen.

Richard Kamsteeg, Hilversum

Meer over