Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘Let bij zorgverzekeraar niet alleen op eigen centjes, maar ook op hun beleggingen’

De lezersbrieven van woensdag 30 december.

Enkele zorgverzekeraars investeren in wapenfabrikanten die betrokken lijken bij de oorlog in Jemen.  Beeld AP
Enkele zorgverzekeraars investeren in wapenfabrikanten die betrokken lijken bij de oorlog in Jemen.Beeld AP

Brief van de dag

Het artikel over de te kiezen zorgverzekeringen beziet de beslissing door het oog van de calculerende burger, die enkel centjes wil besparen. Maar de burger wil ook dat premiegeld zorgvuldig wordt belegd. Zorgverzekeraars zijn onderdeel van grote concerns die miljarden beleggen en dus invloedrijk zijn. Onlangs onthulde de Eerlijke Verzekeringswijzer dat verzekeraars Aegon, Allianz en NN Group miljarden investeren in wapenfabrikanten die wapens leveren aan regimes als Saoedi-Arabië, en daarmee het conflict in Jemen verergeren.

Afgelopen zomer publiceerde de Eerlijke Geldwijzer bovendien dat verzekeraars Allianz, NN, Vivat en Aegon beleggen in bedrijven die medeverantwoordelijk zijn voor ontbossing in de Amazone. Eerdere onderzoeken wezen op betrokkenheid van verzekeraars bij dierenleed, mensenrechtenschendingen en steenkoolcentrales.

De Eerlijke Geldwijzer publiceert een ranking van verzekeraars waarin het beleid van verzekeraars wordt vergeleken op 21 maatschappelijke thema’s, waaronder corruptie, klimaat en belastingontduiking. Hieruit blijkt dat ASR, Achmea en Vivat het beter doen dan de rest. Let hierop als u uw keuze maakt voor de zorgverzekering.

Kees Kodde, Amsterdam

Lijstjes

De vele jaaroverzichten en de top-lijstjes heb ik bekeken en ik deel bij dezen mijn nominaties voor 2020. De Theo d’Or gaat naar Máxima voor haar rol in de film Excuus na Griekenland faux pas. De Louis d’Or gaat naar Theo Hiddema voor zijn improvisatievermogen en snelle comeback na zijn eigen ontslagbrief. De Scenarioprijs gaat naar Jan Snoek, de speechschrijver van de koning, voor met name zijn prachtige alliteraties, zoals ‘moe van meningenmachine’. Mede dankzij deze teksten bevindt de koning zich nog in het rechterrijtje.

Christien van Dinten, Amsterdam

Hiddema

Trees Roose geeft een beschrijving van haar totaal veranderde beeld van Theo Hiddema en noemt de man een pias. Goed gezien van haar. Baudet en Hiddema spelen een geraffineerd toneelspel, compleet met op- en aftredens. Hiddema is in zijn rol een bedaarde intellectueel die zich bescheiden opstelt vergeleken bij Baudet. Maar in wezen zijn de mannen uit hetzelfde hout gesneden. We zullen zien hoeveel mensen hier nog intrappen.

Riet Zaal, Rhoon

Kalf en kalk

De provincie Gelderland wil vaart maken met het terugdringen van de stikstofneerslag op kwetsbare natuur. Mooi streven, maar het valt niet uit te leggen dat in maart diezelfde provincie nog een vergunning gaf voor de bouw van een enorme nieuwe kalverenschuur in mijn woonplaats Lunteren.

Nog vreemder is het feit dat die nieuwe kalverenmesterij praktisch naast een Natura2000-gebied is gebouwd. Vorige week stuurde de gemeente nog helikopters op pad om kalk te strooien over de heide om verzuring tegen te gaan. Gevalletje van het paard achter de wagen spannen.

Ingrid Huijser, Lunteren

Defensie

Met verbazing las ik de reconstructie over het optuigen van een vaccinatieprogramma. Het is beschamend en niet uit te leggen dat men van tevoren niet wist hoe de vaccins verpakt zouden zijn. Of wat de instructies van de EMA zouden worden. Ons land heeft een organisatie met een centralistische structuur voor informatie, logistiek en commando. Een organisatie die erop is gericht om in crisissituaties zorgvuldig te plannen, te oefenen, en zaken gedisciplineerd uit te voeren, en plannen continu aan te passen als de realiteit daarom vraagt. Dat is het leger. Het leger kan meer dan alleen verpleegkundigen uitlenen.

Defensie kan de leiding en coördinatie van de vaccinaties overnemen. Defensie heeft beveiligde ict-systemen en geschikte locaties. Maar civiele bestuurders kennen defensie alleen als het om iets met wapens of geweld gaat. De onderliggende logistieke en planmatige capaciteiten zijn hen niet bekend. Defensie lijkt op haar beurt geen stem te hebben in het kabinet. Zelfs de aankondiging dat militaire verpleegkundigen de verpleeghuizen gaan assisteren, wordt gedaan door de minister van Veiligheid en Justitie. Veelzeggend over hoe ons land is georganiseerd als er echt iets aan de hand is.

Rob Evers, Majoor der Infanterie buiten dienst, Wilnis

Gênant

We zijn een van de rijkste landen van de wereld en toch blijkt Nederland de laatste in de rij om effectief te reageren op de pandemie. Die achterstand valt al op als op 14 maart 2020, bij de start van het ‘intelligente coronabeleid’, het kabinet als enige in Europa scholen niet sluit.

Vervolgens neemt Nederland meer dan een half jaar een afwijkend standpunt in over de inzet van mondkapjes. Ook qua testbeleid blijven we hopeloos achter. We krijgen het maar niet op orde en kampen nu weer met logistieke ict-problemen.

Hoe zou dat gaan met het vaccineren? Het is geen hogere wiskunde, de uitkomst is te voorspellen. Nederland heeft opnieuw de organisatie en de voorbereidingen niet op orde.

En dan heb ik het nog niet over de gênante vertoning rond het toeslagenbeleid. Het kabinet maakt grote fouten en koopt dit straffeloos af met 30 duizend per slachtoffer, een bedrag dat bij 30 duizend slachtoffers oploopt tot bijna een miljard compensatie. Politici blijven aan het pluche plakken. Verbijsterend. Waarom zijn de media zo lovend over de daadkracht en het vermeende staatsmansschap van de premier en dit kabinet?

Siep de Haan, Amsterdam

Meer over