ColumnBert Wagendorp

Lekker wendbaar: bij elke volle tank een vaccinatie cadeau

null Beeld
Bert Wagendorp

Woensdag krijgt Sanna Elkadiri, medewerkster van verpleegtehuis Het Wereldhuis in Boxtel, op een industrieterrein in Veghel als eerste Nederlander een vaccin tegen corona toegediend. Sanna is vanaf woensdag een BN’er, nadat zij onder het toeziend oog van diverse camera’s is geïnjecteerd. ‘Wat gaat er door u heen?’ ‘BioNTech/Pfizer, hoop ik.’

Om de start van het vaccineren te vieren, was dinsdagavond bij de NOS De Avond van de Vaccinatie opgetuigd, onder leiding van Rob Trip. De NOS is een erg wendbare omroep: ze waren er klaar voor. Dat is ook Nederland: als het moet stampen we uit het niets een tv-show uit de grond, dat zie ik de Duitsers nog niet zo snel doen.

Maandag presenteerde Hugo de Jonge een fraaie flow chart, zodat de meeste Nederlanders weten wanneer ze aan de beurt zijn en wat ze krijgen toegediend. Dit alles onder voorbehoud: zijn er voldoende vaccins beschikbaar, houdt de Britse mutant zich rustig, worden Moderna, AstraZeneca en andere vaccins tijdig goedgekeurd, zijn de itc-systemen op orde en de locaties gereed, klopt de distributiestrategie, is de koelcapaciteit afdoende, kan er flink worden opgeschaald en lekker worden geschakeld, zijn er voldoende prikkers. En mogelijk nog een paar onvoorziene omstandigheden die roet in het eten gooien (Hugo: ‘Showstoppers’).

Premier Rutte waarschuwde ons alvast: er zullen fouten gemaakt blijven worden. Dat is geen prettige zekerheid, maar wel goed om te weten. ‘We zijn onvoldoende wendbaar gebleken’, gaf De Jonge maandag toe. Hij zei dat hij niet de juiste vragen had gesteld aan de GGD. In wat in De Jonges idioom gewoon ‘oerdom’ betekent: ‘Dat was toen wellicht niet logisch, maar dat is uiteindelijk wel noodzakelijk gebleken.’

Volgende complicatie: het succesvol voordringen van partijen die niet vooraan staan op de flow chart. Het lukte de huisartsen en daarna ook het acute zorgpersoneel. Ook politieagenten, leraren en boa’s pleitten voor voorrang en ik verwacht dat binnenkort ook journalisten versnelde inenting zullen eisen – hoe moet dat anders met straatinterviews en embedded journalism op de ic’s?

Dinsdag pleitte sportdokter Cees-Rein van den Hoogenband bij Langs de Lijn voor snelle inenting van onze topatleten, zodat we straks niet met trainingsachterstand aan de Spelen beginnen en de medaillespiegel kunnen vergeten. In ‘het Oostblok’ zijn ze volgens Van den Hoogenband al druk bezig met injecteren. Dat wisten we natuurlijk al, maar het is goed om in de gaten te houden wat er precies in die spuiten zit. Een vaccin? Vals spel.

Van den Hoogenband stelde voor dat het steenrijke IOC zelf vaccins gaat inkopen en distribueren onder de olympische familie. Een creatieve gedachte: gooi het open. Er is nu nog schaarste op de vaccinmarkt, maar dat zal spoedig tot het verleden behoren. In plaats van die irritante pannen-acties kan Albert Heijn ook een zegeltjesactie voor een vaccin organiseren (‘Spaar voor de hele familie!’) en Shell kan bij elke volle tank een vaccin cadeau doen. Ik vermoed dat we zodoende alsnog glorieus als eerste over de streep komen in de mondiale vaccinatiecompetitie. (Hugo: ‘Game changer’.)

Dat we ons over de wendbaarheid van Hugo de Jonge niet echt zorgen hoeven te maken, bleek dinsdag in het debat. Asscher, Wilders en Klaver joegen fanatiek op zijn enkels, maar De Jonge slalomde als een Messi om alle tackels heen; de wendbaarheid van een slangenmens.

Meer over