ingezonden brieven

Laten we meer aandacht besteden aan consuminderen

De ingezonden lezersbrieven van maandag 31 mei.


Een nieuwe eigenaar van een huis zet rotzooi aan de straat. Beeld Marcel van den Bergh /de Volkskrant
Een nieuwe eigenaar van een huis zet rotzooi aan de straat.Beeld Marcel van den Bergh /de Volkskrant

Brief van de dag

Het bereiken van de klimaatdoelen heeft veel aandacht in de krant. Shell moet werken aan de energietransitie. Er wordt gezocht naar nieuwe en alternatieve energiebronnen. Daarnaast moet het ‘normale’ leven weer terugkomen, waarbij groei van het bruto binnenlands product (bbp), het hoogste ideaal is.

Het blijkt dat, zeker in de rijke landen, het energieverbruik te hoog is. Dat komt niet omdat onze eerste levensbehoeften zoveel energie kosten, maar omdat we de mogelijkheid hebben allerlei ‘spullen’ te kopen. We geven gemiddeld nog maar 11 procent van onze inkomens uit aan eten, terwijl dat vroeger veel meer was, dus het kopen van spullen was toen niet weggelegd voor de gemiddelde burger.

Dankzij de pandemie hebben we iets bijzonders gezien. Er wordt meer gespaard en we bleken te kunnen leven zonder bepaalde activiteiten, zoals uit eten en op reis gaan. Een deel van de mensen had natuurlijk niet de mogelijkheid om te sparen, maar werd wel zoveel mogelijk ondersteund door de overheid. De vraag is dus waarom niet veel meer aandacht wordt besteed aan consuminderen? Waarom wordt, naast het verminderen van CO2-uitstoot door multinationals, ook niet gestreefd naar een koopkrachtvermindering van zeg 10 procent? Dit kan grote gevolgen hebben voor ons energieverbruik. Shell zegt toch in te spelen op de behoefte aan energie van mensen? Die behoefte wordt dan vanzelf minder.

Dit zal betekenen dat veel mensen werkloos worden, omdat we bepaalde spullen niet meer kopen. Door de koopkrachtvermindering te bewerkstelligen met belastingverhogingen (uiteraard bij die inkomens die veel spullen kunnen kopen), kunnen die inkomsten weer worden gebruikt om mensen die zonder inkomen zijn geraakt te ondersteunen.

Uiteindelijk hebben we geleerd dat we ook met wat minder spullen prima kunnen leven en hebben we bereikt dat ons energieverbruik is verminderd.

Onno Schweers, Hoorn

Populistisch

‘De zaak-Shell: niet de overheid, maar de rechter temt de markt’. Wat een slechte kop boven dit artikel (Ten eerste, 29 mei). Wat de rechter doet is een besluit nemen op basis van afspraken die de overheid zelf heeft gemaakt. De rechter houdt, zoals het hoort, de overheid dus aan haar eigen verplichtingen. Met deze kop voedt u het standpunt van onder meer de populistische semi-intellectueel Baudet dat de rechtspraak in Nederland politiek gemotiveerd is. Niet dus.

Peter de Klerk , Rotterdam

Krachteloze libellen

Tussen Warnsveld, Lochem en Almen ligt een ongerept hoekje weideland met dansende libellen en rietpluimen. Een idylle die naar z’n grootje wordt geholpen door een projectontwikkelaar die potentie zag: het gebied is dunbevolkt, valt niet onder de bescherming van Natuurmonumenten én: libellen maken geen vuist.

De ontwikkelaar heeft een troef in handen: de klimaatcrisis. Door zonnepanelen gegenereerde energie? Dat is goed. De toekomst. Wie miert er nu om natuurschoonbehoud?

Toch is zo’n zwartstalen panelenveld langs de Berkel een reactie op perverse prikkels. Onlangs adviseerde de Rijksbouwmeester tegen de aanleg van zonnepanelen- en windmolenvelden en vóór een landelijke aanpak met panelen op bestaande gebouwen. Maar bouwen in de natuur is goedkoper dan op bedrijventerreinen en daken. En gemeentebesturen zijn allang blij als zij een deel van hun energietransitieverplichtingen kunnen afstoten.

Afgelopen week verplichtte de civiele rechter Shell meer te investeren in de vermindering van hun CO2-uitstoot. Misschien moet de rechter ook onze overheden verplichten meer te investeren in de energietransitie – en helpen weerstand te bieden tegen de lokroep van cowboys en hun easy-made ‘zonneweiden’.

Hanna Jansen, Amsterdam

Op uw hoede

Tja, Pfizer mag dan goedgekeurd zijn voor kinderen onder de 14 (Ten eerste, 28/5) maar een dierbare vriendin van ons die op 4 mei jl. haar tweede Pfizer-vaccinatie kreeg, ligt nu met corona in het ziekenhuis. Alle met Pfizer gevaccineerde ouden van dagen zoals ikzelf (84) doen er dus toch goed aan op hun hoede te blijven voor nieuwe besmettingen. Blijf afstand houden, ook tot kinderen onder de 14 jaar, en blijf mondkapjes dragen buiten je eigen huishouden.

Dolph Kohnstamm, em. hoogleraar psychologie, Amsterdam

Brave Albert

Beste Ad, (O&D, 28/5), volgens de duurzaamheidsranking van Nederlandse supermarkten staat AH op plek 2, onder Ekoplaza. Verraste mij ook positief, dus geen reden de brave Albert aan de schandpaal te nagelen.

Eva Distelrath, Haarlem

Magische knop

Jasper van Kuijk (Wetenschap, 29/5) wil een fictieve ‘smartphoneknop’ waarmee je in één keer alle smartphones kan laten verdwijnen. Want wat zou je missen? Antwoord: Ik miste mijn smartphone nadat ik was lastiggevallen in de lift en mij moest barricaderen in de hotelkamer. En toen ik in de nachttrein uit de coupé moest vluchten. Wordt die magische knop ooit ingedrukt, dan zal ik mijn hardlooprondjes ’s avonds missen. Kritisch kijken, oké, mits met begrip voor het belang van bereikbaarheid.

Klaske Schep, Eelderwolde

Meer over