Gesprek van de dagMondkapjes

‘Laten we het nou maar gewoon doen: mondkapjes op’

Nederland praat volop over mondkapjes na de aankondiging dat die in het ov verplicht worden. Veel Volkskrantlezers mailen hun reacties en ervaringen. Hieronder een selectie.

Reizigers met mondkapjes op station Rotterdam Centraal.  Beeld ANP
Reizigers met mondkapjes op station Rotterdam Centraal.Beeld ANP

Dun bewijs

Erg vermoeiend, die steeds terugkerende discussie van kabinet en RIVM over het ‘dunne wetenschappelijk bewijs’ van het nut van het dragen van mondkapjes. Als je burgers volwassen wil behandelen zeg ik: laat het los. Laat iedereen die dat wil en die zich er veiliger door voelt zo’n ding dragen. Van welk materiaal dan ook. Omdat de psychologische factor even goed telt. En omdat iedereen snapt dat hoesten of anderszins met een mondkapje meer tegenhoudt dan zonder. Daar is echt geen wetenschapper voor nodig. Waarom zou iemand anders nog in zijn elleboog moeten hoesten?

Jaap van Velzen, Vlissingen

Als je een laag loon hebt

Vanaf 1 juni zijn dus mondkapjes verplicht in alle vormen van ov. Ik lees in de Volkskrant: reizigers moeten dat zelf regelen. Ik dus meteen kijken op internet: alles uitverkocht. Vandaag vijftig kapjes gescoord voor 115 euro. Ik kan dat missen, ben ook aangewezen op het ov voor woon-werkverkeer, maar ik denk dan aan de mannen en vrouwen die een laag loon hebben en gebruik moeten maken van het ov voor woon-werkverkeer. Ik denk dan aan onze schoonmakers, huisvuilinzamelaars, vakkenvullers en andere werknemers met een laag loon die geen auto hebben. En dat zijn er zat. Gevalletje niet over nagedacht door het kabinet?

Marianne van den Berg, Alphen aan den Rijn

Nieuwe stap

Mondkapjes dragen en anderhalf meter afstand worden het nieuwe normaal (Column Bert Wagendorp, 5 mei). De Duitse socioloog Elias beschreef in zijn theorie over het civilisatieproces hoe normen en waarden over tijd veranderen. Door schaamte en preutsheid verstopt de mens steeds meer lichaamsfuncties voor de ander. Als we straks in volle treinen, café’s en sportkantines, ons gesnotter en gerochel weghouden van de ander, hebben we weer een mooie nieuwe stap gezet in dat proces.

Sander van den Burg, Wageningen

Minder afstand

Ik hoop van harte dat het dragen van mondkapjes niet verplicht wordt. Mijn ervaring is dat mensen met een mondkapje op het niet meer nodig vinden om afstand te houden. Heel vervelend. Waar ik in Duitsland - ik woon in het grensgebied - eerst heel prettig en met een veilig gevoel kon winkelen, omdat iedereen afstand hield, heb ik nu ervaren dat dit sinds het verplicht dragen van mondkapjes aanzienlijk is verminderd. Het reinigingsmiddel bij de ingang voor de karretjes is verdwenen. En mensen met mondkapjes op nemen beduidend minder afstand in acht.

Omdat je bovendien hun gezicht nauwelijks ziet, kun je moeilijker inschatten met wie je van doen hebt. En het lijkt erop dat sommige mensen van de toegenomen anonimiteit gebruik maken om vervelender, agressiever te zijn. Zo gaf ik gisteren in een winkel aan dat ik 1,5 meter afstand wil houden. Degene met het mondkapje op vond dat ik maar ‘moeilijk’ deed: zij had toch een mondkapje op? Ik heb liever dat 1.5 meter afstand in acht wordt genomen, zodat ik vrij kan ademen en de gezichten van mensen kan zien.

Ina Jacobs, Nijmegen

Body snatchers

Deze coronatijd doet sterk denken aan de film Invasion of the body snatchers met Donald Sutherland. Ik heb hem gezien toen ik 14 was, maar de film is onvergetelijk.

Ik kom ’s ochtends geregeld een bekende advocaat tegen, ik op de fiets, hij laat zijn hond uit. Zo ook vanmorgen. Gebruikte hij enige weken geleden nog zijn sjaal en later een eenvoudig kapje, inmiddels draagt hij een gestileerd mondmasker met bijpassende zonnebril. Het leven lijkt zo onveranderd, maar ondertussen is het anders.

Nu kan ik me best wat voorstellen bij het idee om kapjes te dragen in ruimten waar je kort opeen met elkaar bent, zoals winkels en openbaar vervoer. Maar in de buitenlucht weiger ik een mondkapje, al zie je dat meer en meer. Ik zie daarom nu al op tegen de dag dat iemand zich losmaakt uit de stoet met maskers, mij aanwijst en keihard begint te schreeuwen.

Jos Koene, Amsterdam

Handschoenen

Over het nut van niet-handenschudden en elkaar niet aanraken is iedereen het eens. Er is geen schaarste aan handschoenen: noch aan medische, noch aan niet-medische. Als iedereen in het ov die zou dragen, zijn over een paar dagen virussen én bacteriën én parasieten aan handvatten, lussen, stangen en roltrapleuningen uitgestorven. In de vrije buitenlucht mogen de handschoenen uit en als je alleen je eigen spullen aanraakt op de ov-stoel ook. Zeker veel gemakkelijker en misschien effectiever dan mondkapjes. Overigens merkwaardig, om deze laatsten pas per 1 juni in te voeren, terwijl het ov vóór die datum met beperkte dienstregeling rijdt, waardoor juist nu de onderlinge afstand in het gedrang is.

Cis Keizer, Limmen

Meer over