ingezonden brieven

Laten we de Israëlische politieke samenwerking projecteren op de Nederlandse formatie

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 4 juni.

 Mark Rutte (VVD) in gesprek met Wopke Hoekstra (CDA).  Beeld FREEK VAN DEN BERGH/ de Volkskrant
Mark Rutte (VVD) in gesprek met Wopke Hoekstra (CDA).Beeld FREEK VAN DEN BERGH/ de Volkskrant

Premier Omtzigt

De formatie in Israël stevent af op een samenwerking van acht partijen, waarvan extreemlinkse- en extreemrechtse partijen het motorblok vormen. Laten we dit idee projecteren op de Nederlandse formatie. In Israël ziet men als het grootste voordeel dat er zonder Netanyahu geregeerd kan worden. Een premier die al meer dan tien jaar niet eerlijk is, zelfs terecht dient te staan voor fraude.

Zo erg is het met Rutte niet, maar eerlijk is hij allerminst. Bovendien ruimt regeren zonder Rutte voor veel partijen obstakels uit de weg. De VVD doet derhalve niet mee. D66 en CU evenmin: niet extreem genoeg. In Israël doet slechts één middenpartij mee. In de onderhavige formatie kiezen wij ook voor slechts één middenpartij: het CDA. Het kabinet zal bestaan uit: Partij voor de Dieren (6), PvdA (9), GroenLinks (8), SP ( 9), Volt (3), Denk (3), PVV (17), CDA (15), Forum voor Democratie (5) en Ja21 (3).

In Israël bestaat de coalitie uit acht partijen, in ons geval uit tien. Premier Omtzigt staat voor een stabiel, pragmatisch en bindend programma.

Jan Bouman, Zeist

Kiezersgelijk

We hebben het de lijsttrekkers tijdens en vlak na de verkiezingscampagne vaak horen zeggen: ‘De kiezer heeft altijd gelijk.’ Maar het lijkt erop alsof ze dat snel zijn vergeten.

Weken was men in de Den Haag zoet met de acceptatie van Rutte, alhoewel het oordeel van kiezers over Rutte vrij duidelijk wordt weerspiegeld in de verkiezingsuitslag. De kiezer krijgt dus niet gelijk.

Nu bespreken allerlei lobby’s, belangengroepen en individuen hun wensenlijstje met de informateur. Van Urgenda tot de Efteling-directeur. Allen niet gevraagd of gekozen door de kiezer, de kiezer krijgt dus nog steeds geen gelijk.

Het wordt hoog tijd dat kiezer nu wel gelijk krijgt. Stop met schijnbewegingen en laat VVD en D66 het initiatief nemen voor een regeer-

voorstel voor de komende jaren. Wie van de andere partijen mee wil doen, doet mee, wie niet wil, doet niet mee. Afhankelijk hiervan wordt het een minderheids- of meerderheidscoalitie. Pas dan krijgt de kiezer – eindelijk – gelijk.

Theo-Jan Renkema, Goirle

Rutte

Mark Rutte heeft al meermaals duidelijk gemaakt dat hij graag premier wil blijven. Toch is dat geen uitgemaakte zaak, zeker niet nu de formatie zo moeizaam verloopt. De VVD is weliswaar de grootste partij geworden, en Rutte is lijsttrekker van die partij, maar er is nergens vastgelegd dat de lijsttrekker van de grootste partij ook automatisch premier zou moeten worden: wij kiezen Kamerleden en geen minister-president. Als Rutte een obstakel voor potentiële coalitiepartners blijkt te zijn, zou hij een stap opzij moeten doen en zou de VVD een andere premierskandidaat naar voren moeten schuiven.

Dat is al eerder gebeurd. En er zijn meer voorbeelden van lijsttrekkers die namens een coalitiepartij niet tot een kabinet toetraden. Als Rutte zich te goed voelt om in de Kamer te zitten, had hij zich niet als Kamerlid verkiesbaar moeten stellen.

Peter Jamin, Utrecht

Hoekstra

Wopke Hoekstra, zou het niet goed zijn om als leider van het CDA (Christen-Democratisch Appèl) eens stil te staan bij de christelijke waarden: naastenliefde, barmhartigheid, gelijkwaardigheid en respect voor de Schepping?

Dan valt de keuze voor samenwerking met partijen die hebzucht, onverschilligheid, hoogmoed/ijdelheid en misbruik van de aarde hoog in het vaandel hebben, al snel af.

Zoë Dirks, Eindhoven

Omdraaien

Beste Mark en Wopke, de VVD en het CDA willen liever niet regeren met de PvdA en GroenLinks. Hoe vreemd, zij staan voor sociaal en echte duurzaamheid, nou juist onderdelen die in jullie vorige kabinetsperiode ver onder de maat waren. Draai het eens om: wees blij dat PvdA en GroenLinks hun expertise en hun enthousiasme aanbieden.

Natuurlijk zal het niet gemakkelijk worden, maar jullie hebben een gezamenlijk doel. Nederland op een verantwoorde manier in de wereld zetten en onze planeet zo min mogelijk schade toebrengen. En gebruik de coronakreet: alleen samen kunnen we het redden.

Charlotte Luijerink, Den Haag

Flitshuwelijk

Aan trouwen waren Jesse en Lilianne nog niet toe, daar was de liefde niet naar. Maar een latrelatie moest kunnen, vrijheid blijheid voor allebei. Helaas, schijn bedriegt, want Wopke en Mark lagen zich al die tijd al te verkneukelen. Die spelen we straks wel uit elkaar, grijnsden ze, gehaaid als ze zijn. Zielig voor Jesse en Lilianne, maar ook eigen schuld. Gelukkig is er nog een uitweg. Want waar is het flitshuwelijk anders voor bedoeld? Kom op, kaartjes schrijven, voordat het te laat is!

Koos Tiemersma, Drachten

Meer over