Laatste der Mohikanen

Lodewijk Asscher van de PvdA tijdens de uitslagenavond na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP  Beeld null
Lodewijk Asscher van de PvdA tijdens de uitslagenavond na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP

De PvdA wordt aan alle kanten voorbijgestreefd, door zowel links als rechts, en moet naarstig op zoek naar een nieuw aansprekend links PvdA-verhaal. En dat wordt nog een hele klus. Er schijnt genoeg nieuwe aanwas te zijn, lees ik ook in de Volkskrant (Ten eerste, 22 maart). Mijn gedachten gaan naar een spijtoptant, die vorig jaar stemde op een boer van CDA-huize, omdat hij zo goed werk deed in de regio. Een dag na de Tweede Kamerverkiezingen werd ze lid van de PvdA om te redden wat er te redden viel. Ze had spijt. In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen deelde ze honderden, misschien wel duizenden rode rozen uit, maar het mocht niet baten. Het verlies is groot, ondanks mijn steuntje in de rug.

Ze behoort net als ik tot de laatste der Mohikanen. Het is niet anders. Wonden likken en doorgaan, app ik haar.

Tineke Hoekstra, Gouda

Denk

‘Samen met nieuwkomer Denk... komt een links-progressief gemeentebestuur in zicht’ (Ten eerste, 22 maart). En ik maar denken dat Denk rechts-conservatief is.

Marco Bes, Amsterdam

D66

Gesteld wordt dat D66 de prijs betaalt van meeregeren. Ik ben van mening dat de partij (terecht) de prijs betaalt voor kiezersbedrog.

M. Schuurmans, Velp (NB)

SP

Het Lilian Marijnissen-effect bleef uit. Misschien heeft de SP dit aan zichzelf te danken. De manier waarop zowel Ron Meyer als Lilian Marijnissen is gelanceerd als voorkeurskandidaat, ten nadele van andere kandidaten, komt niet sympathiek en weinig democratisch over. Evenals de omgang met kritische geluiden binnen de partij. De toon van de verkiezingscampagne is duidelijk, maar wat mist is warmte. Emile Roemer was misschien geen begenadigd debater, maar straalde betrouwbaarheid en warmte uit. Ik hoop dat dit verlies van de SP tot nadenken stemt.

Inge de Jong, Lent

Tijdgeest

In de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag tekenen zich drie soorten overwinningen: de blijvende dominantie van het neoliberale kapitalisme ofwel het geld (VVD), de zorg om het milieu (GroenLinks), en de grote behoefte aan een adequate organisatie van de lokale en regionale samenleving (lokale partijen). De nederlaag is aan de solidariteit op sociaal-democratische grondslag (PvdA). Waar is die gebleven? Ruim 8 procent van de Nederlandse huishoudens leeft op of beneden de armoedegrens (CBS, 2018) en moet de hand ophouden bij de overheid en bij (private) zorginstellingen die gaandeweg tegen forse tarieven (ondanks overheidssubsidies) de uitvoering van die solidariteit op zich genomen hebben. Niet alleen de democratie heeft woensdag gesproken, maar ook de tijdgeest.

Edward L. Figee, Enschede

Betrouwbaar?

Niemand schijnt op het idee te komen dat verkiezingen zoals wij die al ruim honderd jaar kennen in de toekomst geheel anders georganiseerd moeten worden. Wie garandeert dat ook bij de verkiezingen van woensdag geen Cambridge Analytica-achtige bureaus de verkiezingen hebben ‘gekocht’?

De verkiezingsoverwinning van Trump en de Brexit kun je al ter discussie stellen. Kunnen we de uitslag van het Geheime Diensten-referendum wel vertrouwen?

De debatten waren ook al op een andere manier dubieus. We zagen Rutte dag en nacht op tv reclame maken voor de VVD. Is dat geen misbruik maken van zijn premierschap? De koning doet dat toch ook niet?

We moeten ook niet vergeten dat het nieuwe kabinet-Rutte op het drijfzand van 51 procent is gebouwd. Geen positie om draconische wetten, zoals het uitponden van organen en het afschaffen van het referendum erdoorheen te jassen.

Carel van Eeden, Landsmeer

Excuses Facebook

Na een paar dagen van oorverdovende stilte heeft Mark Zuckerberg op CNN zijn excuses aangeboden voor de gang van zaken rond het bedrijf Cambridge Analytica. Facebook sluit zich hiermee aan in een lange rij van oliebedrijven die hun excuses aanbieden na een lek. Uit het onlangs verschenen rapport Negligence in the Niger Delta van Amnesty International staat dat ook bedrijven als Shell en Eni traag op lekken reageren. Excuses van deze lekkende bedrijven kunnen we dus maar beter niet te serieus nemen.

Lennart Freud, Amsterdam

Meer over