BrievenWoensdag 2 oktober

Laat zorgstudenten en ouderen samenwonen

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 2 oktober.

Redactie
Een bejaarde man in een verzorgingstehuis. Beeld ANP
Een bejaarde man in een verzorgingstehuis.Beeld ANP

Brief van de dag: zorgbuurthuizen

De overheid moet kleinschalige zorgbuurthuizen oprichten, aldus Lilian Marijnissen van de SP (Ten eerste, 30 september).

Ouderen worden geacht langer zelfstandig thuis te blijven wonen met behulp van mantelzorg of thuiszorg. Voor intensieve zorg kan een beroep worden gedaan op verpleegzorg, thuis of in een verpleeghuis. Voor verpleeghuizen is er nu een wachtlijst van 15 duizend mensen. In de verpleeghuizen wonen nu 130 duizend mensen, is te lezen in de krant.

Waarom moeilijk denken als het veel makkelijker kan?

De jeugd die nog een heel leven voor zich heeft en wil studeren in de zorg komt niet aan een woning, ouderen staan op een wachtlijst en er zijn leegstaande verzorgingshuizen. Maak wat geld vrij voor deze leegstaande panden en knap ze een beetje op, zodat je jongeren tijdens hun studie kan koppelen aan de ouderen zodat het een leerwerk-project word. Door studenten in het huis te plaatsen, kunnen zij ook hand- en spandiensten verlenen als ze al zo ver zijn met hun studie. Hiermee los je vele problemen tegelijk op, en ben je veel minder kwijt. Je lost de woningnood op voor jongeren in de zorg, je brengt de wachtlijsten terug naar nul en je doet ook nog iets aan de vereenzaming.

Willem Bakker, Westwoud

Platte aarde

De flat earthers geloven heilig in een platte aarde en zijn ervan overtuigd dat ‘machthebbers’ hen dom willen houden (Ten eerste, 30 september). Het lijkt erop dat de machthebbers aardig in hun opzet zijn geslaagd.

Paolo De Mas, Alkmaar

Boerendochter

Ik ben opgegroeid als boerendochter in Oostvoorne, onder de rook van Europoort. Onze boerderij lag aan een fietspad en al in de jaren tachtig en negentig riepen passerende scholieren ‘milieuvervuiler’ naar mijn vader. Het is aannemelijk dat veel vaders werkten in de industrie, die hypocrisie maakte mij toen al boos. Mijn vader was een circulaire boer avant la lettre. Hij bleef vasthouden aan melkvee en akkerbouw. Met eigen mest kon hij zijn akkers bemesten en door zijn uitgebreide bouwplan bleef zijn grond in goede conditie.

Ik begrijp hoe het voelt om als boer voor van alles en nog wat te worden uitgemaakt. Maar er is één verschil tussen de jaren tachtig en negentig en nu: toen was de landbouw vooral gericht op de interne markt, heden vooral op de export. Wij, en dus ook de boeren, moeten onszelf de vraag stellen of het nou echt nodig is vlees, melk en groenten de hele wereld over te laten vliegen en verschepen.

Annemarie Romijn-Laaij, Meteren

Boerenverstand

Sommige boeren produceren teveel stikstof. Daarom moeten hun bedrijven worden gesaneerd. Uit protest gaan ze met duizenden trekkers naar Den Haag. Dat produceert een berg stikstof waar je u tegen zegt. Het lijkt erop alsof iemand het beroemde boerenverstand op nul heeft gezet.

Erik de Vroom, Leiden

Boerenprotest

De column ‘Boeren’ van Jean-Pierre Geelen geeft precies aan waarom protest nodig is (Ten eerste, 30 september). De boeren zijn het zat dat er óver en niet mét ze wordt gepraat. Vooral Randstedelijke populisten plaatsen boeren, die allerlei vergunningen voor elkaar hebben en binnen wet- en regelgeving hun bedrijf runnen, in een verdomhoekje, terwijl er geen reden is om zich te schamen.

Boeren hebben wel een oplossing en willen best meewerken als de regelgeving geen tegengestelde doelen beoogt, als ze hun investeringen in het milieu kunnen terugverdienen en een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Maar die oplossing komt er alleen als er gezamenlijk gezocht wordt naar mogelijkheden.

Carla Dekker, Zeewolde

Pensioenpot

Een goede aanvulling op het heldere pensioenstuk van Joost de Vries (Zaterdag, 28 november) door briefschrijver Nico van Apeldoorn (O&D, 30 september). Nog één aanvulling en de informatie is volledig. Er zijn inderdaad veel babyboomers die gezamenlijk een hoop geld uit de pensioenpot trekken. Maar toen ze nog werkten, hebben ze dat er ook gezamenlijk in gestopt. Dat laatste wordt toch vaak vergeten.

Alice Garritsen, Assen

Diversiteit

De column van Daniela Hooghiemstra geeft een versimpeld beeld van een complexe werkelijkheid (O&D, 1 oktober). Huidskleur en sekse brengen inderdaad ‘geen specifiek menselijk karakter met zich mee’, maar wel specifieke ervaringen die voortkomen uit ongelijke maatschappelijke posities en die leiden tot andere perspectieven op de samenleving dan die van één enkele oververtegenwoordigde groep in de journalistiek.

Ook gemakzuchtig is de veronderstelde opmars van de opvatting dat mensen in ‘achtergestelde posities’ niet kunnen discrimineren. Dit is een karikatuur van de werkelijke discussie die gaat over machtsverschillen. Ongenuanceerde uitlatingen over een gemarginaliseerde groep hebben evident heel andere effecten dan ongenuanceerde opmerkingen over een groep die doorgaans stevig in het zadel zit en niets te vrezen heeft.

De column laat wel zien dat gebrek aan nuance aan beide kanten van de discussie voorkomt. Gebrek aan nuance is altijd een zwaktebod.

Judi Mesman, Oegstgeest

Condoomomtrek

Het is ietwat ironisch dat in de rubriek ‘Klopt dit wel?’ de omtrek van een condoom wordt verward met de (nominale) breedte. Wel is het geruststellend voor gebruikers die zich met een omtrek van 64 millimeter toch groot geschapen mogen noemen.

R. Zondervan, Nieuwegein

Meer over