LezersbrievenVan 9 mei

Laat reiziger niet voor kosten staking opdraaien

Volkskrant bureauredactie
Een lege busterminal als gevolg van een staking van de streekbussen. Foto: HH / Flip Franssen. Beeld -
Een lege busterminal als gevolg van een staking van de streekbussen. Foto: HH / Flip Franssen.Beeld -

Brief van de week

Dinsdag lag een deel van het openbaar vervoer in NL stil door een staking georganiseerd door de vakbonden. De stakers krijgen die dag niet uitbetaald, ze krijgen die dag een leuke vergoeding uit de stakingskas van FNV en CNV. De gedupeerde reizigers moeten zelf voor de kosten van vervangend vervoer opdraaien.

Ik stel voor dat de bonden gedupeerde reizigers ook een vergoeding gaan geven uit de goed gevulde stakingskas. Zet maar eens de voorzitter van de Vervoersbond FNV aan een tafel op Utrecht CS met een geldkistje. Op vertoon van hun declaratie krijgen reizigers dan een bijdrage van bijvoorbeeld 15 euro.

En dan weer terug naar de onderhandelingstafel om er met de werkgevers als volwassen mensen uit te komen.

Jos van Rijn, Utrecht

Schizofrenie

Voor de zoveelste keer wordt het woord ‘schizofreen’ op een negatieve en stigmatiserende manier gebruikt. Ditmaal in een artikel van Haro Kraak (V, 8 mei), met grote letters in de kop en meteen daaronder een onjuiste toelichting.

Schizofrenie is een stoornis in de informatieverwerking, die kan zorgen voor psychoses en wanen. Het is een ernstig invaliderende ziekte, waar mensen met veel moeite enigszins mee kunnen leren omgaan, maar die niet geneest.

In het artikel wordt gesproken over een clip die twee tegenovergestelde gezichten van Amerika laat zien. Als je er al een psychiatrische ziekte op plakt, zou het meervoudig persoonlijkheidssydroom meer op zijn plaats zijn.

Helaas wordt het woord ‘schizofreen’ vaker in een onjuiste context gebruikt. Zo las ik een tijdje terug over een ‘schizojurk’ (een jurk die uit twee verschillende delen bestaat) en over het gevaar van ‘schizofrenie’ bij kinderen die een gendervrije opvoeding krijgen.

Het is uitermate stigmatiserend voor mensen die aan deze ziekte lijden, omdat meestal de tegenstelling goed-kwaad hiermee beschreven wordt. Van een kwaliteitskrant verwacht ik een zorgvuldig omgaan met begrippen uit de psychiatrie.

Marleen Pollen, moeder van een zoon met de diagnose schizofrenie, Eindhoven

Wiegendood

Volgens ontwikkelingspsycholoog Annemie Ploeger is onlangs bewezen dat het slapen met een baby in het ouderlijk bed leidt tot minder wiegendood (Sir Edmund, 5 mei). Dit is onjuist. Uit veel onderzoek blijkt dat het met een baby onder de vier maanden in bed slapen het risico op wiegendood verhoogt. Uit geen enkel onderzoek is gebleken dat het beschermend is. Bij kwetsbare baby’s (te vroeg geboren, erg klein bij de geboorte of van wie de ouders roken) is er zelfs een verhoogd risico op wiegendood bij slapen in het ouderlijk bed tot de leeftijd van zes maanden. Daarna is er geen enkel bezwaar om met het kind in één bed te slapen. Ook het apart in een kamertje slapen verhoogt het risico. De veiligste plek de eerste maanden is dus het eigen bedje vlakbij het bed van de ouders.

A.N. Bosschaart, B.A. Semmekrot, A.C. Engelberts en N.D. van Voorst Vader, Bestuur Landelijke Werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde

De Punt

In de krant van 8 mei staat een overzicht van de onschuldige mensen (machinist, passagiers, ambtenaren) die tussen 1970 en 1978 door Zuid-Molukkers zijn geëxecuteerd.

In haar pleidooi over de dood van de treinkapers in De Punt, verwijst de advocaat van hun nabestaanden, mevrouw Zegveld, naar de Conventie van Genève.

Het is dan jammer dat de journalist verzuimd heeft haar te vragen hoe zij over de pijn en verdriet van de nabestaanden van die doodgeschoten slachtoffers denkt.

Gáu Lyra, Zoetermeer

Schiphol

Enerzijds lees ik goede en zinvolle artikelen over overlast van Schiphol en luchthaven Lelystad en (te) goedkope vliegtickets (Ten Eerste, 8 mei). Aan de andere kant van de pagina staan Cor en Don je dan toe te lachen met precies deze (te) goedkope tickets. Blijft een vreemd gezicht.

Tom-Jan Brekelmans, Tilburg

Songfestival

In het overzicht van de inzendingen voor het Eurovisie Songfestival staat bij de Griekse inzending dat die in het Grieks is met daarbij de opmerking dat dat altijd een pluspunt is, ‘behalve als je niet-Grieks bent, natuurlijk’ (V, 8 mei). Waarom die opmerking?

In élke taal zijn goede liedjes mogelijk. In de Engelstalige lawine is het een verademing te ontdekken dat Europa veel meer talen en muziekstijlen en -culturen heeft waar je je ziel in kunt leggen. Het is een verrijking voor de variëteit van het festival als we die weer eens wat vaker horen.

In de editie van vorig jaar, te midden van een bijna 100 procent overdonderend Engelstalig geweld, viel het succes juist een ingetogen lied in het Portugees ten deel.

Johan van Knegsel, Eindhoven

Oermens met bril

‘Een steeds onwaarschijnlijker beeld: witte oermensen’, staat onder een foto bij het artikel Donker Europa (Sir Edmund, 5 mei). Een nog grotere onwaarschijnlijkheid is de redactie mogelijk ontgaan. Het oermensje rechts op de foto draagt toch duidelijk een brilletje.

Marc Vlemmings, Nijmegen

Meer over