Laat oude vrouwen met rust

Oude vrouwen in Kralingen worden beboet omdat hun honden loslopen, terwijl de auto’s worden leeggejat. Het is onrechtvaardig

Ongeveer 25 jaar loopt mijn moeder met een stuk of vijf andere vrouwen in verschillende samenstellingen ’s avonds een rondje over de Sophiakade. Dat doen ze gezamenlijk met hun honden, die bijna allemaal behoorlijk op leeftijd zijn. De hond van mijn moeder, een golden retriever van 13 jaar, heet Max. Max heeft een gouden leven. Elke ochtend naar het Kralingse Bos en ’s avonds spelen met de andere honden. Nooit ruzie met andere honden en geen reden om verder dan 10 meter van zijn bazin weg te lopen. Bazin en andere vrouwen bespreken al wandelend de dagelijkse beslommeringen met de nodige Crooswijkse humor.

Stadwachten
Vorig jaar heeft de gemeente besloten dat honden aan de lijn moesten. Stadwachten worden ingezet daar toezicht op te houden. De vrouwen denken dat het allemaal wel mee zal vallen, de groenstroken rond de Boezem zijn al jaren uitrenzones voor honden. Ze vinden ook dat de stadwachten genoeg andere zaken te doen hebben. Het aanspreken van de alcoholisten en drugsdealers die ’s avonds op de bankjes rondhangen, bijvoorbeeld. En Sien heeft een verslaafde buurman die dagelijks met gestolen goederen vanuit de stad naar zijn berging gaat, waar hij ook met kaarsjes zijn heroïne gebruikt. Marokkaanse scooterboys uit het Oude Noorden rijden aan de straatzijde langs de geparkeerde auto’s, waaruit zij laptops en navigatieapparatuur stelen.

Coby heeft laatst gezien dat jongens, die het bruggetje over de Boezem passeerden, een tas in het water gooiden. Nota bene met de hondenriem heeft zij de tas, die bleef drijven, uit het water gevist. Na een inspectie van de tas bleek deze toe te behoren aan een arts. De tas was even tevoren uit zijn auto gestolen in Kralingen. De documentatie die erin zat, was voor hem erg waardevol. Hij gaf de dames een bos bloemen.

Later op de avond wordt de buurt onveiliger. Buitenlandse drugstoeristen bezoeken Kralingen-West. De Belgische en Franse auto’s worden op de Sophiakade geparkeerd, klanten kopen de drugs in de achtergelegen wijk. Inmiddels krijgt Sien op een avond een bekeuring van 60 euro van een stadswacht voor het los laten lopen van haar bejaarde hond.

Argwaan
Stadswachten worden inmiddels met argwaan bekeken. Vrouwen weigeren honden vast te lijnen, zo kunnen ze immers niet met elkaar spelen, wat ze al jaren doen. Coby, die weduwe is, krijgt een bekeuring, ook 60 euro. Ze staat voor haar woning met de buurvrouw te praten en Max zit naast haar op de stoep. Hij loopt dus niet los. Onverbiddelijk wordt een bekeuring uitgeschreven. Als haar naam wordt opgevraagd en er wat consternatie is over haar meisjesnaam dan wel de naam van haar overleden man, roept iemand aan de andere zijde van de portofoon: ‘Dan zal haar vent wel dood zijn.’ Coby is een paar dagen van slag.

Diaan is inmiddels een held aan het worden. Wanneer zij gecontroleerd wordt weet zij op overtuigende wijze een verhaal op te hangen dat de ene zijde van de Sophiakade aangewezen is als zone waar de honden wel los mogen lopen. Zij zegt dat ze de gemeenteverordening zelf heeft gelezen en de stadswachten blijven vertwijfeld achter. Dat doet ze een aantal keer aan verschillende zijden. Kennelijk kregen ze haar door en inmiddels is Diaan koploper met drie bekeuringen van 60 euro.

Vrouwen trekken inmiddels vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog. Verhalen dat vaders met aardappelen uit de Krimpenerwaard kwamen en Duitse uniformen in de verte zagen, waren vergelijkbaar met de vrouwen met oude hondjes die een uniform zien opduiken.
Het toppunt werd twee weken geleden bereikt. Coby liep om kwart over acht in de ochtend langs de Kralingse plas.

Oprollijn
Max zat vast aan een lange oprollijn, hij was echter nog niet helemaal gewend aan het koord om zijn nek en trok af en toe zijn kop uit de riem. Coby deed de riem weer om zijn nek. Uit de mist kwamen twee stadswachten, die haar bekeurden, omdat de hond losliep. Coby protesteerde, want de hond liep niet los, hij trok alleen zijn kop uit de riem, dat moeten de mannen gezien hebben. Zij zeggen dat ze moet voorkomen dat dit gebeurt en ze krijgt 90 euro boete.

De dames zijn murw geslagen, hebben alle geloof in politie, gemeente en justitie verloren. Het verzet is gebroken. Junken, dealers, alcoholisten, scootercriminelen gaan nog steeds hun gang. Ook een aardige maar wreed uitziende jongen met pitbull, die altijd losloopt, heeft nog geen bekeuring gekregen. Ze hebben hem zelfs nog nooit aangesproken.
Deze vrouwen waren voor Pim Fortuyn, ze zagen hem als de redder van de achterstandsbuurten. Er is een politieke omslag gekomen: de overheid treedt harder op, tegen vrouwtjes met honden.

Meer over