LezersbrievenGeachte redactie

Laat druggebruiker de preventie betalen

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 30 augustus.

Festival Mysteryland op het Floriadeterrein bij Haarlemmermeer in 2017. Beeld HH / Joris van Gennip
Festival Mysteryland op het Floriadeterrein bij Haarlemmermeer in 2017.Beeld HH / Joris van Gennip

Wat is de primaire oorzaak van de illegale partydrugsindustrie? Juist, de gebruiker. Gaan we weer met krachtige taal en veel belastinggeld een lucratief gebleken ­criminaliteit bestrijden. Ik begrijp ook wel dat na jarenlang niets doen, dit geen optie is, maar waar blijft de nuance en de oproep aan de consumenten? Zijn overheid en opvoeders bang om hen krachtig te wijzen op hun verdovende consumptiedriften? Als gelukkige ouder zonder door drugs ontspoorde kinderen heb ik makkelijk praten, maar ik mis wel de balans in het debat over dit onderwerp.

Ik zou een deel van het geld gebruiken voor onderzoek, preventief beleid en ontmoediging van gebruik door onder andere voorlichting en het onderscheppen en beboeten van bezit. Dit laatste is een mooie inkomstenbron om de producenten aan te pakken en de gedumpte rotzooi op te ruimen: de gebruiker ­betaalt.

De oplossing van Joost Smiers, namelijk: ­legaliseren, lijkt het ei van ­Columbus, maar zal het gebruik bij jongeren waarschijnlijk eerder stimuleren dan afremmen (vergelijk comazuipen).

Willen we dat? Lijkt me niet.

Wim Hijnen, Culemborg

Wees zuinig op oudere kijker

Ik viel van verbazing van mijn stoel toen ik de berichten las over de wijzigingen bij de NPO. Voortdurend spreekt NPO-directeur F. Klein zichzelf tegen. Er zouden minder mensen kijken naar de informatieve, journalistieke programma’s op NPO2, omdat dat ouderen zijn. Hoezo minder? We zijn toch aan het vergrijzen?

Er moeten veranderingen komen want de jonge generatie kijkt geen tv meer. En Klein wil dat blijkbaar wel. Dat is trekken aan een dood paard. De oudere generatie - waar men zuinig op zou moeten zijn, dan kijkt er tenminste nog iemand - wordt goede journalistieke programma’s afgenomen. Zo gaat Brandpunt+ online, waar dus alleen de jeugd kijkt. Dat noemt Klein geen bezuiniging maar vernieuwing.

En dan beweren dat Rutger Castricum een journalistiek programma gaat maken met boze burgers. Nou, dat zal van een hoog niveau zijn. Daar zitten de kijkers dus niet op te wachten. Waar we wel op wachten is het vervangen van Van der Linden door Nadia Moussaid.

Mw. M. van der Kroef, Leiden

Zwart geld telt ook mee

Het verbaast me dat Joost Smiers en Jonathan van het Reve niets zeggen over het effect dat het onderzoek van prof. Pieter Tops zal hebben op de afdracht die Nederland als lid van de Europese Unie aan de EU moet doen. Het is toch bekend dat ook criminele activiteiten deel uitmaken van het bruto binnenlands product en daarmee van de afdracht aan de EU? Al eerder werd er door Nederland gesputterd dat andere landen een minder nauwkeurige schatting hadden gemaakt van hun zwarte economie en dat Nederland daardoor onevenredig moest bijdragen.

Valt er na de publiciteit over het onderzoek van Tops een fikse naheffing uit Brussel te verwachten?

Hans Kerckhof, Tilburg

Hoe je leraren trekt

In uw commentaar ‘Te laat’ over middelen om het lerarentekort terug te dringen, schrijft u dat minister Slob terug grijpt op lapmiddelen, die in het verleden ook al geen uitkomst boden. Laat mij een middel uit het verleden te berde brengen dat in mijn tijd wel werkte. Toen ik in het onderwijs ging werken, in 1970, was er voor eerstegraads leraren de regeling dat voor ieder gewerkt jaar je een deel van de studieschuld kon inverdienen. Dat trok veel jonge leraren en die bleven nog ook meestal. Je moet het wel zo regelen dat het niet door de belastingdienst als inkomen wordt gezien. Dat was het toen ook niet.

G. Lier, Emmen

Anne & Frank

Anne & Frank als naam van een bakkerij weinig respectvol? (Ten Eerste, 28 augustus). Café Fidel in Haarlem vond ik altijd al een wat discutabele naam. En dat Polspotten (designwinkel in Amsterdam) nog steeds die naam bezigt, vind ik pas echt getuigen van slechte smaak.

Paula Stam, Haarlem

Ombudsman

In de Volkskrant van 23 augustus staan ‘knappe pestkoppen in de wetenschap’ centraal. Voorspeld wordt zelfs dat een crisis van MeToo-achtige proporties zich voltrekt aan universiteiten en onderzoeksinstellingen.

De vraag blijft onbeantwoord hoe wetenschappers van grote allure ongebreideld hun gang kunnen gaan met intimidaties en ander wangedrag jegens hun ondergeschikten. Mijns inziens heeft dat te maken met de eenzijdige gerichtheid van de organisaties op resultaten (artikelen, subsidie-aanvragen, promoties enzovoort). Zo lang er resultaten geboekt worden, wordt de hooggeleerden geen strobreed in de weg gelegd. De slachtoffers van de hooggeleerden kunnen nergens terecht.

Enkele universiteiten daarentegen hebben een ombudsman personeel in dienst die onafhankelijk en onpartijdig klachten van medewerkers kan behandelen en onderzoeken. En die ombudsman hoeft niet te buigen voor een hooggeleerde (m/v) alleen omdat die hoger in rang is.

Paul HerfsVertrouwenspersoon Personeel Universiteit Utrecht

Meer over