LezersbrievenDinsdag 3 december

Laat dat vliegtuig naar de klimaattop staan

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 3 december.

Redactie
De selectie van Ajax pakte vorige week de trein voor de wedstrijd in en tegen Lille. Beeld ANP
De selectie van Ajax pakte vorige week de trein voor de wedstrijd in en tegen Lille.Beeld ANP

Brief van de dag

Mooi interview met klimaatwetenschapper Heleen de Coninck: een beter klimaat begint bij jezelf, en je kunt meer zelf doen dan je denkt. Daaraan moest ik denken toen ik las dat de Nederlandse regeringsdelegatie per vliegtuig naar de klimaattop in Madrid reist. Marcel Beukeboom, Klimaatgezant voor Nederland, laat weten dat de Nederlandse delegatie graag met de trein had gewild. Uiteindelijk zijn er toch vliegtickets gekocht. Op de site van de NOS zegt hij: ‘Dat heeft te maken met verschillende factoren. We zouden vier of vijf keer moeten overstappen. De reistijd is erg lang en de kosten zijn hoog. Ook is er door de krappe overstaptijden een grote kans dat je een aansluiting mist.’

Maar klopt dit wel? Wie op 1 december, om 08.15 uur in Amsterdam was ingestapt, zou om 11.38 uur in Parijs Gare du Nord zijn geweest. Vanaf Gare de Lyon vertrekt om 14.07 uur de trein naar Barcelona, dat wil zeggen: 2,5 uur om je per taxi van het ene station naar het andere te verplaatsen. De trein uit Parijs zou dan om 20.34 uur aankomen op Barcelona Sants. Daar vertrekt de trein naar Madrid om 21.25 uur. De aankomst op Madrid-Puerta de Atocha is om 23.55 uur.

Het is een lange reis, maar deze biedt volop gelegenheid voor overleg. De overstaptijden zijn ruim genoeg. En de prijs? Wie tijdig boekt betaalt 95 euro voor een tweedeklasticket. Eersteklasreizen zal hooguit het dubbele kosten. Dat kan Beukeboom toch niet hebben bedoeld met die hoge kosten? Of zou het kabinet met Ryanair vliegen? Wie even zoekt en bijtijds boekt, kan heel goed met de trein naar Madrid. Een beter klimaat begint ook voor ministers dichterbij dan ze zelf denken.

Johan Oosterman, Nijmegen

Iedereen boos

In pogingen de weg omhoog weer te vinden probeert Forum voor Democratie boze groepen in Nederland aan zich te binden. Boze boeren, boze bouwers, boze leerkrachten, boze medewerkers in de zorg. Voor iedereen is plek. Helaas ontbreekt een integrale visie over oplossingen voor alle problematiek waar we in Nederland mee te maken hebben. Men komt niet verder dan uit de EU stappen, omdat we dan geen last meer hebben van al die opgelegde regeltjes. Wel moeten de Defensie-uitgaven volgens afspraak naar 2 procent.

Ik mag hopen dat onze intelligente boeren weten dat uit de EU stappen onze afzetmarkt zo verkleint dat er geen boerenbedrijf meer levensvatbaar is. Dat lost dan wel een groot deel van het stikstofprobleem op, maar dat bestaat niet volgens FvD. Ruimte om wat te doen voor zorg of onderwijs verdampt met een verhoging van de defensie-uitgaven. Samenhang in beleid brengen, een basiscompetentie voor een politicus, is blijkbaar een stap te ver voor het Orakel van Barneveld.

Ed Berfelo, Den Haag

Ongehoord

In zijn tv-recensie over Thierry Baudet kaart Frank Heinen de ironie aan, dat Baudet zichzelf als ‘ongehoord’ beschouwt. Het puzzelwoordenboek geeft uitkomst, want geeft voor dit woord 21 synoniemen die op Baudet en zijn uitspraken van toepassing zijn. 1. Affreus 2. Afschuwelijk 3. Afstotend 4. Akelig 5. Bar 6. Buitengewoon 7. Buitengewoon in zijn soort 8. Buitensporig 9. Crimineel 10. Enorm 11. Hemeltergend 12. IJselijk 13. Kras 14. Lelijk 15. Niet fatsoenlijk 16. Onbehoorlijk 17. Onbetamelijk 18. Onduldbaar 19. Onfatsoenlijk 20. Ongepast 21. Onpassend.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Ambassadeur

De Amerikaanse ambassadeur Hoekstra mengt zich voortdurend in de Nederlandse politiek, bij voorkeur via de media. Nu sprak hij weer op het FvD-congres, met de aanmaning om de defensie-uitgaven te verhogen. Het ware beter dat de heer Hoekstra zich met wat minder lawaai richtte op zijn diplomatieke taken als ambassadeur. Beleidszaken regelen we zelf wel. Hierbij hebben we geen buitenlandse inmenging nodig.

P.I. Meelker, Alphen a/d Rijn

Straatfotograaf

Olaf Tempelman brengt een ode aan de Japanse straatfotograaf Tatsuo Suzuki. Hij waarschuwt hem niet te verwarren met de karatespeler met dezelfde naam. Een beoefenaar van karate heet echter karateka. Even verder schrijft de auteur dat de fotograaf ‘wordt geprezen om zijn vermogen de ziel van het 21ste-eeuwse Tokio te vangen in zwartbeeldbeelden’. Mooi neologisme met een subtiele verwijzing naar het schilderij Zwart Vierkant van Kazimir Malevitsj (1878-1935). Of is het minder prozaïsch en heeft de auteur zwart-witbeelden bedoeld?

Rudy Schreijnders, Maarssen

Tehuis

In het interview met zorgwethouder Sven de Langen las ik dat de zorg goedkoper en beter zou worden met meer ouderen in tehuizen. Ik ken zo veel ouderen die alleen wonen in huizen die voor gezinnen zijn gebouwd, soms met uitkering en huursubsidie en dure zorg. Hun verzorgers rennen zich rot van het ene naar het andere adres. Als je verzorgingstehuizen bouwt met betaalbare woonflatjes, waar verzorgers rondlopen, samen gegeten kan worden of koffie gedronken, is dat echt gezelliger. Nog een tip: maak op elke verdieping een praattafel, bijvoorbeeld een Volkskrant-tafel of Telegraaf-tafel, zodat mensen samen kunnen praten over het nieuws. Ook leuk.

M.L. Cuijpers, Nijmegen

Meer over