OpinieBrieven

Kunnen bomen CO2-krediet opbouwen?

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 7 december.

Korrels van geperst hout die worden gebruikt in energiecentrales.  Beeld foto Raymond Rutting / de Volkskrant
Korrels van geperst hout die worden gebruikt in energiecentrales.Beeld foto Raymond Rutting / de Volkskrant

Voor het stoken van hout heeft energiemaatschappij Vattenfall géén CO2-emmissierechten nodig want het levert officieel geen nieuwe CO2 op.

De Utrechtse hoogleraar Martin Junginger verdedigt deze regeling met een mooi verhaaltje. Hij vraagt zich af waarom zijn tegenstanders pas beginnen te rekenen bij het kappen en verbranden van een boom. Die bomen hebben dan al decennialang CO2 opgenomen en vertegenwoordigen dus eigenlijk een CO2-krediet.

Zo zit dat dus. CO2 die in het verleden is opgenomen door planten en bomen is oud, daar kunnen we best mee leven en dat mag zonder compensatie in de atmosfeer gebracht worden. Nog een geluk dat steenkool niet met dezelfde drogreden verschoond wordt van zijn slechte, klimaat verstikkende adem.

De uitspraak van deze hoogleraar energie en grondstoffen doet denken aan een boodschap die vóór de grote crisis soms op een flappentap stond. Tijdens het wachten op je geld verscheen deze (nu verboden) tekst: ‘Lenen is eigenlijk omgekeerd sparen - vraag bij het loket naar de mogelijkheden.’

Han Bijlholt, Haarlem

Jeffrey Epstein

‘De duit en de fluit regeren de kluit’, leerde ik van mijn wijze vader 60 jaar geleden. En dat is en zal altijd wel zo blijven.

Diederik Koning, Ommen

Leenstelsel

Rente blijkt te kunnen stijgen en het leenstelsel voor studenten staat weer ter discussie. De legitimatie van het leenstelsel is dat de student er (later) vooral zelf van profiteert door een hoger salaris. Is dat zo? Wat leveren gestudeerde mensen de samenleving eigenlijk op? Hoe zien samenlevingen eruit met uitsluitend laagopgeleide bevolking? Precies. Misschien toch tijd voor solidariteit met studenten.

Matthijs Brouwer, Odijk

Titels

Ik heb een opgeruimd gemoed. Graag help ik mensen het trapje op als zij dat willen. En zonder morren speel ik hun bluf mee als dat nodig is. Een beetje plusliegen voor iemand, ik zit er niet mee. Dus toen Teuntje van de buren op zijn tiende verjaardag zei dat hij vanaf dan Grandmaster-T genoemd wilde worden, kocht ik een ijsje van de ijscokar voor hem, en nu heet hij Teun.

Maar als hooggeachte hoogleraren zich presenteren als hoogleraar ‘banking and finance’ en ‘corp. finance’ dan is mij de verschuldigde hoogachting ontvallen. Lid van ‘Sustainable Finance Lab.’? Heus? Kom op jongens! Ik snap dat het moet van de baas, maar waar is jullie zelfrespect?

Paul Uljé, Alphen aan den Rijn

Mantelzorg

Mantelzorg is vaak een eufemisme, schrijft Toine Heijmans, ‘emotionele dwangarbeid’ is een betere benaming. Hij slaat de spijker op z’n kop.

En waar mantelzorgers helemáál geen behoefte aan hebben is het ‘parfum van levenslust en optimisme’ dat Erica Terpstra heet. ‘Kop op, schouders eronder, we gaan ervoor!’ Of aan opmerkingen in de trant van: ‘Je krijgt er ook veel voor terug’. Even erg zijn de door Libelle georganiseerde bijeenkomsten met ‘lotgenoten’. Elkaar moed inpraten in aanwezigheid van de empathische minister Hugo de Jong.

Ik zou zeggen: Ga naar huis, vervloek je lot, wees onredelijk, schop een stoel omver en lees het stuk van Heijmans. Het lucht enorm op.

Alfons Lammers, Otterlo

Emile Ratelband

Emile Ratelband mag niet 20 jaar jonger worden. Je kunt zeggen, zoals Ratelband, dat je net zoals je geslacht ook je leeftijd moet kunnen veranderen op je paspoort. Transgenders voelen zich immers ook anders dan wat hun paspoort vermeldt.

Ik vind echter dat je geslacht en je leeftijd twee verschillende dingen zijn. Als je je geslacht aanpast, verandert er wettelijk gezien eigenlijk niets voor je. Met het aanpassen van je leeftijd is dat anders. Ik ben nu 17, maar misschien voel ik me wel 70. Dat zou betekenen dat ik AOW krijg, mijn rijbewijs mag halen, alcohol mag kopen en niet hoef te werken. Ik zou dan dus eigenlijk mijn hele leven als AOW’er kunnen spenderen.

Dit moet natuurlijk niet mogelijk zijn. Een hoop mensen zouden hun leeftijd wettelijk wel willen aanpassen om een voordeeltje mee te pikken, wat rampzalig zou zijn voor dit land. De ‘vergrijzing’ zou dan een nog veel groter probleem worden dan dat het al is. Ik ben het dus volkomen eens met de rechter.

Ties Kuijpers, 17 jaar, Arnhem

CO2-uitstoot

Een triest stuk in jullie prettige dagblad over de wereldwijde CO2-uitstoot versus op de linkerpagina een advertentie voor vliegreizen. Ik kan het niet zo goed meer bevatten allemaal.

Cors Zagt, Hilversum

’Ndrangheta

Wie meer wil weten over de rol van vrouwen en meisjes bij de ’Ndrangheta kan ‘Maffiamoeders’ van Alex Perry lezen.

De dochters zijn slaven van de clan en worden uitgehuwelijkt aan een bevriende clan. Bij loslippigheid is moord door de echtgenoot of familie geen uitzondering. Advocaten en rechters die deze vrouwen willen steunen, worden zwaar beveiligd.

Eruit stappen is bijkans onmogelijk.

De schrijver geeft aan dat deze maffiabende allang infiltreert buiten Italië en daar meer kansen heeft dan in eigen land, waar de wetten veel strenger zijn op dat gebied.

Ineke Remijnse, Edam

Meer over