Nieuw vensterLisa Bouyeure

Kun je vrienden zijn met iemand die heel anders denkt?

null Beeld
Lisa Bouyeure

‘Ze deden wat mensen doen als ze boos zijn’, zei Ellen DeGeneres dinsdag in een filmpje op haar onlinekanaal Ellentube, ‘ze twitteren.’ Wat er was gebeurd? DeGeneres had vorige week zondag in zo’n skybox voor rijke mensen naar een thuiswedstrijd van de Dallas Cowboys tegen de Green Bay Packers zitten kijken. Tijdens de uitzending was er even op haar ingezoomd, waardoor iedereen kon zien dat ze het erg gezellig had met haar buurman, niemand minder dan George W. Bush. En dat maakte kijkers, zoals een Texaan het zou kunnen zeggen, madder than a wet hen.

In het filmpje vatte DeGeneres samen waarom de meute boos op haar was. Want wat zou een homoseksuele Hollywood-liberaal met een conservatieve Republikeinse oud-president moeten? ‘Het zit zo’, zei ze, ‘ik ben bevriend met George Bush. Ik ben zelfs bevriend met een heleboel mensen die er andere ideeën op na houden dan ik.’ Men zou juist vertrouwen in Amerika moeten krijgen bij het zien van dit merkwaardige gezelschap, meende ze. ‘Als ik zeg dat je aardig moet zijn tegen elkaar, bedoel ik niet alleen tegen de mensen die hetzelfde denken als jij, maar tegen iedereen.’

Vertederend

Het klonk vertederend, als je die honderdduizenden Iraakse doden even wegdenkt. Op Twitter kwam er bijval van onder anderen Orlando Bloom, Reese Witherspoon, Kendall Jenner en Jamie Foxx. ‘Let Love Rule!’ schreef Lenny Kravitz, verwijzend naar zijn eigen songtekst uit de jaren tachtig. Nu je online al om het minste gecanceld kunt worden, zoals het gebruik van digitale excommunicatie wordt genoemd, waren de rekkelijken verheugd dat er eindelijk iemand tegen de preciezen durfde op te staan. Iets meer ruimte voor uitglijders, inconsequenties en onwetendheid graag. Niet elke witte zangeres die in 2003 een bindi op haar voorhoofd plakte, hoeft met terugwerkende kracht hel en verdoemenis toegewenst te worden.

Ondertussen vroeg ik me af of je niet toch ergens een grens moet trekken, qua vriendelijkheid. DeGeneres stelde vorig jaar dat ze de huidige president in elk geval niet in haar show zou willen. En de Ku Klux Klan? Kun je een joviale selfie maken met de Willem Holleeders van deze wereld? Schuddebuiken met de Saoedische kroonprins?

Mag de homoseksuele Hollywood-liberaal Ellen DeGeneres bevriend zijn met George W. Bush? Die vraag hield de gemoederen op Twitter bezig. Beeld
Mag de homoseksuele Hollywood-liberaal Ellen DeGeneres bevriend zijn met George W. Bush? Die vraag hield de gemoederen op Twitter bezig.

Met het filmpje dat de gemoederen had moeten bedaren, bleek DeGeneres vooral in de vlek te hebben gewreven tot er een bloederig geheel was ontstaan. Een twitteraar maakte er een nieuwe versie van, nu met huilende Iraakse kinderen en beelden uit de Abu Ghraibgevangenis op de achtergrond. Opiniesite Vox luidde in een artikel de dood van de kritiekloze vriendelijkheid in, want is het in deze tijd van klimaatverandering, vuurwapengeweld en #MeToo nog wel nastrevenswaardig om aardig te zijn tegen de mensen die de wereld een slechtere plek maken? Ook de feministische schrijver Roxane Gay deed een twitterduit in het zakje. Wat haar betreft hoefde DeGeneres helemaal niet onaardig te zijn tegen Bush – de meesten van ons zouden niet direct een revolutie beginnen als ze naast hem kwamen te zitten. ‘Maar om hem een vriend te noemen en te zeggen dat we allemaal vrienden hebben met andere ideeën? Yes girl, alleen zijn mijn conservatieve vrienden nooit een oorlog begonnen.’

DeGeneres’ carrière zal waarschijnlijk weinig te lijden hebben onder dit opstootje. Mensen zijn geneigd om zonnige types boven zwartkijkers te verkiezen. Maar hoewel je veel kunt zeggen over dit genre boze twitteraars – dat ze na het kleinste vergrijp al om je hoofd staan te scanderen bijvoorbeeld, en niet altijd even constructief zijn – hebben ze wel door dat je onoverbrugbare verschillen niet onder een deken van liefde hoeft weg te moffelen. Dat het soms best even ongezellig mag zijn als het om mensenrechten gaat.

Meer over