Kuitert was allang irrelevant

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 14 september 2017.

Chinese katholiek bidt thuis in de buitenwijken van Taiyuan Beeld reuters
Chinese katholiek bidt thuis in de buitenwijken van TaiyuanBeeld reuters

Brief van de dag: Kuitert was allang irrelevant

Je kon erop wachten: rondom zijn dood wordt Harry Kuitert weer eens op het schild gehesen als de pionier die als eerste durfde af te rekenen met God, wat nu gemeengoed is 'behalve in de laatste dogmatisch-christelijke enclaves' (Bert Wagendorp, 12 september). Gemakshalve wordt dan vergeten dat Kuitert redeneerde vanuit een sterk achterhaald modernisme, een verabsolutering van de menselijke rede, die eerder thuishoort in de 19de eeuw dan in de huidige tijd. Een kind van zijn generatie, maar als gesprekspartner voor de huidige generatie religieuze jongeren had Kuitert zich allang irrelevant gemaakt. Vergeet niet dat atheïsme geen dwingende conclusie van een denkproces is, maar overwegend een typisch westers psychologisch verschijnsel, terwijl de wereld als geheel juist religieuzer wordt. Ook het christendom groeit nog steeds sterk, bijvoorbeeld in China, en echt niet zozeer vanwege grote gezinnen of iets dergelijks. Het evangelie is nu eenmaal nog altijd relevant en actueel. Alleen in het door wereldoorlogen en welvaart vermoeide Westen wordt de 'power' van de bijbelse boodschap vaak niet meer ervaren. Maar dat ligt niet aan die boodschap zelf, hooguit aan de cultuur eromheen.

Harmen Talstra, Delft

Dopingarts

De heren Feuth en Bakker prijzen wielerarts Peter Janssen omdat hij de publiciteit heeft gezocht over doping in de wielerwereld. Geen woord van afkeuring over het feit dat Janssen duidelijk zijn medische opleiding heeft misbruikt om zeer actief mee te werken aan het creëren en in stand houden van doping. Kennelijk nemen zij Janssen zijn onethisch medisch handelen niet kwalijk.

Zij stellen dat hij met zijn verhaal de sportwereld een dienst heeft bewezen. Welke dienst? Dat er onder andere in de wielersport doping werd gebruikt, is allang bekend en ik neem aan dat kenners de meeste van de in het artikel genoemde feiten al wisten. Mij komt het voor dat Janssen, veilig in Thailand wonend, zijn kans schoon zag in de publiciteit te komen en zich als held te profileren met feiten over zijn handelen zonder kans daarvoor te moeten boeten. Hij is geen held maar overduidelijk een dader zonder berouw. Zo antwoordt hij op de vraag of hij niet heeft meegewerkt aan de invoering van verboden middelen dat je dat zo zou kunnen noemen, in plaats van een berouwvol ja.

Dat hij allerlei namen noemt van renners, onder wie een bekende wielrenster als Van Moorsel, voedt mijn vermoeden over zijn eigenlijke doel, namelijk publiciteit. Waarom anders zonder bewijs haar naam noemen? Publiciteit heeft hij gekregen, maar het enige dat hij heeft bereikt is dat hij iemand verdacht heeft gemaakt. Bepaald geen prijzenswaardige daad.

Ben de Wolf, Bilthoven

Beschamend

Onder het motto 'als het niet expliciet is verboden, dan is het toegestaan' is de COR van de politie zich te buiten gegaan aan excessieve en beschamende geldverspilling. Op kosten van de belastingbetaler. En dat alles met een vrijbrief van de korpsleiding. Ieder moreel kompas ontbrak bij de heren. Gebrek aan controle, het ontbreken van toezicht en een chaotische financiële administratie kunnen nooit een excuus zijn voor dit gedrag van een stelletje proleten. Het is te hopen dat het strafrechtelijk onderzoek leidt tot een veroordeling en terugvordering van gestolen belastinggeld.

Een bekend gezegde binnen de politieorganisatie is: 'De burger moet zich aan de regels houden.' Sommige politiemensen kennelijk niet.

Aad Kooijman, Woerden

Bescheiden

Ewoud Jansen pleit voor meer wiskunde op school en minder '21st century skills'.

Helemaal mee eens. Ik zou er in alle bescheidenheid aan willen toevoegen: een beetje Grieks en Latijn kan ook geen kwaad.

Hendrik Jan Hekkert, De Steeg docent Klassieke Talen

Dieren

In de bioscoop draait nu een voorfilmpje over de dieren die vanwege onze vleesconsumptie dagelijks over enorme afstanden worden vervoerd, vaak zonder eten en drinken, en die dan volkomen uitgeput en soms dood hun bestemming bereiken. In België is weer een slachthuis gesloten.

Die praktijken getuigen niet alleen van een minachting voor dieren, maar van een totaal gebrek aan respect voor het leven in het algemeen. Hulde voor Sheila Sitalsing die de rechten van dieren nog eens onder onze aandacht brengt.

Irene Apperloo, Amsterdam

Belastingparadijs

Sint Maarten heeft sinds 2010 een bijzondere status in ons koninkrijk en is geen lid meer van de EU. Dat is even niet leuk natuurlijk, want wat zou het mooi zijn wanneer de Europese belastingbetaler nu een bijdrage zou storten. Wanneer alle ellende voorbij is, kan Sint Maarten gewoon weer doorgaan met zijn activiteiten als belastingparadijs, zonder last van strenge Europese regelgeving. Alleen de lusten, niet de lasten.

Sint Maartens zorg voor de vermogende wereldburger is groot. Het belegde vermogen is er vast niet weggewaaid tijdens de recente orkaan. Wat zou het een fantastische geste zijn van de bedrijven en anderen die er hun vermogen bijna onbelast geparkeerd hebben om een jaartje maatschappelijk verantwoord belasting te gaan betalen om het eiland er weer bovenop te helpen. Al die overheidsbemoeienis, dat is toch niet aantrekkelijk?

Leon Pluijmen, Broek op Langedijk

Meer over