ColumnPeter de Waard

Krijgt twistappel Airbnb steeds meer beurse plekken?

Peter de Waard
null Beeld

Het geluid van de rolkoffertjes is verstomd nu het toerisme op zijn gat ligt. Maar dat betekent niet dat de rust rond twistappel Airbnb is weergekeerd. Vorige week strooide de hoogste rechter van Nederland nog wat zout in de wonde van de Airbnb-verhuurders voor wie 2020 nu al een annus horribilis is.

Wie vrije kamers in het huis of de ruimtes achter het huis tijdelijk via Airbnb verhuurt, moet 70 procent van de inkomsten opgeven in box 1 van de aangifte inkomstenbelasting. En hiermee overrulede de Hoge Raad de uitspraken van de rechtbank en het gerechtshof die vonden dat de inkomsten vrijgesteld waren van belastingen, net zoals kamerverhuur aan studenten.

Dat maakt ineens het verhuren van een deel van het huis via Airbnb stukken minder lucratief. In box 1 is er een hoogste schijf van 49,5 procent, hetgeen betekent dat de helft van de opgegeven inkomsten in de schatkist vloeit. De fiscus wrijft zich al verlekkerd in de handen. Zo’n tienduizend Nederlanders verhuren gedeeltes van de woning voor Airbnb, waarmee ze enkele tientallen miljoenen verdienen.

Het arrest was de uitkomst van een juridische uitputtingsslag. De zaak ging om de verhuur van een tuinhuis in de zomer van 2015 voor drie weken. De opbrengst van 3.564 euro werd niet op het aangiftebiljet gezet. De belastinginspecteur besloot daarop een navorderingsaanslag van 70 procent van de opbrengst op te leggen. Hij was van mening dat verhuur aan een Airbnb-klant niet gelijk kon worden gesteld aan kamerverhuur, omdat de huurder in tegenstelling tot de student niet bij de gemeente als bewoner stond ingeschreven.

Maar deze uitspraak is niet het einde van de kruistocht tegen Airbnb. Deze week spraken de besturen van 22 grote steden in Europa, waaronder Parijs en Berlijn maar ook Utrecht en Amsterdam, met Europees commissaris Margrethe Vestager over een aanpak van platforms als Airbnb. Zij vinden dat Airbnb bijdraagt aan het feit dat wonen in veel steden voor lagere inkomens onbetaalbaar is. Daarom zou Airbnb al zijn gegevens over de activiteiten op de woningmarkt vrij moeten geven, zodat het gemakkelijker wordt illegale verhuurpraktijken aan te pakken en verhuurders te belasten.

Het Europese Hof oordeelde vorig jaar nog dat Airbnb slechts een bemiddelaar is en daardoor niet kan worden aangesproken voor illegale verhuurpraktijken.

Airbnb komt al deze onrust slecht uit. Het platform wil ondanks corona dit jaar naar de beurs. In april werd die op de lange baan geschoven, maar langer uitstel is niet mogelijk omdat de aandelenoptieplannen van medewerkers dit jaar verlopen. De timing is beroerd: al maanden regent het annuleringen. Ooit werd de beurswaarde van Airbnb op 37 miljard dollar geschat, in april was die nog maar 18 miljard.

Naar de huidige waarde kan alleen worden gegist, maar zonder het geluid van rolkoffertjes zit de twistappel vol beurse plekken.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over