Laat het stoppenKatinka Polderman

Koop je een laptop, zijn alle uitgangen weggedesignd

null Beeld

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen ­kunnen, nee móéten verzetten. Deze week: kabelingangen die bij het nieuwste model plots weggedesignd zijn.

Uitzonderlijk creatieve genieën als ik hebben een Apple-computer nodig, want Apple-computers zijn erg geschikt voor uitzonderlijk creatieve genieën. Je kunt er muziek op maken, fijn mee tekenen en filmpjes bewerken gaat ook uitermate prima op een MacBook (even voor de mensen die zweren bij Windows 95: zo heten de laptops van Apple). Bovendien is er door de dames en heren Apple nagedacht over intuïtief gebruiksgemak en uiterlijk. Van toetsenbord tot behuizing en verpakking: het ziet er allemaal uit om op te vreten. Echt design, om eens eventjes bij het thema van dit Magazine aan te haken.

En ik denk graag vooruit. Als ik voor werk elektronica aanschaf koop ik altijd de grootste, uitgebreidste versie. Mijn externe geluidskaart bijvoorbeeld, waarmee ik muziekinstrumenten op mijn laptop kan aansluiten, heeft genoeg ingangen om drie bands op mijn computer aan te sluiten. Tegelijk. Met een blazerssectie. Zo voorkom ik dat ik na een tijdje om ingangen verlegen zit.

Goed, jaren gaan voorbij, met mijn MacBook en mijn geluidskaart maak ik mijn uitzonderlijk creatieve genieëncreaties en ik gebruik steeds meer van de ingangen, en dan komt het moment dat er een nieuwe laptop moet komen.

Ik schaf een nieuwe MacBook aan, of iPad, dat kan ook tegenwoordig, dolblij ben ik, totdat ik mijn geluidskaart aan wil sluiten: kan niet! Alle ingangen zijn verdwenen of veranderd, weggedesignd! En niet alleen Apple doet het, ladenvol snoeren heb ik liggen waarvan onduidelijk is of ze in mijn actuele elektronicapark passen of dat ooit weer zullen doen.

Daar zit ik dan met mijn zo verstandig vooruitgedacht geïnvesteerde geluidskaart, hij past nergens meer in! En het plugje van de oplader is óók al veranderd!

Voor die ontbrekende of veranderde ingang is heus een oplossing bedacht: een verloopje. Goh, een verloopje, zegt u nu, dat koop je dan zeker voor 3,99 bij de verloopjeswinkel? Nee! Dat verloopje kost 40 euro! En daar past dan alleen een usb-plug in, een verloopje voor verschillende pluggen kost het dubbele! Toen ik mijn vorige MacBook kocht hadden ze ineens de cd-driver weggedesignd. Moest ik een externe cd-speler kopen om dvd’s en cd’s in te kunnen laden. En de ingang waarmee die externe cd-speler kan worden aangesloten hebben ze bij het nieuwste model nu óók weggehaald. Heb ik een verloopje voor nodig.

En ik weet het: het is allemaal innovatie, het zijn allemaal stappen op de weg naar een snoerloze samenleving. Ik vloek vaak op snoeren, vertel mij wat, jarenlang was ik samen met een licht- en geluidstechnicus, overal snoeren betekent dat, en stekkertjes die niet in ingangen zitten waar ze in moeten zitten (voor zijn stekkertje gold dat ook trouwens, maar dat is weer een ander verhaal), dus ik juich het alleen maar toe als we steeds minder snoeren nodig hebben. Maar Apple wil altijd graag de eerste zijn met dit soort weglaatinnovaties. Het is natuurlijk helemaal niet handig om de eerste te zijn zonder iets. Het is alleen handig om de eerste te zijn mét iets! En ik maar verloopjes kopen. Die vervolgens niet in de volgende nieuwe computer passen.

En toch wordt mijn volgende computer weer van Apple. Want ja. Mooi is het wel.

Meer over