lezersbrieven4 maart

Koop eerlijke koffie en hou Multatuli's gedachtegoed in ere

De ingezonden lezersbrieven van maandag 4 maart.

null Beeld Belga
Beeld Belga

Brief van de dag: Hou ook Multatuli’s gedachtegoed in ere

Multatuli en zijn boek Max Havelaar verdienen inderdaad hernieuwde belangstelling, zoals Elsbeth Etty bepleit (Opinie en Debat, 1 maart). Niet alleen vanwege het belang van de schrijver en zijn werk voor de (moderne) literatuur, maar zeker ook vanwege de boodschap die in Max Havelaar wordt uitgedragen.

De wereldhandelsprijzen voor koffie bevinden zich momenteel op een historisch dieptepunt. Talloze kleine koffieboeren in verschillende ontwikkelingslanden zijn hier de dupe van.

Wij hebben in ons land echter de keuze om koffie te kopen waarvoor de boeren wél een eerlijke prijs ontvangen. Laten we er met ons allen op letten dat op de pakken koffie (en thee) die we kopen het Fairtrade/Max Havelaar-keurmerk staat. Fairtrade is het enige keurmerk dat een minimumprijs garandeert aan de producent.

Op die manier zorgen we voor een eerlijker handel en houden we Multatuli’s gedachtegoed in ere.

Fer von der Assen, Voorschoten (voorzitter Werkgroep Fairtrade Gemeente Voorschoten)

Bescherm yezidi’s

Diep getroffen was ik door de verhalen van Pari Ibrahim en Wahhab Hassoo over de genocide op de yezidi’s door IS (Ten eerste, 2 maart). In Nederland is de discussie gaande over het al dan niet terughalen van de zogenaamde jihadbruiden (en hun kinderen). Ik erger mij aan de term jihadbruiden. Het klinkt haast romantisch, alsof deze vrouwen dapper hun geliefden achterna reisden met het heilige doel de wereld te veroveren. Zij waren zich echter volledig bewust van het wrede optreden van de IS-strijders. Door hun vrijwillige vertrek naar het kalifaat en daar te trouwen met IS-strijders zijn zij mede verantwoordelijk voor de wreedheden van IS. Niets ‘romantische’ jihadbruiden. Deze vrouwen zijn niet naïef geweest, zijn niet tragisch. Zij verdienen onze bescherming niet. Het trieste lot van hun kinderen is een ander verhaal.

Tragisch is vooral de wrede vervolging van en de moord op de yezidi’s. Zij zijn het die onze aandacht verdienen en onze bescherming.

Loes Noordhoff-Baas, Voorschoten

Schaf Eerste Kamer af

Helemaal eens met Wim Voermans: schaf de Eerste Kamer af (O&D, 1 maart). Het is een overblijfsel uit een grijs verleden, dat zijn tijd ver heeft overleefd en nu vooral voor de voeten loopt. Kijk naar de wet Zorgplicht Kinderarbeid die al twee jaar geleden in februari 2017 door de Tweede Kamer is aangenomen. Deze wet is een belangrijke stap op weg naar eerlijke handel (Fairtrade) die van fabrikanten eist dat hun producten zijn vervaardigd zonder dat daarvoor kinderen zijn uitgebuit.

De wet is door de Eerste Kamer vlak voor Kerstmis 2017 besproken maar daarna is er niets meer van vernomen, ondanks aandringen van onder meer Tony’s Chocolonely (zie hun jaarFAIRslag 2017/2018, blz. 65 en 66). Met welk recht kan de Eerste Kamer de behandeling van zo’n belangrijke wet op de lange baan schuiven? Het is de hoogste tijd voor een eerlijker wereld: we kunnen die uitgebuite kinderen geen dag langer laten wachten!

Harry Koster, Duiven

De betaalbare Tesla

In het artikel over de ‘betaalbare Tesla’ (Ten eerste, 2 maart) staat dat het kabinet een subsidie van zesduizend euro voor ogen heeft op dit soort auto’s. Per 1 maart ben ik overgestapt van energieleverancier. Mijn voorschot is 40 euro per maand hoger. Dit heeft te maken met de verhoogde energiebelasting, zo vertelde de medewerker mij. Ik vond het een flink bedrag voor een alleenstaand iemand in een klein huurappartement.

Maar gelukkig mag ik meebetalen aan de elektrische auto. Dat ik zelf geen mogelijkheid heb om deze te kopen, ach wat maakt dat uit. Ik heb ook geen mogelijkheid om zonnepanelen (met belastingteruggave) te plaatsen (huurwoning) en mijn woningbouwvereniging heeft geen geld om mijn woning (extra) te isoleren. Maar dat ik mee mag betalen aan de energietransitie van een ander, dat zal me uiteindelijk ooit misschien wel een goed gevoel geven.

Paul Marinus, Breda

Rij

Volgens Paul van Lange (U-pagina, 2 maart) is het verticale ‘linkerrijtje’ van Studio Sport een taalfout omdat rijen horizontaal zijn. Hij roept daarom alle media op om het voortaan goed te zeggen: ‘het linkerkolommetje’. Maar in de spelregels van Vier op ’n rij staat geschreven dat een rij zowel verticaal, horizontaal als diagonaal kan worden gevormd.

Arjen Oldenhuis, Rotterdam

‘Och hadden weej maar!’

Er zitten twee oude mannetjes op een bankje in de hemel. Zegt de een, Sjraar Peetjens, tegen de ander, Will Kranen: ‘Heej Wiel, het staat eindelijk in de Volkskrant (Het eeuwige leven, 25 februari). In het laatste interview met mij heb ik ze verteld dat jij de muziek hebt gemaakt voor ‘Och, waas ik maar’ en niemand anders.’ ‘Dat heb jij goed gedaan’, zegt Will, ‘alleen, weet je wat nou zo jammer is, dat wij er allebei niet rijk door zijn geworden. De tekstschrijvers hadden er alleen een pakje sigaretten voor over!!!’

Dochter van Will Kranen, ’s-Hertogenbosch

Sir Edmund

Na Wibo, De Boer & De Cocq, Jan Blokker en Ben de Graaf moet nu ook Sir Edmund eraan geloven. Hopelijk handhaaft u de U-pagina.....!

Jan Koper, Heemstede

Meer over