GastcolumnNuri Kurnaz

Koningshuis? Gewoon ‘huis’ volstaat al voor jongeren

Nuri Kurnaz
Prinses Amalia tussen haar zusjes en ouders tijdens Koningsdag in Amersfoort. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Prinses Amalia tussen haar zusjes en ouders tijdens Koningsdag in Amersfoort.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Morgen wordt Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje Catharina-Amalia alweer 17 jaar. Deze gelegenheid moet over een aantal decennia geheel traditiegetrouw leiden tot festiviteiten en oranjekleurende volksmassa’s. Net als haar oma is Amalia echter een winterkindje. Niet het beste weer voor een volksfeest, maar dat kunnen we oplossen. Door het gewoon af te schaffen.

Hoe dan ook is het een bijzonder jaar om verjaardagen te vieren. Net als haar vader kan Amalia dit jaar geen groot verjaardagsfeest houden. Wellicht een goede repetitie voor de tijd waarin een specifieke verjaardag geen volksfeest meer behoeft. Volgend jaar kan de verjaardag wel weer worden gevierd; naar alle verwachting zullen we in december 2021 genoeg immuniteit hebben opgebouwd en genoeg vaccins hebben toegediend om het normale leven weer enigszins op te pakken. Maar er is nog een reden dat het in december 2021 een speciaal verjaardagsfeestje wordt.

In Amsterdam wonen

De Wet financieel statuut van het Koningshuis stelt namelijk vast dat Amalia recht heeft op geld wanneer zij 18 wordt. In de begroting voor 2021 is opgenomen dat zij een slordige 1,5 miljoen euro zal krijgen uitgekeerd van het Rijk. Ongeveer 17,5 procent daarvan zal haar eigen inkomen zijn. Nou, dan voelt het verjaardagsfeestje in 2021 natuurlijk nog net ietsje mooier. Mocht onze toekomstige koningin, net als ik, in Amsterdam willen wonen, dan hoop ik wel dat zij niet verzuimt om zich zo snel mogelijk in te schrijven bij Woningnet.

Voor jongeren die niet zijn geboren in een koninklijke familie, is het haast onmogelijk geworden om een betaalbare woning te vinden in de hoofdstad van onze democratische rechtstaat, waarin voor ‘iedereen’ dezelfde regels gelden. Elders in het land is het evenmin een eitje. De tip voor elke Nederlander is dan ook dat je je op de dag van je 18de meteen inschrijft bij woningcorporaties om wachttijd op te bouwen.

Na een gemiddelde wachttijd van 15 jaar komt de woningzoeker eindelijk in aanmerking voor een woning in de minder aantrekkelijke stadsdelen. Tot die tijd kunnen jongerenwoningen eventueel voorzien in een tijdelijk onderkomen. Deze zijn speciaal bedacht voor de behoeftes van jongeren tussen de 18 en 22 , en 23 en 27 jaar. Met veel geluk en vier jaar inschrijftijd word je de oudste en langst ingeschrevene in de categorie 18-22. Als frisse 22-jarige volwassene kun je dan intrekken in een huisje van nog geen dertig vierkante meter waar je alweer na vijf jaar uit moet.

Prins Bernhard

Hoe deze ongewenste situatie is ontstaan is evident. Iets met winstoogmerken en huisjesmelkers. Het schijnt zelfs dat Prins Bernard van Oranje met zijn 349 huizen nog niet eens de grootste vastgoedbezitter is in Amsterdam. Dat er geen betaalbare woningen meer te vinden zijn voor Amsterdamse jongeren is dan natuurlijk geen verrassing. Om de schaarste in de woningmarkt te verhelpen moet er volop en sociaal gebouwd worden. Het geld voor die flinke investeringen in de bouwsector moet ergens vandaan komen. Waar dat geld vandaan gehaald moet worden? Ik heb wel een suggestie.

Dit geldpotje, dat wij gaan creëren, moet voorkomen dat jongeren de grootste moeite hebben bij het vinden van een woning en uiteindelijk hun heil zoeken bij corrupte tussenpersonen of frauderende corporaties. Dit geldpotje moet ervoor zorgen dat wij de rechtsstaat serieus gaan nemen. Dat wij niet meer één of drie 18-jarigen op weg helpen, maar allemaal. Dit geldpotje moet erin resulteren dat het voor de staat niet meer uitmaakt in welk gezin een 18-jarige toevallig is geboren. Dit geldpotje moet er voor zorgen dat een nieuw volksfeest, de dag van de Republiek, kan worden gevierd. Dit geldpotje moet er voor zorgen dat moderniteit en gelijkheid het winnen van de Middeleeuwen.

Begrijp mij niet verkeerd. Wat mij betreft is het Koninklijk Huis niet het probleem hoor. Een creatieve aannemer zou de paleizen kunnen omtoveren tot honderden jongerenwoningen, die ieder jaar op de dag van de Republiek zullen schitteren met feestvierende jongeren en republikeinen.

Nuri Kurnaz is historicus. In december is hij gastcolumnist op volkskrant.nl/opinie.

Meer over