OpinieStaatsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden door Engelse pers ontvangen als Martin Jarvis en Jackie Kennedy

Patrick van IJzendoorn
De Britse premier Theresa May verwelkomt koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Downing Street. Beeld Getty Images
De Britse premier Theresa May verwelkomt koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Downing Street.Beeld Getty Images

Wat aandacht in de Engelse pers betreft hadden Willem-Alexander en Máxima afgelopen week de nodige koninklijke concurrentie. De hertog en hertogin van Sussex, voorheen Harry and Meghan, maken immers een tournee door het Oceanische deel van het Gemenebest. Dagelijks kunnen Engelse krantenlezers, desgewenst, meer te weten komen over de gestaag uitdijende buik van de zwangere hertogin, haar ‘feministische toespraken’ en onthulling van beelden van vergeten Brits-Fijiaanse oorlogshelden. En de garderobe natuurlijk van de Brits-Amerikaanse brunette.

Desondanks wist het staatsbezoek van de Oranjes een voorpagina te halen, al ging het dan vooral over de gastvrouw. QUEEN BREAKS BREXIT SILENCE, schreef The Daily Express, de meest patriottische van alle tabloids. Voor het eerst had koningin Elizabeth zich in het (semi)openbaar uitgelaten over de Brexit. Staand naast Willem-Alexander had de vorstin gezegd uit te kijken naar een hernieuwde samenwerking met Europa. ‘Als vernieuwers, handelaren en internationalisten kijken we met vertrouwen naar de toekomst’, zo citeert de krant Hare Majesteit.

In een langer artikel haalt deze Brexitbode beide vorsten uitgebreid aan, maar dan vooral de citaten die de banden tussen de Noordzeelanden benadrukken en waaruit hoop voor de toekomst spreekt. The Daily Telegraph, een andere Brexit-krant, geeft eveneens een positieve draai aan de woorden van Elizabeth: ‘Koningin onthult haar ‘vertrouwen’ in een toekomst buiten de EU’. Het vermoeden heerst in Westminster dat de monarch gematigd positief over de Brexit denkt, al heeft het paleis The Sun met succes laten aanklagen toen de krant haar in 2016 als Brexiteer had bestempeld.

De parlementstoespraak van Willem-Alexander kreeg minder aandacht. Alleen The Daily Mail had een journalist afgevaardigd. Sketchschrijver Quentin Letts noteerde dat er maar veertig Lagerhuisleden waren komen opdraven om de koning te horen. The Times wist een dag later de reden te melden van de matige opkomst: Labour had een debat over burgerlijke aansprakelijkheid laten samenvallen met de koninklijke toespraak. Conservatieve partijmanagers hadden hun fractieleden gesommeerd zo kort mogelijk te spreken, opdat ze alsnog snel naar de Royal Gallery konden lopen.

Letts noemde de stem van Willem-Alexander ‘plezierig’ en zijn Engels ‘vloeiend’, maar betwijfelde de constatering van de koning dat dit het hart van de Britse democratie is. ‘Het hart van de parlementaire elite had nauwkeuriger geweest’, aldus de Brexit-gezinde Mail-schrijver. Letts, die zowel politieke debatten als theatervoorstellingen recenseert, omschreef de koning als ‘een jongere versie van de acteur Martin Jarvis’, terwijl de elegantie van Máxima, gekleed in ‘retro chic’, hem deed denken aan die van Jackie Kennedy.

Zijn Mail-collega Ephraim Hardcastle schreef, elders, met vertedering over ‘de fietsmonarchie’, eraan toevoegend dat ook kroonprins Charles van fietsen houdt, ‘zolang hij het zelf niet hoeft te doen’.

Waar Nederlandse journalisten geen genoeg kregen van Máxima’s Stuart-diamant, bewonderden hun Britse collega’s de tiara van de hertogin van Cambridge, in een vorig leven bekend als Kate. Het was immers een van prinses Diana’s favoriete exemplaren. Het gaat hier, zo wisten specialisten in koninklijke klederdracht te melden, over de Cambridge Lovers Knot Tiara, die door de koningin als huwelijkscadeau aan Diana was gegeven. Aandacht was er voor het lieftallige kusje dat Máxima de koningin op haar wang gaf en het lid van de Household Cavalry dat van zijn steigerende paard viel.

Liefhebbers van pracht en praal waren aangewezen op de hofberichten in The Times en The Daily Telegraph (The Guardian negeerde het bezoek). Daar stond welke regimenten waar liepen en hoeveel kanonschoten The King’s Troop losten in Green Park. ‘Her Majesty’s Body Guard of the Honourable Corps of Gentlemen at Arms, the Queen’s Body Guard of the Yeomen of the Guard and a Detachment of the Household Cavalry were on duty.’ Instemmend gemompel moet deze informatie teweeg hebben gebracht in de herenclubs langs Pall Mall.

Tevens vermelden de hofberichten alle namen van 170 tafelgasten bij het staatsbanket, onder wie Britse bewindslieden, de Who’s Who? van de Nederlandse samenleving, de dominee van de Nederlands Hervormde kerk in Londen en, als deken onder de ambassadeurs, de gezant van Koeweit. Het viel The Daily Mail op dat Jeremy Corbyn afwezig was. ‘De leider van de oppositie’, schreef columnist Hardcastle, ‘is tot nu toe slechts bij een staatsbanket aangeschoven en dat was toen de communistische president van China te gast was.’

Berichtgeving over een staatsbezoek? Uiteindelijk gaat dat over het eigen land.

Meer over