Kon iedereen maar met zijn slechte eigenschappen een crisis bezweren

Beeld de Volkskrant

O, God. Ze komen eraan. Nu echt. ‘Alarm om Russische Cyberaanval’ kopte Het Parool op de voorpagina. Kennelijk wordt de dreiging van een mondiale aanval nu zo concreet dat de VS en Groot-Brittannië zich genoodzaakt voelden om voor het eerst in een gezamenlijke verklaring aan de alarmbel te trekken. Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg greep het nieuws aan om ons tijdens zijn bezoek aan ons land eens flink achter de broek te zitten. Onze defensieuitgaven kwamen niet in de buurt van de 2 procent van het BBP die de NAVO-landen hadden afgesproken. Dat er in het regeerakkoord anderhalf miljard per jaar extra wordt uitgetrokken, daar had Jens zogezegd een broertje Dotan.

Het is ook nooit goed. Terwijl onze overheid van het buitenland het verwijt kreeg niet te doen wat ze zou moeten doen, klonk hier toch vooral het verwijt dat zij wel doet wat zij niet zou moeten doen. ‘We worden nou eenmaal gedwongen op zoek te gaan naar geld’, verdedigde de directeur van Meld Misdaad Anoniem het verpatsen van tips aan gemeenten, verzekeraars, energiebedrijven, en de fiscus. Is gewoon een mooi handeltje. Hij kreeg zijn toko anders sowieso niet kostendekkend. Ook de Kamer van Koophandel, huisdealer der telemarketeers, kwam in opspraak wegens het verkopen van informatie. Dat ze daarmee enige privacy zouden schenden, daar hadden ze, zogezegd, een broertje Dotan. ‘We doen het al honderd jaar zo, we hebben daar geen permissie voor nodig.’

Ondertussen klonken de doffe dreunen van trommel-opus Home nog na in ons hoofd. Achteraf had hij er superveel spijt van. Zijn aanvankelijke ontkenning iets met de 140 nepprofielen te maken te hebben leek eerst nog zo’n goed idee. Maar nu dat inmiddels ook achteraf was, had Dotan ook daar superspijt van. Nee, hij zat even helemaal stuk, Dotan. Naïef was-ie geweest, en veel te ambitieus. Onzeker ook. Dat we niet dachten dat het makkelijk was zulke zuivere eigenschappen te hebben. ‘Uit respect voor de situatie’ had hij besloten zijn ‘hele social media leeg te halen.’

Ach, konden wij dat maar. Met onze slechte eigenschappen een crisis bezweren. Straks vallen ze aan, en dan staan we daar, met ons slappe defensieapparaat. En dan kan de woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum wel zeggen dat er ‘onderzoek gaande is’ en er ‘vooralsnog geen indicatie’ is dat ook Nederland doelwit is, geruststellend klonk het niet, nu het aantal Russische trollen in de 24 uur na de Amerikaanse vergeldingsaanval in Syrië volgens het Pentagon met 2.000 procent was toegenomen. Hoe konden we in godsnaam aan Stoltenbergs eisen voldoen? We krijgen onze anonieme misdaadtips al nauwelijks kostendekkend.

Dotan HarpenauBeeld ANP Kippa

En toen gebeurde het. Terwijl we ons lieten hypnotiseren door het bijkans orgastische ritme van zijn trommel, verscheen hij opeens. Dotan. Als digitale tamboer van onze nationale krijgsmacht liep hij voor de troepen uit. Het was allemaal zo simpel. Laat iederéén verplicht 140 nep-identiteiten aanmaken, bouw er een semi-publieke instelling omheen, en je hebt in een handomdraai een knappe 2,4 miljard virtuele infanteristen. Het grootste trollenleger dat de wereld ooit heeft aanschouwd. Niemand wordt afgekeurd, S-5 is zelfs een pre, en  daar komt-ie weer – je gaat er heus niet Dotan. Nee, we pompen de Russische social-mediakanalen helemaal vol. Al is het maar uit respect voor de situatie. Waarom zouden we ons in allerlei bochten wringen als we door invoering van de cyberdienstplicht de overheid kunnen laten doen wat zij toch al het allerliefste doet: onze gegevens gebruiken om de boel een beetje kostendekkend te houden.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Meld Memo Anoniem

Veel plezier van uw nieuwe mening! 

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen 

Meer over