Lezersbrieven

Kom op NS, wees klantvriendelijker

De lezersbrieven van vrijdag 20 augustus

Fietsers op het station van Zwolle. Beeld Joris van Gennip
Fietsers op het station van Zwolle.Beeld Joris van Gennip

Brief van de dag

De NS willen voortzetting van de staatssteun, omdat ze een dramatisch financieeel jaar achter de rug hebben. Sneu hoor, maar wellicht is dit niet alleen aan corona te wijten.

Op allerlei manieren wisten de NS het nemen van de trein tegen te werken. Vermindering van de voordelen van het abonnement. En ook bij steeds leger wordende treinen blijven roepen dat het beter was niet met de trein te reizen .

Of door het meenemen van een fiets op twee manieren te ontmoedigen: geen fietskaartje meer te koop in de stationsautomaat, maar online. En vooraf, ook online, de plicht je aan te melden wanneer en hoe laat je met de fiets in de trein wilde stappen. Daar kunnen geen snellere, betere aansluitingen en fraaiere interieurs tegenop.

Kom op NS, verbeter de klantvriendelijkheid, dan ga ik ook weer met plezier én de fiets met de trein.

Mariet Dekking, Amersfoort

Zorghordes

Volledig gevaccineerd en uiterst voorzichtig hield mijn moeder zich, samen met de rest van onze familie, netjes aan alle coronamaatregelen van het afgelopen anderhalf jaar. Nu ze het deze week eindelijk veilig achtte voor haar en andere kwetsbaren in onze familie om de huisarts te bezoeken, was er wederom een nieuwe horde.

Met klachten volledig niet-­gerelateerd aan het coronavirus en met twee vaccinaties op zak, wordt er alsnog van patiënten verwacht dat zij zichzelf laten testen voor toegang tot een afspraak bij de huisarts. Hoe de patiënt dit regelt is aan de patiënt zelf, ongeacht of je ­vervoer hebt of al op leeftijd bent.

De locatie van Testen voor ­Toegang in Eindhoven is in het centrum. Zonder vervoer, en wonend aan de rand van de stad, wordt een bezoek aan de huisarts dus al gauw een flinke onder­neming. Dit is niet Testen voor Toegang tot een voetbalwedstrijd of café; dit zijn zieke mensen die hulp nodig hebben en die deze hulpvraag vaak al een behoorlijke periode hebben uitgesteld.

Hoe schrijnend is het dat juist het recht op toegang tot gezondheidszorg zo wordt belemmerd tijdens een gezondheidscrisis. Er zijn tal van andere, acceptabele, opties om huisartsen en patiënten zoveel mogelijk te beschermen tegen verspreiding van het coronavirus binnen de praktijk en die niet onevenredig de kwetsbaren treffen. Hoe meer obstakels er worden geplaatst voor toegang tot zorg, hoe groter de kans dat voor patiënten die zorg te laat komt.

Kwetsbaren hebben niet alleen bescherming nodig tegen het ­coronavirus, ze hebben deze ook nodig tegen de oneerlijke, hier en daar onterechte, en onevenredige effecten van maatregelen.

Loes van Dijk, Eindhoven

Huisvrouwen

Vrouwen zijn tegenwoordig geen schrijfster of actrice meer, maar schrijver en acteur. Maar uit het artikel ‘Gescheiden maar onder een dak’ blijkt toch maar weer dat het nog steeds over huisvrouwen en kostwinners gaat.

Paula Berckenkamp, Les Andelys (Frankrijk)

Personeelstekort

Er zou al enige tijd sprake zijn van een personeelstekort, onder andere in de zorg. Van nabij ken ik iemand die dertig jaar een uitstekende bevlogen professional is geweest in de jeugdzorg, zich continu heeft bijgeschoold, maar uiteindelijk ziek dreigde te worden van alle beletsels om kinderen en hun ouders te helpen. Misschien gelukkig maar dat er bij de zoveelste reorganisatie geen plek meer voor haar was.

Nu had zij ook 11 jaar gewerkt als gediplomeerd ok-assistent van een ziekenhuis, een beroep waarin momenteel grote personeelstekorten zouden zijn. Intelligent en enthousiast als ze is, friste ze haar kennis op met recente leerboeken en ging ze met hedendaagse sollicitatietechnieken op zoek naar een baan.

Ze is nu een jaar en vele sollicitaties verder, maar er is nul belangstelling. Ook niet voor eenvoudiger hand-en-spandiensten in een ziekenhuis of kliniek. Hokjesdenken, extreme risicomijding en regelgeving die dit in de hand werkt.

Personeelstekort? Ik denk gebrek aan creativiteit en lef. Jammer voor de werkgever, de sollicitant, de belastingdienst en de maatschappij.

Diederick van Deventer, Gouda

Bullshitbanen

We hebben een crisis, de economische groei wordt bedreigd, omdat er te weinig personeel gevonden kan worden. Voordat we uit Oost- en Zuid-Europa iedereen wegkopen die thuis nuttig werk kan doen, even een paar dingetjes op een rijtje zetten.

Het is gebleken dat 20 procent van de werknemers hun werk zinloos vinden: 20 procent bullshitbanen. Dus goed opgeleide, goed betaalde werknemers die ook iets nuttigs kunnen gaan doen.

Dus behalve biertappers, pizzakoeriers, orderpikkers en andere onderbetaalde loonslaven volgens een fatsoenlijke cao betalen, kunnen we ook eens kijken welk werk zou kunnen vervallen.

Rinus Scheele, De Bilt

GGZ

Jan Derksen omschrijft de ‘psychologisering van onze cultuur’ met als gevolg lange wachtlijsten in de ggz en veel heraanmeldingen. Als oplossingen noemt hij meer aandacht voor persoonlijkheid en voor preventie van psychische aandoeningen.

In aanvulling hierop, twee suggesties. Bied op de middelbare school een basiscursus psychologie aan. Zo kunnen jongeren het abc van de psychologie leren: Affect, Behaviour, Cognition: gevoel, gedrag en gedachten onderscheiden en hoe ze elkaar beïnvloeden; hoe zorg je dat je psychisch in de plus blijft.

Daarnaast zou elke ggz-behandeling moeten nastreven dat mensen leren om een terugval aan te zien komen en zoveel mogelijk te beperken. Geef een man een vis, en hij heeft voedsel voor één dag. Leer hem vissen en hij heeft voedsel voor zijn hele leven. Daarom ga je naar de psy.

En dat mag ook wel onze cultuur worden.

Rob Faltin, Leeuwarden

Heilig verklaard

Een instant camping voor vijfduizend gasten, de luchtmacht die meefeest met een flypast en een rechter die populair en opportuun beslist door tijdelijk economisch belang en topsport (lees de belangen van Max Verstappen en de welvarende initiatiefnemers) laat prevaleren boven leefgebied van beschermde dieren.

De F1 op Zandvoort is heilig verklaard. In het licht van het alarmerende IPCC-rapport zijn al deze acties voor de beeldvorming alleen al van een bedenkelijk allooi. En hebben ze schijt aan de belangen van toekomstige generaties.

Sietze Kooistra, Harkema

Meer over