Ander CommentaarKlimaatspijbelen

‘Klimaatspijbelen: daar leer je pas van’

De jonge ‘klimaatspijbelaars’ gaan in allerlei Europese landen de straat op: in België, Duitsland, Frankrijk en elders, geïnspireerd door de Zweedse Greta Thunberg. En keuze uit commentaren in de Europese pers.

Redactie
Duizenden mensen vertrekken zondag vanuit Antwerpen naar klimaatbetoging in Brussel.  Beeld BELGAONTHESPOT
Duizenden mensen vertrekken zondag vanuit Antwerpen naar klimaatbetoging in Brussel.Beeld BELGAONTHESPOT

De nieuwe columniste van De Morgen, Saskia de Coster, schrijft:

‘Ja, de sfeer was fantastisch, vertelt mijn buurvrouw, iedereen had er zin in. Iedereen zat noodgedwongen op elkaars schoot, in een bedompte trein. Iedereen wilde eruit maar de sfeer was magisch. Samen met zoveel andere families verdreven ze in de Brusselse straten de regen en de kou. Met 70 duizend hadden ze het gevoel dat er iets op het spel stond en dat ze iets déden. Net als de 35 duizend klimaatspijbelaars van de donderdag ervoor. Ze wijst naar haar zoon die net tegen een basketbalpaal knalt.

‘Diezelfde zondag, een aantal kilometers verderop. Ouders met kinderen op een gezellige uitstap, in een zuurstofarme ruimte rijtje schuiven, om pk’s, motorkappen en uitstoot te vergelijken. Had mijn zoontje mogen kiezen, hij had geen seconde getwijfeld. Alles wat vier wielen heeft, kan crashen, ontploffen en razendsnel als een raket is, daar is plaats voor in zijn kinderhart. Vierhonderdvijftigduizend anderen dachten zoals hij. Febiac schrijft op de site van het Autosalon: ‘Een zeer duidelijk signaal van de Belgische burger over het belang dat zij hechten aan hun individuele mobiliteit.’ Brave burgers.

‘Elke dag weer vraagt mijn zoontje mij welke auto de snelste is, moet ik toekijken hoe hij vliegtuigen laat botsen in de lucht en hoe vulkanen uitbarsten. De apocalyps ligt binnen handbereik. De apocalyps is een kinderziekte. De ontkenning van dreigend onheil is net zo goed een kinderziekte.’

Petra Pinzler schrijft in een column op de site van het weekblad Die Zeit over de Duitse klimaatspijbelacties:

‘Schoolleiders en toezichthouders gaan uiteenlopend met de onderwijsuitval om. Sommigen geven vrijaf, als ouders daarom vragen. Anderen accepteren een demonstratie niet als excuus voor uitval. Ze vinden aardrijkskunde belangrijker dan een betoging om de aarde te redden. En ze verbazen zich erover, dat velen daar anders over denken.

‘Hoe idioot is dat!

‘De kinderen van nu kunnen er niet op vertrouwen dat wij de problemen oplossen, waarmee zij later te kampen krijgen. Daarom moeten zij nu er zelf voor strijden – ook al gaat dat in tegen de schoolregels.

‘Op die ongeautoriseerde spijbel-uren moeten ze trots zijn. Als ze voor een betoging voor klimaatmaatregelen een paar lesuren mislopen, doen ze dat geheel in lijn met het schoolreglement. In het schoolreglement van Berlijn staat bijvoorbeeld: ‘Doel moet het opbouwen van persoonlijkheden zijn, die in staat zijn het staatkundige en maatschappelijke leven op basis van de democratie en in samenhang met de natuur en het milieu vorm te geven.’

‘Scholieren die zich inzetten voor het milieu ontwikkelen zich naar alle waarschijnlijkheid tot precies zulke persoonlijkheden. Ze leren op een demonstratiedag, bij het activeren van hun medescholieren, het schilderen van protestborden, bij de organisatie van een klimaatneutrale reis en bij de discussies (wellicht met docenten en ouders) meer over het politieke engagement dan bij talloze lesuren politicologie.’

In de Zweedse krant Sydsvenskan schrijft Alena Krempaská dat Thunbergs initiatief effect begint te krijgen op de Zweden:

‘Thunbergs inzet heeft jonge mensen op veel plaatsen geïnspireerd en vergelijkbare demonstraties worden nu ook elders in Europa gehouden: België, Zwitserland, Duitsland. Tegelijkertijd zien we tekenen dat de Zweedse consumenten meer verantwoordelijkheid nemen voor klimaatverandering. Tweedehandskledingwinkels deden goede zaken in december, gewone winkels een stuk minder. Er waren verwachtingen dat verkooprecords zouden worden gebroken, maar het bleek de slechtste kersthandel sinds 2010.

‘Verder zien we een groeiend besef van de uitstoot die vliegreizen veroorzaken, en het lijkt erop dat dit het reisgedrag van de Zweden beïnvloedt. De reisindustrie noteert een toename van de belangstelling voor treinreizen.’

Greta Thunberg is niet voor iedereen een heldin: in de Oostenrijkse krant Der Standard maakt Noura Maan zich in een commentaar kwaad op de beschimpingen door rechts-populisten:

‘Öko-Pippi’, ‘klimaathysterica’, ‘gedragsgestoord’, ‘door ondergangswanen geplaagd’. Een slachtoffer van ‘kindermisbruik’ zou Greta Thunberg zijn, want achter haar staan ‘organisaties die haar voor hun doelen inzetten’, of – nog erger! – ‘journalisten’ of ‘politici’. De afdeling van de AfD in Heidelberg zette haar neer als een ‘minderjarige heilige van de klimaatreligie’. Een AfD-politicus eiste een psychotherapeut ‘voor dat arme kind’, geen ‘optredens die haar psychose nog versterken’.

‘Wat heeft de 16-jarige Zweedse gedaan om zich de toorn van rechts op de hals te halen? Het antwoord is ontnuchterend onspectaculair: ze eist grotere inspanningen tegen de klimaatverandering. (...)’

‘Dat hoort bij de strategie van de rechts-populisten. De klimaatverandering kan hen niets schelen omdat de antwoorden ingewikkeld zijn en van iedereen iets vragen. Dat past niet in het schema van de populisten op weg naar een verkiezingsoverwinning. Veel makkelijker is het mensen als vreemd te brandmerken. Of als anders, zoals bij Greta Thunberg. (...) Bijzonder cynisch wordt het als Thunberg vanwege haar leeftijd wordt bekritiseerd. Want wie zou de klimaatverandering, waarvoor de rechts-populisten met hun beleid medeverantwoordelijk zijn, meer aangaan dan jonge mensen?’

null Beeld

Al die duurzame toestanden, windmolens, zonnepanelen, elektrische auto’s: waarom daar zoveel geld in pompen, als het toch maar 0,0003 graden minder opwarming van de aarde oplevert? Nou, kijk dan deze video: wetenschapsredacteur Maarten Keulemans legt uit hoe het zit met het Nederlandse klimaatbeleid.

Meer over