Ingezonden brieven

Kinderen van kwetsbare ouders zitten al jaar thuis

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van donderdag 4 maart.

Brief van de dag: minister De Jonge, zorg dat ook deze kinderen weer naar school kunnen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een paar honderd of paar duizend (?) kinderen zitten nog steeds thuis, omdat zij een kwetsbare ouder hebben. Deze kinderen zijn nog helemaal niet op school geweest sinds maart vorig jaar. Omdat zij hun vader of moeder kunnen besmetten als ze het virus mee naar huis nemen, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Deze kinderen hebben een zware tijd, zij missen al een jaar het leren en plezier maken samen met hun klasgenootjes.

En terwijl bijvoorbeeld keuken- en kantoormedewerkers uit de zorg en hun prik al hebben gehad, wachten deze kwetsbare ouders met smart op hun oproep, zodat hun kinderen eindelijk weer normaal kind kunnen zijn. Minister De Jonge, is het nou echt niet mogelijk om een paar duizend vaccins te reserveren in het belang van deze kinderen? Of desnoods een donatiesysteem op te zetten, waar mensen hun plekje bij de GGD kunnen afstaan aan deze ouders?

Fenna Stappers, Meppel

Blijvend

Nu corona endemisch (blijvend) blijkt te zijn (Wetenschap, 27 februari) wordt het tijd voor genuanceerde maatregelen op ieder gebied, zoals horeca, winkels, cultuur, sport en grensoverschrijdend verkeer. De tijd van hamer en botte bijl is voorbij.

Jan van der Klooster, Almere Haven

Populistisch

Het zogenaamde verlinksen van het verkiezingsprogramma door de rechtse politiek (Ten eerste, 2 maart) is de essentie van populisme. Het doet niets af aan de doelen waar de rechtse partijen voor staan. Populisme is gebaseerd op misleiding van ‘het volk’.

Leendert Brouwer, Amsterdam

Sterftecijfer

Een lezer schreef (O&D, 1 maart) dat het sterftecijfer van het coronavirus 0,23 procent is. Daarbij vermeldde ze dat dit het officiële RIVM-cijfer is.

Jammer dat deze brief zonder commentaar werd geplaatst. Die 0,23 procent wordt genoemd door politici als Van Haga en Baudet om aan te tonen dat deze pandemie eigenlijk vergelijkbaar is met een flinke griep.

Volgens de jongste officiële cijfers van het RIVM ligt het sterftecijfer echter tussen 1,0 en 1,3 procent. Heel andere koek dus.

Monique van Baaren, Haarlem

Hagelwit

Marisa Monsanto, manager Kunst en Inclusie, heeft hopelijk meer verstand van kunst en inclusie dan van voetbal. De door haar gewenste ‘vurige verontwaardiging bij het hagelwit houden van de kaste der voetbalcoaches’ (O&D, 3 maart) is gelukkig in Nederland niet nodig.

Ik hou er niet zo van om wie dan ook als al dan ‘niet hagelwit’ te omschrijven, maar als het dan tóch moet: wat te denken van mannen als Giovanni van Bronckhorst, Henk Fräser, Henk ten Cate of Jos Luhukay? Voor mij gekleurd zoals er na een mooie zomer miljoenen in Nederland rondlopen, maar volgens de inclusie-catechismus van Marisa Monsanto zwart.

Johan Smit, Voorhout

Lekenexpertise

Hans Noppert vind het wat vreemd dat het een toeslagenaffaire-‘leek’ wel lukte om Mark Rutte uit het lood te brengen en door de wol geverfde journalisten niet (O&D, 3 maart). Mij verbaast dat niet zo, integendeel zelfs. Zijn verbazing toont wellicht hoezeer wij afgericht zijn te denken dat communicatie van mens tot mens alleen door ‘professionals’ kan worden gedaan. Net zoals wij denken dat het vermogen tot samen nadenken over lastige maatschappelijke vraagstukken alleen iets zou zijn voor mensen met een opleiding. De ervaringen met burgertoppen op veel plekken in de wereld geven een heel ander beeld.

F.M. Boon, Delft

Niet te doen

We mogen nu een of twee keer per week naar de middelbare school, de rest van de tijd moeten we videobellen, alleen zetten de leraren nu hun camera uit en praten ze alleen tegen de klas die op school zit. We mogen dan ook geen vragen stellen, soms moet je dan twee weken wachten tot dat je bij de juiste docent de vraag kan stellen. Videobellen was niet leuk, maar nu is het helemaal niet meer te doen. Ik zou liever gewoon alle dagen online les hebben of alle dagen op school, maar dit is gewoon niet de oplossing.

Pyke La Haye (12), Nijmegen

De hort op

Leuk, al die reistips in het Magazine. Als je ‘de zenuwen krijgt’ van alsmaar thuis zitten, kun je ook nu best eens de hort op met de trein, eten en drinken zelf meenemen. Ik reisde in 2,5 uur naar Roosendaal, prachtige oude stad, maakte een stadswandeling van twee uur, lunchte op een bankje in het park, pakte daarna de trein naar Zandvoort, liep anderhalf uur op het strand en zag de zonsondergang, at vis bij een kraam op het strand en was voor de avondklok thuis. Heerlijke dag.

Irene Apperloo, Twello

Meer over