Kim Jong-uns zus de Ivanka Trump van Noord-Korea? Alsjeblieft, zeg!

Kim Jong-uns zus was bij de Winterspelen. Maar de Noord-Koreaanse zien als internationale flirt, dat gaat Frank Bruni te ver.

Cheerleaders Noord-Koreaanse cheerleaders treden op voor Zuid-Korea's president Moon Jae-in, voorzitter van het IOC Thomas Bach, voorzitter van het Presidium van de Opperste Volksvergadering van Noord-Korea Kim Yong-nam, Kim Yo-jong, en de ceo van Pyeongchang 2018. Beeld AFP
Cheerleaders Noord-Koreaanse cheerleaders treden op voor Zuid-Korea's president Moon Jae-in, voorzitter van het IOC Thomas Bach, voorzitter van het Presidium van de Opperste Volksvergadering van Noord-Korea Kim Yong-nam, Kim Yo-jong, en de ceo van Pyeongchang 2018.Beeld AFP

Het gebeurt niet vaak dat ik me beledigd voel namens Ivanka Trump, maar nu bevind ik me toch in deze uiterst vreemde situatie. En heb ik duidelijk wat uit te leggen.

Vorige week begonnen de Winterspelen in Zuid-Korea. De aartsvijand van dat land, Noord-Korea, stuurde een delegatie van atleten, cheerleaders en zogeheten dignitarissen. Dit was een grote ontwikkeling, aangezien Noord-Korea een schurkenstaat is die wordt bestuurd door een moordlustige fanaat, Kim Jong-un, die opgetogen dreigt andere landen met kernwapens te bombarderen, eerst en bovenal de Verenigde Staten. Dus vroeg deze ontwikkeling zeker om een scala aan nieuwsverhalen en een bijbehorende reeks tweets.

Maar ik zag veel te weinig verslaggeving die zich verbaasde over de brutaliteit van de Noord-Koreanen zichzelf voor te doen als de goedaardige afgezanten van een normale plek. En ik zag te veel berichten waarin verwonderd, bijna goedkeurend, werd verteld over hun streken.

Charmeoffensief

Ik zag lyrische beschrijvingen van de kleding en gezichtsuitdrukkingen van Kim Yo-jong, Kims zus, die als eerste uit de familie Zuid-Korea bezocht sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953). Ik zag het woord 'charmeoffensief'.

Noord-Koreanen als internationale flirts op zoek naar een diplomatieke opfrisbeurt? Als je dat kunt passen in het beeld van de halfdode staat waarin Otto Warmbier uiteindelijk werd vrijgelaten uit een Noord-Koreaanse goelag en teruggestuurd naar de VS, als een stuk vlees voorbij de houdbaarheidsdatum, dan ben je een behendiger moralist dan ik.

Waar komt Ivanka om de hoek kijken? Het antwoord op de Noord-Koreaanse ouvertures tijdens de Winterspelen werd getypeerd door wat al snel een populaire beschrijving werd van Kim Yo-jong. Zuid-Koreaanse journalisten noemden haar 'Noord-Korea's Ivanka'. Amerikaanse journalisten herhaalden het met uitgestreken gelaten.

Ik vat hem. Beide jonge vrouwen proberen een mooi gezicht te plakken op een clan - en een regering - van transcendentale lelijkheid. Beiden besloten dat te doen in de context van driedubbele axels en het rodelen. Ivanka zal aanwezig zijn bij de slotceremonie.

Maar niet alle lelijkheid is gelijk, Donald Trump is niet Kim Jong-un, de Verenigde Staten zijn absoluut geen Noord-Korea en elke suggestie in die richting is waanzin. Wees verontwaardigd over wat er gebeurt in Amerika. Maar maak jezelf niet belachelijk.

'Shade queen'

Door haar vader te vertegenwoordigen, probeert Ivanka de wereld te vertellen dat een seksist echt opkomt voor vrouwenrechten, dat een racist echt geeft om gelijke kansen en dat een egoïstische plutocraat echt de belangen van de kleine luiden vertegenwoordigt. Ze is opzettelijk misleidend, totaal medeplichtig en bezig een geweldige Instagram-feed samen te stellen- waar het haar uiteindelijk om draait.

Door haar broer te vertegenwoordigen, plakt Kim Yo-jong een mooi gezicht op een dictator die publieke executies goedkeurt, die, volgens overgelopen Noord-Koreanen, gezien moeten worden door alle volwassen burgers, opdat ze duidelijk ingeprent krijgen wat de prijs is van ongehoorzaamheid. Ze leidt de aandacht af van zijn aandeel in de moord op zijn halfbroer, die werd ingesmeerd met een dodelijk gif terwijl hij op een vliegveld liep, en in de moorden op talloze hoge overheidsfunctionarissen die op groteske wijze zijn afgeslacht. Wekt het verbazing dat ze deze poging doet? Het alternatief is blijkbaar dat je wordt opgehangen.

Het gezwets over haar was soms zo bizar dat BuzzFeed News zich geroepen voelde een 'publieke aankondiging' te doen. De kop daarvan, die verwees naar een afkeurende blik die ze had geworpen op vicepresident Mike Pence, herinnerde Amerikanen eraan dat ze niet je nieuwe favoriete 'shade queen' is en het artikel vroeg openlijk aan lezers die zo geporteerd zijn van Kims zus: 'Wat is er mis met jullie?'

In het magazine National Review gaf David French een paar mogelijke antwoorden. Hij suggereert dat de haat jegens Trump dermate verblindt dat zijn tegenstanders alle internationale incidenten als potentiële afgeleide zien van zijn regering. Voor deze critici opereert Pence op hetzelfde niveau als Kims zus - of zelfs daaronder. French schrijft dit toe aan overdreven politieke partijdigheid, wat inderdaad een probleem is, maar niet helemaal van toepassing op deze situatie. De kracht van anti-Trump-sentimenten heeft net zoveel van doen met zijn extreme acties en woorden als met de neiging zich meteen bij de eigen stam te scharen.

En Trump zelf heeft zich schuldig gemaakt aan pijnlijke analogieën. Terwijl hij campagne voerde voor het presidentschap en verliefde blikken wierp op Vladimir Poetin, draaide hij zijn hand er niet voor om om Poetins reputatie om politieke tegenstanders en journalisten te laten elimineren te relativeren. Hij vertelde Joe Scarborough: 'Welnu, ik denk dat ons land ook veel mensen doodt, Joe.'

Zowel de klacht van French als het artikel van BuzzFeed News raakt aan iets dat zorgelijk en belangrijk is: de trend - in de media en daarbuiten - om het hele openbare leven als een show en een wedstrijd in public relations te zien, waarin winnaars en verliezers minder worden aangewezen om wie ze zijn dan om 'hoe ze het deden'. Kim Yo-jong kreeg punten omdat ze een fascinerende afleiding was. Dat is een rol die Trump lang heeft gespeeld.

Maar laat er geen misverstand over bestaan: Amerika beleeft een verrot moment, terwijl Noord-Korea tot in de kern verrot is.

Meer over