OpinieLezersbrieven

Keuze scholen bepaalt slagen van examenkandidaten

De ingezonden lezersbrieven van maandag 6 april.

Het Kennemerlyceum was helemaal klaar voor de centraal schriftelijke eindexamens van dit jaar. Vanwege de corona crisis is de middelbare school gesloten en zullen er geen examens meer plaatsvinden.  Beeld BSR Agency
Het Kennemerlyceum was helemaal klaar voor de centraal schriftelijke eindexamens van dit jaar. Vanwege de corona crisis is de middelbare school gesloten en zullen er geen examens meer plaatsvinden.Beeld BSR Agency

Brief van de dag

Scholen blijven in ieder geval gesloten tot 28 april. Echter, de schoolexamens moeten worden afgesloten en dus geeft minister Slob de scholen en besturen de ruimte om de toetsen digitaal op afstand af te nemen of fysiek op school te laten maken.

Wat is nu de realiteit? Sommige scholen, in bijvoorbeeld het zuiden van Nederland, besluiten op afstand te toetsen en sommige op school. U zult ongetwijfeld begrijpen dat de leerlingen die de toetsen digitaal thuis maken frauduleuzer kunnen én zullen handelen dan de tweede groep. Immers, thuis zal de toets zonder toezicht gemaakt worden, op school mét toezicht.

Als in juli blijkt dat examenkandidaten die thuis op hun apparaten de schoolexamens maakten, significant beter hebben gescoord dan zij die de schoolexamens op school afrondden, barst de hel los in onderwijs-Nederland. Er komen ongetwijfeld kamervragen, inspectiebezoeken en mediadiscussies. Degenen die uiteindelijk het meeste last ervan zullen hebben, zijn de (niet-)geslaagden en dat is schrijnend.

Het kan toch nooit de bedoeling zijn geweest dat het slagen grotendeels afhankelijk is van de school waar een kandidaat zijn examen heeft gemaakt?

Egbert Kreunen, voorzitter medezeggenschapsraad Raayland Colleges, Venray

Juridische immuniteit

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Intensive Care wees ons er op, dat nu fase Oranje aanbreekt en maatregelen nodig zijn, die op gespannen voet kunnen staan met optimale zorg, dat ‘fouten’ met fatale gevolgen niet uit kunnen blijven. Ook stelde hij dat artsen, die hier over nadenken, erg gespannen en geïrriteerd raken.

De reactie van artsen is begrijpelijk: zij willen niet het gevoel hebben verantwoordelijk te zijn voor een fatale afloop. Maar waarschijnlijk speelt bij hun gespannenheid en irritatie ook een rol, dat ze later claims aan hun broek kunnen krijgen.

Sidney Dekker heeft in een groot aantal publicaties, waaronder het boek Just Culture aangegeven, dat na een ramp twee typen onderzoek mogelijk zijn: ofwel een analyse van de oorzaken van de ramp, waarbij niemand persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld (restorative just culture) ofwel een jacht op de verantwoordelijke voor de ramp, die vervolgens wel aansprakelijk wordt gesteld (retributive just culture). Dekker heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de veiligheid van de luchtvaart door onvermoeibaar aan te dringen op analyseren van de ramp en niet de aandacht vooral te richten op de aansprakelijkheid. Hij pleit voor het laten prevaleren bij rampen van de restorative just culture.

De coronacrisis is een ramp van ongekende omvang en de analyse die na afloop zal plaatsvinden ter voorkoming van herhaling dient daarom niet afgeleid te worden door de vraag naar de aansprakelijkheid. Dat geldt ook voor de keuzes die de artsen nu moeten maken met onvoorspelbaar gevolg.

Het vertrouwen van artsen en alle werkers in de zorg zou wel eens belangrijk kunnen toenemen en daarmee hun slagvaardigheid door ze bij voorbaat een vorm van juridische immuniteit te verlenen. Ik zie geen aanwijzingen binnen de boezem van de regering die er op wijzen dat over dit probleem wordt nagedacht.

Kees Kraaijeveld, Wassenaar

Einde afspraak

Cees van Schaik roept Rutte en Hoekstra op om zich te houden aan de afspraak 2 procent van het bbp te besteden aan defensie. Als iets duidelijk wordt door de huidige crisis, dan is het wel dat miniscule virussen vele malen meer risico vormen voor Nederland dan Russische tanks of IS-brigades. Militairen worden nu ingezet op taken waar de bevolking eindelijk echt iets aan heeft: de kazernes uit en werken in de gezondheidszorg. Dus, Rutte en Hoekstra: herzie de afspraak en maak de 2 procent bbp acuut over naar de gezondheidszorg. Daarmee kunnen ziekenhuizen flitsende wervingsacties opzetten om jonge mensen te laten werken waar ze nodig zijn: aan het echt ‘front’.

Herman van Alphen, Den Bosch

Dagboek

Een van de weinige lichtpuntjes in deze tijden van Corona is de onvolprezen rubriek Dagboek, waarin de krant iedere dag een andere wereld binnenhaalt. In een krant vol Corona heeft Dagboek, lijkt het, nu plaats moeten maken voor nog meer Corona. Ik word hier heel treurig van.

Guus Luijters, Amsterdam

Afslag gemist

Wat een weerzinwekkend artikel over twee studenten die weer thuis zijn gaan wonen. Een wijnproeverij. Klagen over het verkeerde merk kaas in de koelkast van mama. Mama die de onderbroeken wast van zoon. Dochter die haar bord pas opruimt na het douchen. Begin twintig en nog zoveel noten op je zang. Dan heb je een afslag gemist.

Maar ja, als je moeder je nooit naar die afslag van volwassenheid gedirigeerd heeft en bij de eerste de beste hick-up de afslag sluit. Wat is dat toch in deze tijd? Een schop onder hun gat. Dat is wat deze drie mensen verdienen met hun verwende gedrag. Moeder en kinderen.

Thomas Kamphuis, Zwolle

Papieren zakdoekjes

Neus snuiten in papieren zakdoekjes. Prima. Maar nu we toch verplicht zijn om opnieuw sociaal gedrag aan te leren, zou daarbij ook de regel moeten horen om deze na gebruik niet op straat of in het park te gooien. Ik kom er tientallen tegen tijdens mijn ommetje om een frisse neus te halen.

Peter van Vugt, Maastricht

Thuis

Oost west, thuis...is het ook niet alles.

Theo de Bruin, Breda

Meer over