Ingezonden brieven

Kernenergie, waar is de Europese Unie?

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 5 maart.

De kerncentrale van Doel, gelegen in de haven van Antwerpen, langs de linkeroever van de Schelde.
 Beeld Arie Kievit / de Volkskrant
De kerncentrale van Doel, gelegen in de haven van Antwerpen, langs de linkeroever van de Schelde.Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Brief van de dag

Hoe nationaal er nog steeds gedacht wordt in Europa valt weer op aan de plotselinge aandacht voor kernenergie in Nederland. Mark Rutte wilde zelfs al weer een nieuwe kerncentrale in Groningen starten.

Net over de grens in Duitsland wil men juist alle kernreactoren sluiten. De huidige kerncentrales in Duitsland leveren meer energie dan de totale Nederlandse behoefte. Kortom, tijd voor een Europese aanpak want het langer open houden van Duitse centrales kan Nederland helpen in de overgangsfase naar een volledig duurzame productie van energie.

Het bouwen van nieuwe centrales gaat veel te lang duren en is zo kostbaar dat marktpartijen er sowieso geen zin in hebben. Bij windmolens en zonneweides ligt eenzelfde Europese aanpak voor de hand. Zodat niet alles in ons volle landje hoeft te worden gepropt.

Ton van Rietbergen, economisch geograaf, Utrecht

Immigratie

Een nieuw rapport stelt dat immigranten de overheid netto 17 miljard euro per jaar kosten. Vanwege relatief hoge werkloosheid en slechtbetaalde banen. Dat eerste is in elk geval gedeeltelijk veroorzaakt door degenen die liever geen immigranten in dienst nemen. Dat tweede, en de Volkskrant merkt terecht op dat dat ook voor laaggeschoolde Nederlanders geldt, omdat hun lonen zo laag zijn dat ze toeslagen nodig hebben.

Dat laatste is in feite subsidie van de belastingbetaler aan werkgevers die zo weinig betalen dat hun werknemers er niet fatsoenlijk van kunnen leven. En van dat slecht betaalde werk profiteren we allemaal weer, omdat we minder voor bepaalde producten en diensten hoeven te betalen. Die ‘winst’ zou eigenlijk ook wel eens berekend mogen worden.

Verhoging van het minimumloon is daarom essentieel: voor álle laaggeschoolden in Nederland. Zodat ze hun kosten van levensonderhoud in toenemende mate zélf kunnen dragen. Dat zou de kosten van de overheid in het algemeen gevoelig omlaag brengen én migranten kunnen helpen minder onderwerp te zijn van dergelijke stigmatiserende onderzoeken.

John Hontelez, Nijmegen

Selectief shoppen

Als de conclusies uit wetenschappelijk onderzoek de standpunten van GroenLinks ondersteunen, dan wordt dat tot in den treure uitgemolken. Als wetenschappelijk onderzoek op z’n minst suggereert dat onze verzorgingsstaat onhoudbaar wordt of wellicht al is, mede ten gevolge van immigratiestromen, dan is het een ‘nutteloos onderzoek’ volgens Bram van Ojik. Selectief shoppen heet dat, precies hetgeen GroenLinks andere partijen nogal eens verwijt. Leg mij eens het verschil uit tussen populistisch rechts en populistisch links.

Paul Hofman, Utrecht

Politieke planningen

Steeds vaker verschuiven de langetermijnopties van politici naar verre jaartallen. Zo worden er al klimaatopties genoemd tot 2060 of maatschappelijke veranderingen tot 2050. En 2030 schijnt helemaal een wild jaar te worden.

Het zijn vergezichten die zover in de toekomst liggen dat deze briefschrijver al dood is ofwel de voorspellingen zijn niet meer relevant/van waarde. Het zou hun betrouwbaarheid verhogen als politici aantonen hun prognoses voor de komende vier jaar eerst eens hard te kunnen maken.

Jaap van Velzen, Vlissingen

Prinses Alexia

Prinses Alexia gaat naar een kostschool in Wales, een United World College. Dat het een dure school is, zoals Paulien Cornelisse beschrijft, is zeker waar. Dat er alleen kinderen van miljonairs tussen die van miljardairs zitten is echter minder waar. Iedere Nederlandse scholier kan zich aanmelden om mee te doen aan de selectieprocedure van United World Colleges.

Als die scholier over de juiste kwaliteiten beschikt kan hij of zij een plaats aangeboden krijgen op één van de bijzondere scholen van deze organisatie wereldwijd. Is je ouder alleenstaand en gewoon werkzaam in het onderwijs, zoals bij mijn dochter? En dus verre van miljonair, laat staan miljonair? Dan is er naast een inkomensafhankelijke ouderbijdrage een beurs beschikbaar.

Zo heeft mijn dochter twee bijzondere jaren mogen doorbrengen op een speciale school. Niet in een kasteel in Wales maar aan een fjord in Noorwegen. Tussen leerlingen uit de hele wereld. Met heel verschillende achtergrond verhalen. Waarin het woord miljonair/miljardair zelden voorkomt. Jammer dat dit aspect in de berichtgeving het steeds aflegt tegen het woord kasteel.

Het enige dat mijn dochter en ik ons afvragen bij de gang van prinsen en prinsessen naar zo’n school is of zij ook twee intensieve selectiedagen hebben doorstaan.

Brenda Zwijnenburg, Den Haag

Meer over