ColumnPeter de Waard

Kan Bidenomics Amerika en de wereld redden?

null Beeld

‘Donald Trump en Joe Biden bevinden zich op een zinkend schip. Wie zal worden gered? Amerika’, zo klinkt het in de VS.

De Amerikanen gaan massaal naar de stembus. Maar dat is alvast niet uit enthousiasme over een Democratische kandidaat die na jaren van Republikeins bewind een frisse wind zou kunnen laten waaien, zoals gebeurde bij de verkiezingen van new kids on the block als John Kennedy, Bill Clinton of Barack Obama. Er is geen hoop, laat staan verwachting, over een nieuw elan of een andere koers.

Niettemin zal – een daverende verrassing voorbehouden – de 78-jarige Joe Biden de nieuwe president van de VS worden. De Amerikanen lijken in meerderheid af te willen van het ongeleide projectiel Donald Trump na vier jaar van mismanagement, leugen en bedrog. Velen waren al geschrokken dat ze hem vier jaar geleden hadden gekozen. Hij heeft het mogen proberen, maar dat is slecht bevallen. Populisme maakt een land niet rijker en rechtvaardiger noch redt het banen in industrieën die ten dode zijn opgeschreven. Het enige wat het oplevert is meer cynisme en grotere verdeeldheid, zowel in eigen land als de rest van de wereld.

Met Biden in het Witte Huis zullen tenminste daar de scherpe kantjes vanaf worden geslepen. Maar voor de rest zal geen grote omwenteling mogen worden verwacht. Het woord hervorming – toch een traditionele toverspreuk in verkiezingstijd – klinkt niet of nauwelijks. Biden is van plan het America Firstbeleid van Trump voort te zetten en banen uit het buitenland terug halen, zodat de anti-Chinacampagne zal voortduren.

Biden zal verdergaan met de geldsmijterij om de economie te stutten. Of hij gooit er nog een schep bovenop met 2 biljoen aan beloofde uitgaven voor een energietransitie. In feite gaan die vooral naar verbetering van de belabberde Amerikaanse infrastructuur. Het begrotingstekort zal onder Biden nieuwe records blijven breken.

Hij wil een poging wagen voor een rechtvaardiger inkomensverdeling. De Amerikanen met een inkomen boven 400 duizend dollar zullen extra worden belast. En de vennootschapsbelasting voor bedrijven wordt verhoogd van 21 naar 27 procent. Maar het is gerommel in de marge en veel senatoren van zijn eigen partij zullen tegen zijn.

Biden heeft in de hele campagne ook eigenlijk nauwelijks over zijn plannen voor de economie gepraat. Hij heeft alleen geroepen dat Trump er een puinhoop van maakt. En het falende coronabeleid speelde hem in de kaart. Niet Biden wint, maar Trump verliest de verkiezingen.

De Democratische presidentskandidaat is geen idealist, maar een pragmaticus. De stijl van de president zal onder zijn leiding veranderen, maar de schaduw van Donald Trump zal over zijn beleid blijven hangen.

Bidenomics heeft de wereld heel weinig te bieden, behalve misschien dat er een einde komt aan vier jaar Trump.

Meer over