Kameraden, jullie hebben geen idee wat er is gebeurd

Caroline Fourest, oud-medewerker van Charlie Hebdo, reageert op wat er is gebeurd sinds de aanval.

null Beeld null

Kameraden (ik denk dat Charb wel zou hebben gehouden van die aanhef), jullie hebben geen idee van wat wij hier sinds woensdag hebben meegemaakt.

Eerst het slechte nieuws. Ze bidden nog altijd. De priesters, de rabbijnen, de imams. En de dodenklok van Notre-Dame heeft geluid. Meisjes met blote borsten waren er helaas niet te bespeuren. Wolinski zal ontgoocheld zijn. Het jezuïetenblad Études heeft jullie cartoons over de kerk gepubliceerd. Echt waar. Zelfs die waarin Benedictus XVI met een Zwitserse wacht trouwt. Zelfs die waarin paus Franciscus met een pluim in zijn reet door Rio loopt. Grote stijl is dat, jullie tekeningen in dat tijdschrift.

Maar dat is nog niet alles. L'Equipe heeft op de cover jullie lof gezongen. En Poetin heeft zijn deelneming betuigd. En Arnold Schwarzenegger heeft een abonnement genomen. Probeer dat maar eens uit te leggen aan Cabu.

De dikbuikige sigarenrokende patrons van Tignous weten nu ook wie Charlie is. 'Je suis Charlie' stond er in reuzengrote lichtletters op Times Square, net boven de koers van de Nasdaq. Ze dachten waarschijnlijk eerst dat het de naam van een beleggingsfonds was. Oncle Bernard (de eveneens vermoorde, andersglobale economist Bernard Maris, red.) was er niet om het hun uit te leggen.

Helaas had geen enkele grote Amerikaanse krant de guts om jullie Mohammed-cartoons te publiceren. Toch weet de hele wereld nu stilaan wie Charlie is en dat er zoiets bestaat als het recht op godslastering. De zwart-witte vlag van Islamitische Staat is overal verdrongen door de zwart-witte vlag van 'Je suis Charlie'. De hashtag 'Je suis Charlie' is alomtegenwoordig. We krijgen bijna heimwee naar de vertrouwde haatmail.

Misschien nog het ergst van al: die onbenullen die moskeeën aanvallen en besmeuren omdat ze, net zoals de onbenullen die Charlie aanvallen, geen talent hebben om te argumenteren.

Maar wees gerust, de kleine klootzakjes houden zich even gedeisd, maar ze zijn er nog. Ik zeg 'klootzakjes', want dankzij jullie kan ik nu alle grove taal gebruiken die normaal niet hoort op de radio. En ik zeg 'kleine' klootzakjes, want sinds jullie dood lijken ze nietiger dan ooit.

Caroline Fourest Beeld null
Caroline Fourest

En dan zijn er de professionals die overal islamofobie in zien, zij die vonden dat jullie olie op het vuur goten, dat jullie aanzetten tot haat - dit geheel in tegenstelling tot de jihadisten, uiteraard. Binnen een paar dagen zullen ze opnieuw verkondigen dat het gevaar denkbeeldig was, maar nu lopen ze met kogelvrije vesten door het publieke debat omdat ze doodsbang zijn voor een verdwaalde kogel. Triest.

En misschien nog het ergst van al: die onbenullen die moskeeën aanvallen en besmeuren omdat ze, net zoals de onbenullen die Charlie aanvallen, geen talent hebben om te tekenen of te argumenteren.

Er is ook goed nieuws. De recuperatie door het Front National is grandioos mislukt. Mevrouw Le Pen stond klaar om zich op te werpen als de martelares van de Republiek, maar ze heeft moeten inbinden. Het Frankrijk van Charlie is niet het hare. Karel Martel is Charlie niet. En papa Le Pen heeft er nog een schep bovenop gedaan door jullie te bestempelen als clowns die verantwoordelijk zijn voor de teloorgang van Frankrijk. Ik denk dat ze de grootste bok uit hun politieke carrière hebben geschoten.

De betoging was te gek. Zoveel solidariteit was sinds de bevrijding niet meer vertoond. Drie miljoen mensen, vier miljoen. Wie zal het zeggen? Fransen van alle kleuren en overtuigingen die riepen: 'Charlie, Charlie.' 'Hou vol.' 'We zijn niet bang.'

In de officiële stoet liepen leiders van een zestigtal landen. Het was enorm. Het was bijna te veel. Wie er alvast te veel was, was de Turkse premier, een moslim. We hadden hem graag geruild voor de Turkse cartoonist die negen jaar gevangenis riskeert omdat hij de spot heeft gedreven met Erdogan. De Russische minister van Buitenlandse Zaken was er ook. De vertegenwoordiger van een land dat geregeld Oekraïne binnenvalt. Gevoel voor humor hebben ze, die Russen. Abbas en Netanyahu samen in één optocht, dat had dan weer wel klasse.

De Mohammed van Cabu had gelijk. Wat een idioten, die fundamentalisten. Ze wilden jullie het zwijgen opleggen, maar ze hebben de hele wereld geabonneerd op Charlie Hebdo.

Jullie zijn helden, jongens.

(Fourest, een expert in politieke islam en extreem-rechts, schreef deze radiocolumn voor France Culture.)

Meer over