Columnbert wagendorp

Kaag vergat even dat niet zij over de coronamaatregelen gaat, maar Marion Koopmans

null Beeld

Dinsdag is er weer een persconferentie van minister-president Rutte en zijn minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge (beiden demissionair). Veel nieuws zal er niet naar buiten worden gebracht, dat was namelijk zaterdag al gedaan door viroloog Marion Koopmans bij Met het Oog op Morgen. Volgens Koopmans, lid van het OMT, komen er geen versoepelingen. De avondklok blijft ook na 31 maart, de terrassen gaan met Pasen niet open, de lessen op het hbo worden nog niet hervat en het maximale bezoekersaantal bij u thuis blijft één.

Dat was alvast een goede les voor Sigrid Kaag, die vrijdag had verklaard dat de avondklok ‘er heel snel af moet’, ook omdat de zomertijd eraan komt. Kaag wees er nog eens op dat haar partij winst had geboekt bij de verkiezingen, en dat die ook moest worden vertaald in de aanpak van de coronacrisis. D66 is voor een ‘verbreding van de aanpak’ waarin rekening wordt gehouden met andere zaken dan louter het R-getal, besmettingen, de bezettingsgraad van de ic’s en RIVM’s onheilsmodellen.

Wat Kaag even vergat was, dat niet zij over de coronamaatregelen gaat, maar Marion Koopmans. Samen met haar collega’s van het OMT. Op de Amsterdamse stadszender AT5 kreeg Koopmans bijval van OMT’er en viroloog Menno de Jong (‘Er is gewoon heel weinig ruimte voor versoepelingen’) en ook Diederik Gommers was het ermee eens (‘We hebben de prognoses gezien en daar was geen ruimte’). Het eenmans-OMT Ab Osterhaus vond op Telegraaf.tv dat de maatregelen ‘nog veel strakker moeten worden aangetrokken’. Het feest van de democratie is voorbij, we zijn weer een virolocratie.

Het leek, aan de vooravond van het kabinetsoverleg, wel een georkestreerde actie. Het OMT krijgt ook het politieke spel rond corona steeds beter in de vingers. De geesten moeten worden rijp gemaakt voor verlenging van de maatregelen, het kabinet moet niet denken wat populaire fratsen uit te kunnen halen en die Kaag moet haar plaats kennen: even het gas erop. Na het OMT-offensiefje kan het kabinet geen kant meer op.

Gelukkig had minister van Justitie Ferd Grapperhaus in zijn zakagendaatje gezien dat de zon pas eind april na negen uur onder gaat. Kaag heeft op hoog niveau onderhandeld in het Midden-Oosten, maar de Hollandse corona-mijnenvelden moet ze nog even in kaart brengen.

Marion Koopmans ging zaterdag nog een stapje verder in de psychologische OMT-strategie: we moeten er rekening mee houden dat eventuele versoepelingen nog een maand of twee zullen uitblijven, tot eind mei dus. Dan biedt de vaccinatiegraad hopelijk ruimte. Dit onder voorbehoud.

Hugo de Jonge zal de twee vakgebieden die hij beheert naast Volksgezondheid nog even op een zacht pitje moeten zetten: Welzijn en Sport. Het welzijn, blijkt uit onderzoeken, kachelt achteruit en een rapport van sportkoepel NOC*NSF liet zien dat de helft van de sportende burgers zich inmiddels minder fit voelt en dat een kwart van de bevolking in corona-lethargie is vervallen en flink zwaarder is geworden: gemiddeld 5,6 kilo erbij. Hopelijk zitten die risicofactoren ook in de modellen van het OMT, al laten ze zich niet vangen in R-getallen.

Toevallig behandelde de nieuwe Denker des Vaderlands Paul van Tongeren zaterdag in NRC het ongeduld. ‘Ongeduld houdt in dat je eigenlijk niet bent waar je zou willen zijn.’ Als we aan de deugd van het geduld werken, zei Aristoteles al, kunnen we ‘een gelukkigere geestesgesteldheid ontwikkelen’.

Goed, je krijgt er de ‘koffiedrinkers’ misschien niet mee van het Museumplein, maar wanneer we als een geduldiger volk uit de coronacrisis komen, is dat toch mooi meegenomen.

Meer over