Week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

Juichfoto en ‘Ajax doet het!’ van de voorpagina, treurfoto en ‘Net niet…’ erop

null Beeld

De 1-0 van Matthijs de Ligt was op de Volkskrantredactie een dubbele vreugde. Nu kon het geen verlenging meer worden. De noodplannen konden de prullenbak in. Waar zijn die voor? Bij verlenging wordt het zo laat dat de eerste versie van de krant naar de drukker moet, zonder uitslag. Anders krijgen we de kranten niet bezorgd in gebieden ver van de drukkerij, zoals het hoge noorden. Wel potsierlijk: de uitslag is allang bekend als de lezer zo’n eerste editie openslaat. We hadden voor die arme verre abonnees een wedstrijdfoto op pagina 3 voorbereid met eronder de mededeling dat bij het ter perse gaan van deze editie de wedstrijd nog gaande was, en dat de verslagen te vinden zijn op volkskrant.nl. Eronder een relatief onbelangrijk artikel, en op de sportpagina een ‘stopper’, een advertentie van onze uitgever. Die zouden wijken voor de echte verslagen in de tweede editie, voor het overgrote deel van de lezers.

Het was niet meer nodig na de 1-0. Met een half oog op de wedstrijd maakte de avondredactie de krant en bedacht vast overwinningskoppen. Toen kwam Lucas Moura. Bij de 2-3 na een luide vloek snel terug naar het scherm. Juichfoto en ‘Ajax doet het!’ van de voorpagina, treurfoto en ‘Net niet…’ erop. Eindredacteur Guus Bosch veranderde op de 3 de kop ‘Ajax breekt stormloop Tottenham’ in ‘Stormloop Tottenham breekt Ajax’. Past allebei.

De duivelskunst kwam van de voetbalverslaggevers in het stadion: een avondwedstrijd die in de 96ste minuut op slag van euforie naar diepe treurnis schiet. Terwijl er een doodse stilte neerdaalde onder de toeschouwers gooiden Willem Vissers en Bart Vlietstra als een razende hun stukken om, die ze al aan het toeschrijven waren naar het Ajax-mirakel. Ze hadden tien minuten, de redactie daarna nog zeven, de krant moest weg. Willem Vissers, in een lezenswaardig interview op volkskrant.nl: ‘Qua deadline was dit m’n moeilijkste wedstrijd ooit.’ Hij en Bart slaagden met vlag en wimpel. En wij? Wij hebben slechts een voorpagina die nooit verscheen.

De voorpagina van de Volkskrant die nooit verscheen. Beeld
De voorpagina van de Volkskrant die nooit verscheen.
Meer over