BrievenDit schrijven onze lezers

Jongeren als coronacommunicator

De lezersbrieven van vrijdag 7 augustus.

Jongeren dansen coronazorgen van zich af op het Museumplein. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Jongeren dansen coronazorgen van zich af op het Museumplein.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag

Meer dan eens is aangevoerd dat jongeren geen tv kijken en dus niet worden bereikt met boodschappen inzake covid-19. We zouden hen moeten aanspreken via hun ‘eigen’ kanalen middels jongeren van eenzelfde leeftijd. Populaire vloggers geloven zelf echter nauwelijks in de urgentie van de situatie, dus dat werkt niet. Maar ook ‘ouderen’ van 40 tot 60 jaar blijken zich niet meer aan de 1,5 meter afstand te houden.

Wat werkt, zijn duidelijke voorbeelden. Iedere avond op het journaal een nieuw verhaal van een 40-jarige die een dierbare is verloren. Op sociale media iedere dag het verhaal van een jongere die besmet is geraakt en wat voor gevolgen dat voor diegene heeft. Chronische vermoeidheid, ademhalingsproblemen. Dat hij of zij zichzelf voor de kop kan slaan voor het onverantwoordelijke gedrag. Deel ook de verhalen van jongeren die dierbaren zijn verloren. Daarbij moet je jongeren van verschillende leeftijdsgroepen ­selecteren per kanaal.

De verwarrende communicatie van de overheid en het RIVM, van wetenschappers die wedstrijdjes ver plassen houden, heeft geen effect. Echte verhalen, droge verslagen van slachtoffers: dat komt binnen. Ook bij jongeren.

Eus Wijnhoven, Delft

Explosie

Was er niemand die, een dag na de ongekende explosie in Beiroet, even een andere titel had kunnen verzinnen voor het artikel over auto-ongelukken in films? Tsjonge.

Anita Koops, Garminge

De desbetreffende kop op de voorpagina van het V-katern, donderdag 6 augustus.  Beeld
De desbetreffende kop op de voorpagina van het V-katern, donderdag 6 augustus.

Danken

Toen ik jong was, moest ik de Heer danken na het eten. Nu ik volwassen ben en door Friesland rijd, staan er borden dat ik de boeren moet bedanken na het eten. Ben benieuwd wie ik over een paar jaar moet gaan bedanken als ik oud ben.

Gerard Liefting, Nimmen

Grondrechten

Begin mei publiceerde deze krant het artikel ‘Burgerlijke vrijheid in coronatijd’ van minister Kajsa Ollongren. Zij besprak onder meer het recht op adequate gezondheidszorg, het recht op onderwijs en het recht op familieleven. Ze benadrukte dat het gaat om balans, dilemma’s, tijdelijkheid, proportionaliteit en een afweging van grondrechten.

Grondrechten botsen aanhoudend met elkaar. Dat wordt aan het beeld onttrokken, zo gauw het accent op één geïsoleerd recht ligt, zoals nu het recht op de persoonlijke levenssfeer.

Een deel van mijn beroepsgroep doet daaraan mee. Zij heeft technisch-juridisch misschien gelijk, maar ziet vervolgens dat anderen met een selectief deel van de argumenten aan de haal gaan. Laten er vooral snel rechtszaken komen waarin de rechter wel ingaat op die botsing van rechten en een uitweg formuleert waar de wetgever op dit moment te traag voor is.

Willem van Genugten, em. hoogleraar internationaal recht, Malden

Medische mondkapjes

We zijn nu een half jaar verder in de coronacrisis en de discussie gaat over nauwelijks werkende mondkapjes. Waarom zijn er na dit half jaar nog niet voldoende medische mondkapjes? Ik hoor alleen maar verhalen over een vaccin op lange termijn. Over het produceren van voldoende medische mondkapjes hoor ik niets. Vreemd.

Bart Burggraaf, Uithoorn

Creativiteit

Ik ben woedend. Op de voorpagina van 6 augustus lees ik een artikel over de chaos bij de intake van asielzoekers. Er zijn enorme achterstanden, haastig ingevoerde uitzendkrachten, ondeskundig personeel. De advocaten klagen steen en been. Terecht, want dit is een schandalige toestand, waar met enige creativiteit best wat aan gedaan kan worden.

We kunnen hoogopgeleide gepensioneerden, psychologen, antropologen, deskundigen met levenserva- ring en mensenkennis inschakelen om door de berg heen te komen. Dit idee zond ik anderhalf jaar geleden naar het ministerie.

Ik kreeg een nietszeggende mail terug: het departement was heus bezig met ideeën en of ik een afspraak wilde. Het leek me overdreven naar Den Haag af te reizen om door een vriendelijke ambtenaar met een zoethoudertje naar huis gestuurd te worden. Ze konden toch gewoon toezeggen met het idee aan de slag te gaan en later feedback geven? Ik antwoordde langs die lijn en daarna werd het stil.

De organisatie Programma Uitzending Managers (PUM) zendt oudere experts als vrijwilliger uit naar landen in ontwikkeling. Vitale gepensioneerden maken zich op die manier nuttig en koesteren het feit dat ze iets voor de maatschappij kunnen betekenen. Het samenstellen van een dergelijke groep mensen, waaruit naar behoefte geput kan worden, zou ook een oplossing voor Justitie kunnen zijn.

Netty van Lookeren Campagne, Amsterdam

Hittewaanzin

Nu de actiegroep Viruswaarheid zijn werk heeft gedaan en het aantal coronabesmettingen weer flink toeneemt, zouden Willem Engel en zijn volgelingen opnieuw goed werk kunnen doen als actiegroep ‘Hittewaanzin’. Laten ze vandaag of morgen naar het Malieveld optrekken om te protesteren tegen de door meteorologen aangekondigde hittegolf en tegen de adviezen van medici en overheden om dit weekeinde zoveel mogelijk binnen of in de schaduw te blijven, weinig inspanning te verrichten en veel te drinken. Is het niet opnieuw een poging van de overheid om de vrijheden van de bevolking in te perken? Bovendien hebben zij de steun van president Trump die in een tweet meldde: ‘Volgens mij gaat het vanzelf over als het kouder wordt.’

Lei Coopmans, Ottersum

Meer over