Opinie

Jong Nederland: ditmaal gaat het om ons

De Tweede Kamerverkiezingen moeten gaan over jongeren, stellen 25 Nederlandse jongerenorganisaties. Investeringen en aandacht voor onderwijs zijn broodnodig als we Nederland niet willen laten afglijden.

Jarmo Berkhout en Jan Sinnige
null Beeld anp
Beeld anp

'De campagne is begonnen', zo klonk het begin september. Terwijl half Nederland nog de strandstoelen en parasols op zolder aan het wegstoppen was, leek het alsof de lijsttrekkers ons de volgende dag op het station al zouden beflyeren in vrolijk gekleurde jasjes om vervolgens elkaar de maat te nemen in de lijsttrekkersdebatten. De Tweede Kamerverkiezingen zijn nog ver weg en voor debatten en flyers is dit nog lang niet het moment. Maar het is nu wel de tijd om na te denken over de cruciale keuzes die aankomende verkiezingen met zich mee zullen brengen. Waar moeten deze verkiezingen om gaan? Om immigratie, ouderen of Europa? De afgelopen vijf jaar is de rekening van de crisis ontegenzeggelijk bij jongeren terecht gekomen en het is daarom dat compleet jong Nederland zegt: ditmaal gaat het om ons.

Generatieconflict

Het sluimerende generatieconflict mag niet nog groter worden. Toch hebben ouderen al jaren een eigen belangenpartij in de Tweede Kamer. Een partij voor jongere generaties is er niet. Dat is niet erg, want het lot van de huidige jonge generaties moet de zorg zijn van alle partijen. De afgelopen vijf jaar zijn zij echter van een koude kermis thuis gekomen. Onder kinderen is de armoede een stuk groter dan onder ouderen. Het zijn de jongeren die het meest last zullen hebben van de hervormingen van het pensioenstelsel en het is de huidige generatie twintigers en dertigers voor wie een betaalbaar huis en een vast contract een nauwelijks te realiseren ideaal zijn.

Toegankelijk onderwijs

Maar de grootste klappen vielen in het onderwijs. Precies, de motor van de kenniseconomie, de aanjager van emancipatie, en de bron van een betere toekomst. Vervult het onderwijs nog die rol? Scholieren die gaan studeren moeten kunnen rekenen op hoge kwaliteit en baankansen, nu ze zich flink in de schulden moeten steken om hoger onderwijs te volgen. Maar kunnen ze dat? En kunnen we nog steeds gelijke kansen voor iedereen garanderen? Als we willen voorkomen dat de huidige jonge generaties de dupe worden van problemen die niet eens door henzelf veroorzaakt zijn, dan moet nu actie ondernomen worden op het gebied van toegankelijk onderwijs.

Want het bevorderen van gelijke kansen, het dichten van de kloof tussen culturen en de bestrijding van ongelijkheid, begint bij de emancipatoire functie van het onderwijs. Daarvoor is betaalbaar onderwijs een randvoorwaarde: het collegegeld mag in ieder geval niet verder stijgen en kwetsbare groepen zoals eerstegeneratiestudenten of studenten met een handicap verdienen betere financiële ondersteuning. Ook zij hebben het recht om onderwijs te volgen. En dat recht mag geen privilege worden.

Zelfontplooiing

De term 'rendementsdenken' heeft deze regeerperiode zijn entree gemaakt in het hoger onderwijs: onderwijsinstellingen willen hun studenten zo snel mogelijk door het curriculum heen jagen om zo te voldoen aan de normen die gesteld zijn vanuit Den Haag. Als het onderwijs echt bedoeld is om jezelf te verheffen, dan moet dat meer zijn dan door een curriculum fietsen: ruimte voor extracurriculaire activiteiten om zo tot zelfontplooiing te komen is van het grootste belang.

Het is tijd dat dat besef in de samenleving, in de politiek en in de campagnes indaalt. Als we Nederland niet willen laten afglijden, dan zijn investeringen en aandacht voor onderwijs broodnodig. Dit is de oproep die wij doen. Politici, luisteren jullie ook?

Jarmo Berkhout, voorzitter Landelijke Studentenvakbond, en Jan Sinnige, voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg namens 25 jongerenorganisaties die een manifest voor de toekomst van het onderwijs ondertekenden: LSVb, ISO, LKvV, Som, Lof, JOB, PNN, FNV Jong, CNV Jongeren, NJR, ASVA, VIDIUS, AKKU, Gsb, SOOZ, VSSD, HSVb, Rood, Pink, Dwars, Jonge Socialisten, Jonge Democraten, PerspectieF, en CDJA.

Meer over