OPINIEJoe Biden

Joe Biden, zeg gewoon sorry en ga dialoog aan

Als Biden de presidentsverkiezingen wil winnen van Trump, moet hij ook de beleidsfouten van de Democraten ruiterlijk erkennen, betoogt Timothy Prescott.

Presidentskandidaat Joe Biden van de Democraten spreekt op 18 september met kiezers in Minnesota.Beeld AFP

Een man bidt tot God of hij de loterij mag winnen. Trekking na trekking gaat voorbij zonder winst. Met steeds grotere radeloosheid blijft hij bidden. Het mopje eindigt met een wanhopig ­antwoord van God: je moet wel een lot kopen!

Hierin schuilt een les voor de Democraten: hopen op winst mag, maar het eigen huiswerk moet wel worden gedaan. Minachting voor Trump kostte Clinton in 2016 de kop. Trump kón gewoonweg geen president worden: daarvoor was hij te schofferend en qua temperament ongeschikt. Hillary Clintons ‘Trump is gewoon niet oké’-strategie resulteerde in verlies. Achteraf werd gezocht naar oorzaken. Inmenging door Poetin. Oneerlijk kiesstelsel. Incorrecte peilingen. Bevooroordeelde media. Kiezers die tegen hun eigen belang in stemmen. Democraten stapten over de confronterende realiteit heen dat verliezen van iemand als Trump met name iets zegt over jezelf. Gegeven alle voordelen had de overwinning zeker en ruim moeten zijn.

Onvoldoende

Dat het verlies als een verrassing kwam, geeft aan dat er onvoldoende beeld is wat er leeft onder de bevolking. Het is dan ook zorgwekkend dat Joe Bidens campagne een echo van die van Clinton lijkt te zijn. Kiezers worden gewezen op Trumps compassieloze karakter en dramatische coronabeleid. Welke nieuwe informatie biedt Biden hier? Het punt is niet dat kiezers zich niet bewust zijn van Trumps manier van doen. Het punt is dat, ondanks alles wat kiezers weten na vier jaar Trump, de peilingen nog steeds een spannende race laten zien. De vraag is: waarom?

Daarom moet Biden in dialoog gaan met Trumps achterban. Want ook bij winst zal vanuit wederzijds begrip geregeerd moeten worden. Een goed begin van dat gesprek is het feit dat vier op tien Amerikanen moeite hebben een onverwachte uitgave van 400 dollar te bekostigen. Aldus een rapport van de Amerikaanse centrale bank dat uitkwam vóór corona. Voelt de werkende Amerikaan zich misschien in de steek gelaten door de Democratische partij?

Joe Biden moet ook ruiterlijk toegeven waar Democraten beleidsfouten gemaakt hebben. Mensen zijn vergevingsgezind, dus doe de handreiking en vraag Trumps achterban om een tweede kans. Een sterke zet in tijden van polarisatie. Trump zal niet weten waar hij het moet zoeken. Abraham Lincoln, die met groots staatsmanschap Amerika door tijden van ongekende polarisatie loodste, zei al: ‘In order to win a man to your cause, you must first reach his heart, the great high road to his reason.’

Als iemand dit in zich heeft, dan is het Joe Biden. Wat mij bijbleef van ­Bidens bezoek aan het campagnebureau waar ik destijds werkte, is dat hij recht uit het hart spreekt. Hij komt over als de buurman aan wie je zonder aarzeling een kopie van je voordeursleutels geeft, voor het geval je ze kwijt mocht raken.

Het land helen

Kortom, Amerika kan wel wat meer Joe Biden gebruiken. Want laten we ook niet vergeten dat Biden niet alleen veel beter dan Trump in staat is het beleid te introduceren dat Amerika nodig heeft, maar ook om het land te helen. Dit zou geen spannende race moeten zijn. Onder kiezers leeft een sterke hang naar visie, connectie, en vertrouwen, in plaats van het lege, negatieve ‘America First’. Kiezers weten dat leiderschap nodig is bij grote thema’s als klimaatverandering, robotisering en inkomensongelijkheid. Obama liet twee keer zien dat het Witte Huis haalbaar is wanneer kiezers vóór iets stemmen. Zo wonnen de Democraten in 2012 negen van de tien swingstaten. Of, om het met Trumpiaanse eenvoud te zeggen: our base is bigger than theirs.  

Timothy Prescott is Amerikakenner en werkte in het campagneteam van Obama.

Meer over