Opinie

'Joe Biden for president' kon Democraten redden

Vandaag werd bekend dat Joe Biden niet aan de Amerikaanse verkiezingen meedoet. Maar met alle problemen rond de Clinton-campagne en de duidelijke roep om authenticiteit was het goed geweest voor de Democraten als Biden meedeed, schrijft Timothy Prescott, die voor het campagneteam van Barack Obama werkte. Lees hier zijn opiniestuk van begin oktober terug.

Joe Biden. Beeld AP
Joe Biden.Beeld AP

Met het sensationele begin van de strijd om het presidentschap aan Republikeinse zijde is het gemakkelijk om het zich langzaam ontvouwende drama aan de Democratische kant over het hoofd te zien: is de Titanic van een Clinton-campagne nu wel of niet op een ijsberg aan het afstevenen?

Het staat buiten kijf dat Hillary Clinton een ruime voorsprong heeft in de nationale peilingen voor de Democratische voorverkiezingen. Maar in de staten waar de voorverkiezingen als eerste worden gehouden is dat anders: in Iowa is het nek-aan-nek tussen Clinton en Bernie Sanders en in New Hampshire ligt Sanders zelfs iets voor.

Vergeet verder niet dat de huidige voorsprong van Clinton in de nationale peilingen vergelijkbaar is met haar voorsprong rond deze tijd 8 jaar geleden op een jonge senator uit Illinois die uiteindelijk won: Barack Obama.

Van grotere zorg voor Clinton is dat er geen einde in zicht lijkt van de oorzaak van de dalende peilingen en het gebrek aan consolidatie rond haar kandidatuur onder Democraten.

Authenticiteit

Ten eerste zijn er de aanhoudende vragen rondom het gebruik van een privé-email-server als minister van Buitenlandse Zaken. Al maandenlang komen nieuwe feiten naar buiten en keer op keer lijkt het er op dat Clinton in ieder geval niet helemaal compleet was in haar originele versie van het verhaal. Clinton's 'favorability' rating - het percentage Amerikanen dat haar positief ziet - is dan ook aan het dalen en bedraagt nu minder dan 50 procent.

Daarnaast is er de hardnekkige perceptie dat Clinton niet authentiek is. Wat juist deze verkiezing van belang lijkt te zijn: de verrassende kandidaten Trump, Carson en Sanders hebben één ding gemeen: ze zeggen niet het politiek correcte, maar wel datgene wat ze geloven. De Clinton-campagne reageerde met een aankondiging dat hun kandidaat meer spontaniteit gaat laten zien. Maar is geplande spontaniteit de oplossing?

Ten slotte is er de mogelijkheid dat Joe Biden, de huidige vicepresident, alsnog een gooi doet naar het presidentschap. Het zou goed zijn voor de Democraten als Biden dit doet. Biden is authentiek en dat lijkt, zoals gezegd, in deze race een voordeel te zijn. Van alle topmensen die ons hoofdkwartier in Chicago tijdens de campagne bezochten (Barack, Michelle, Axelrod, et cetera) kwam Joe verreweg het meest 'echt' over.

Hillary Clinton. Beeld  Scott Eisen/Getty Images/AFP
Hillary Clinton.Beeld Scott Eisen/Getty Images/AFP

Echt alternatief

Hij kwam binnen, sprong op een tafel, en sprak 20 minuten lang spontaan over waarom winnen belangrijk is. Bekijk het interview dat de vicepresident recht vanuit zijn hart aan Stephen Colbert gaf, waarin hij openlijk zijn afwegingen bespreekt om wel of niet mee te doen, en u weet wat ik bedoel.

Hoewel het natuurlijk veel te vroeg is om Clinton af te schrijven, is het geen gek idee voor de Democraten om een echt alternatief te hebben. Zie het als een verzekering. In een land waar 81 procent van de bevolking zegt geen vertrouwen te hebben in de federale overheid heeft een zelfverklaarde socialist zoals Sanders (de huidige nummer 2) uiteindelijk weinig kans om te winnen, maar een 'moderate' als Biden wel.

Kortom: met alle problematiek waarin de Clinton-campagne zich momenteel bevindt en een duidelijke roep om authenticiteit in de race zou het goed zijn voor de Democraten als Biden mee doet. Run, Biden, run!

Bernie Sanders. Beeld Scott Eisen/Getty Images/AFP
Bernie Sanders.Beeld Scott Eisen/Getty Images/AFP
Meer over