Columnarthur van amerongen

Je zou bijna denken dat Máxima met zwavelstokjes moest leuren in de sloppenwijken

null Beeld
Arthur van Amerongen

Hare Koninklijke Hoogheid Máxima wordt 50 en het behaagde Dionne Stax en de NPO een huldeblijk te maken voor onze geliefde vorstin .

De nationale treurbuis zendt de heiligverklaring op 10 mei uit en werft kijkers met de teaser: hoe werd een gewoon Argentijns meisje toch de koningin van Nederland?

Hoe krijg je het uit je oranje pennetje! Je zou bijna gaan denken dat het arme kind met zwavelstokjes moest leuren in de sloppenwijken van Buenos Aires.

Tijdens mijn ballingschap in Zuid-Amerika las ik diverse boeken van Argentijnse journalisten over de familie Zorreguieta. De gedroomde Assepoester van juffrouw Stax werd geboren met een gouden lepeltje in haar mond en was vaste klant in upper class-clubs in Buenos Aires. Kaktenten waar zelfs ik niet binnen werd binnengelaten, terwijl ik toch een graag geziene gast was bij menig polowedstrijd (met paarden, niet in een zwembad) in Máxima’s biotoop.

Onze koningin positioneren als een doodgewoon meisje omwille van het sprookje: dat NPO-frame pikt zelfs de clientèle van bejaardentehuis Avondrood op Tholen niet meer.

De boomers van de NPO jagen op jonge kijkers en dachten: ‘Een gezellig portret van onze Argentijnse Eliza Doolittle vinden de jongelui énig want die zijn dol op Willie en Maxi, zo blijkt uit ons eigen onderzoek. Wie zullen we nemen als kritisch programmamaker: Yolanthe, Sylvie Meis, Ivo Niehe, Twan Huys, Jandino of Dionne?’

Vorige week maakte de NPO bekend dat Radar en Opsporing verzocht drastisch moeten verjongen en dat Andere tijden (in navolging van Lingo, Groot dictee der Nederlandse taal en andere gerontosauriërsmagneten) geëuthanaseerd wordt.

Nou is Opsporing verzocht het enige NPO-programma dat van hogerhand witter moet worden, tegen de stroom der diversiteit in. Bovendien zouden de gefossiliseerde kijkers van Opsporing verzocht weleens op de verkeerde partij kunnen gaan stemmen.

Toen bedacht ik: de kids houden van strippers want dat gaat goed samen met rapmuziek. Waarom geen leuk televisieprogramma met Maxi en haar beroemde nicht Laura Viña?

Ik ontmoette de chique paaldanseres in 2004 op een ‘ex porn star’-feest van de broertjes Gijs en Ruud van de Wint. Ze vertelde mij tussen de pikante acts door: ‘Toen we klein waren, woonde ik naast mijn nichtje. Maxi speelde altijd met mijn grote broer.’

Inmiddels ben ik in contact met Laura’s impresario maar het is toch van de gekke dat ik als stokoude boze blanke man kekke itempjes moet verzinnen om het verjaardagsfeestje van Máxima op te pimpen voor het grut?

Máxima 50! Beeld Gabriël Kousbroek
Máxima 50!Beeld Gabriël Kousbroek
Meer over