COLUMNEva Hoeke

Je zal maar nietsvermoedend klaarzitten met je shoarma, en niet in vlees, maar in een stuk díér happen

null Beeld Aisha Zeijpveld
Beeld Aisha Zeijpveld
Eva Hoeke

Schrijnende zaak op social media laatst.

Een vrouw had een stuk vlees in haar shoarma gevonden dat op een stuk díér leek. Een soort, ja, wat was het, het leek wel een snuitje, in het commentaar eronder dacht iemand hardop aan een stuk darm.

Meteen reactie van Albert Heijn natuurlijk, duizendmaal excuses, dit was niet de bedoeling, heel onsmakelijk, ze gingen er direct mee aan de slag, nogmaals excuses.

Nou en terécht, dacht ik vanachter mijn computer, je zal maar nietsvermoedend klaarzitten met je bordje shoarma, hele dag hard gewerkt, schoenen uit, tv aan, hè hè, en dat je dan in plaats van in een stuk vlees, in een stuk dier hapt. Grote schande, sorry dat ik het zeg.

Nu zijn zulke akelige ervaringen te voorkomen door geen vlees meer te eten, maar ik snap dat je de gemiddelde mens daarmee ruim overvraagt. Het zou helpen om je als vleesconsument te realiseren dat vlees inderdaad van vlees is gemaakt, maar dat valt niet mee, dat zie ik dagelijks aan mijn dochter van 5 – de botsing in haar hoofd die wordt veroorzaakt door het feit dat ze én van boterhamworst, én van onze poezen Joseph en Olga houdt, is een tafereel dat door merg en been gaat, dat zal voor sommige volwassenen niet anders zijn. Nu Dierendag voor de deur staat is een lesje bewustwording daarom wellicht op zijn plaats, zodat u weer even helemaal helder heeft hoe het stukken vlees vergaat die niet Snuffie of Fikkie heten. Komt-ie.

Zondag, op 4 oktober, zullen in Nederland 500 duizend dieren worden gegeten, en in totaal 1,7 miljoen dieren worden geslacht. Dat zijn bijvoorbeeld kippen die nooit ouder zijn geworden dan zeven weken, en varkens die niet ouder zijn geworden dan zeven maanden. Zouden we morgen allemaal ons stukje vlees laten staan, dan zouden we dus 500 duizend dieren redden. Grappig feitje toch? Kunt u straks vertellen, bij de koffie.

Nog meer fun facts: zondag zal van duizenden biggetjes de krulstaart worden afgebrand, uiteraard onverdoofd, om ze zo aan te passen voor een leven in een zeer kleine ruimte. Zondag zullen nog eens duizenden kalfjes direct na de geboorte bij hun moeder worden weggehaald zodat u melk in uw koffie kunt drinken. Zondag zullen ook nog eens duizenden varkens door medewerkers het slachthuis in worden getrapt om daarna gillend en krijsend in kokend water te worden ondergedompeld, minutenlang. Moet je maar eens filmpjes van opzoeken, geluid aan, je weet niet wat je hoort, en terwijl dat gebeurt zullen honderdduizend pasgeboren haantjes in de hakselaar verdwijnen en bakken vol nertsen preventief worden geruimd terwijl hun baasjes geld tellen, net zoals er zondag veel te veel dieren na veertig seconden in hun eigen bloed zullen stikken omdat de halalslacht niet helemaal lekker liep, een beetje zoals kippen spartelend en met half doorgesneden nekken aan haken zullen hangen omdat het mes scheef zat, oopsie daisy. En dat allemaal terwijl u met de hond door de duinen loopt, of voor de tv een bordje shoarma zit weg te knagen. Denken we allemaal niet aan, want we weten amper dat vlees van dieren is gemaakt.

Weet u wie dit wél allemaal weet?

Albert Heijn, de grote marktleider!

Niettemin zijn de kippen die zij verkopen het slechtst af van alle supermarktkippen, dieren die onder het niveau van het Beter Leven Keurmerk leven, met minder dan geen sterren dus, kippen die met zijn zestienen op één vierkante meter leven en nooit daglicht zien, om vervolgens gorgelend aan hun einde te komen, hoe hard organisaties als Wakker Dier ook op de deur bonzen.

Laat ze dáár goddomme sorry voor zeggen.

Oproep

Op 7 november verschijnt het 1.000ste nummer van Volkskrant Magazine. Daarin maken we ruimte voor u! We kunnen uw enthousiasme gebruiken bij een van deze onderwerpen:

- Maak een foto van uw zaterdagochtendmoment met het magazine. Die foto’s willen we graag laten zien.

- Schrijf een column in de stijl van Eva Hoeke. Eva kiest een winnende column, die we publiceren met haar commentaar.

- Spreek u uit: welk moderne verschijnsel moet er wég? Met uw reacties maken wij een aflevering van onze slotrubriek ‘Laat het stoppen’.

Mail voor maandag 19 oktober uw reacties naar 1000@volkskrant.nl en zet in de onderwerpregel: foto, column of stop.

(Meerdere inzendingen in losse mails)

Meer over