Je staat liever in Moskou naast je wapenbroeders dan in een winkelcentrum te flyeren in je partijwindjack

Een mooie, grote vlag, en zowel op het katheder voor als op de muur achter hem een prachtig glimmend wapen. Nee, laat het maar aan de Russen over hoe je zo'n parlement versiert. Schitterend. En hoe vaak ben je nou helemaal in de Doema? From Russia With Love, twitterde hij boven de foto. Het Russisch-Nederlandse vriendschapspeldje zat nog gewoon in zijn revers. De naam is Wilders. Geert Wilders.

De MH17-nabestaanden vonden het maar niks, dat speldje. Zolang als dat onderzoek duurde en alles de kant van de Russen op wees, zou het ongepast zijn om daar als Kamerlid te doen alsof Poetin een bondgenoot was, vonden ze. Maar wat wisten zij nou. Er was realpolitik nodig. Partnerschap in plaats van vijandschap. En dan zouden ze heus wel meewerken met dat onderzoek.

De Siberische Beer was vast vooruit gestuurd. En ja, ook de Betrouwbare Mannetjes vonden het wel koud, maar eigenlijk ook niet zo koud, want het was vooral de wind die het koud maakte. We hadden meer laagjes om de respectieve lijven dan Waylon zogenaamd liedjes voor het Songfestival. En met genoeg proviand, voor het geval we bijgevoerd moesten worden, gingen we toch maar de auto in. Schaatsen mee, stuk touw, ijspriemen, drone in de oplader. Op jacht naar oer-Hollandse tafereeltjes. Weg van de hete Haagse slangenkuil.

Eerder in de week had een Turkse krant de portretten van enkele Turkse Kamerleden op de voorpagina gezet met de kop 'Landverraders'. De bedreigingen rolden binnen. Fractievoorzitter Kuzu van Denk had even daarvoor in een Turks interview zijn collega's de maat genomen. Die hadden voor gestemd om de Armeense genocide te erkennen en nu moesten ze, geheel volgens de Denk-lijn om mensen niet op hun achtergrond aan te spreken, maar eens aan hun Turkse kiezers uitleggen aan welke kant ze precies stonden. In de 'Armeense kwestie'.

In een Facebookfilmpje op de partijpagina gaf Kuzu te kennen dat hij zich geenszins aangesproken voelde door de beschuldiging dat hij het vuurtje zou hebben opgestookt. Hij stond trouwens voor het gebouw van de Verenigde Naties in New York, hadden we dat al gezien? Alle Kamerleden praatten wel eens met de buitenlandse pers. Hij toevallig met de Turkse. Als dat al niet meer mag. Kan hij er wat aan doen dat toevallig de mensen die hij er uitlichtte worden aangesproken? Daarom. Waren de vlaggen voor het gebouw van de Verenigde Naties in New York trouwens een beetje goed in beeld?

We snappen het wel. Je staat liever in het mondaine Moskou naast je wapenbroeders of op Manhattan te vloggen over praatjes met de buitenlandse pers dan dat je in een onoverdekt winkelcentrum, in je partijwindjack (met veel te weinig laagjes) staat te flyeren voor een kandidaat van wie je nauwelijks gehoord hebt. Als je de hand van de lange arm vasthebt, voel je je net wat groter.

En natuurlijk kunnen we ons afvragen of het gepast is je collega's aan de Turkse leeuwen te voeren of nabestaanden te schofferen door met hun moordenaars te keuvelen. Maar om het verraad te noemen, dat gaat ons te ver. Voor je het weet sta je op de voorpagina van een staatskrant of wordt je computer gehackt door een andere Russische Beer. Nee, je moet mensen niet meteen van het ergste beschuldigen. Maar misschien kan iemand Wilders er even naar vragen als hij terug is. Kan hij meteen uitleggen aan welke kant hij precies staat. In de 'MH17 kwestie'.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

We zoeken nog studenten die een vraag hebben voor Jandino.

Veel plezier van uw nieuwe mening.

Volg de Betrouwbare Mannetjes, Melle Runderkamp en Simon Hendriksen, op Twitter: @Betmannetjes

Meer over