ColumnBor Beekman

Je kunt ook eens nee zeggen tegen China

null Beeld

Wat zou Bruce Lee doen?

De vraag dringt zich op nu Once Upon a Time... in Hollywood vlak voor de Chinese release is teruggefloten door de censoren van het Chinese Film Bureau, vermoedelijk vanwege Quentin Tarantino’s verbeelding van de in Hong Kong ­opgegroeide kungfu-filmster, een van de bijpersonages in de film. Shannon Lee, dochter van, zou ­erover hebben geklaagd bij de Chinese autoriteiten: zo arrogant als in de film was haar vader helemaal niet.

Brad Pitt en Leonardo Dicaprio in Once Upon a Time...  in Hollywood  Beeld
Brad Pitt en Leonardo Dicaprio in Once Upon a Time... in Hollywood

Lee, geboren als Lee Jun-fan en – aardig weetje – achterkleinkind van de naar Hong Kong vertrokken Rotterdamse slagerszoon Hartog Mozes Bosman, stelde zich in 1971 als volgt voor aan de vermaarde filmproducent Raymond Chow: ‘Ik word de grootste Chinese ster van de wereld.’

Wat zou die Bruce Lee hebben geopperd, als ­iemand hem toen had gezegd: ja oké, dan wórdt jij dat, maar zesenveertig jaar na je dood (je sterft in 1973 aan een hersenoedeem, sorry) is er een nadrukkelijk níét al te historische film met de sprookjesachtige titel Once Upon a Time... in Hollywood, waarin iemand je verrukkelijk grotesk nadoet. Die evenknie schopt een tegenstander omver, maar wordt daarna zelf tegen een auto geslingerd – noem het gelijkspel. Ook waant deze film-Bruce zich sterker dan Muhammad Ali en geeft hij de mooiste vrouw van Hollywood (Sharon Tate) vechtkunstles.

Mogen die scènes uit de film worden vertoond in China? Nu antwoorden, Bruce. Wel of niet doen?

We halen Lees bekendste uitspraak erbij, de oosterse evenknie van Ali’s flow like a butterfly, sting like a bee. Afgedrukt op talloze posters naast dat zo machtige blote bovenlijf van de kungfu-kunstenaar: Leeg je geest. Wees vormloos, gedaanteloos, zoals water. Giet water in een beker, dan wordt het de beker. Giet het in een theepot, dan wordt het de theepot. Water kan stromen óf beuken. Wees als water, mijn vriend.

Een volmondige ja – geen twijfel. Water/Lee kan ­alles aan, óók de verkozen vertelvorm van ene Tarantino. Laat maar zien aan die 1,4 miljard Chinezen.

De Chinese eis om de film aan te passen, werd deze week afgewezen door Tarantino. Hij gaat helemaal niets knippen. Filmstudio Sony steunt de filmmaker: desnoods laten ze tientallen miljoenen dollars aan inkomsten schieten. Ongeacht de uitkomst, is deze patstelling inspirerend voor de relatie China-Hollywood.

Je hoeft dus niet, zoals Tom Cruise, dat in de jarentachtigklassieker nog aanwezige Taiwanese embleempje van je vintage pilotenjack te krabben, om China niet voor het hoofd te stoten met je Top Gun-vervolgfilm.

En ook niet, zoals James Bond, alle door 007 uitgeschakelde Chinezen uit je film te knippen, als de ­geheim agent op missie gaat in dat Verre Oosten.

Of, zoals die resterende bandleden van Queen, te gedogen dat China je zanger Freddie ontdoet van zijn seksuele geaardheid.

Je kan ook eens nee zeggen, tegen China.

Vrij naar ’s lands beroemdste zoon: Lee is water, ­Tarantino de theepot. Wees als Once Upon a Time... in Hollywood, mijn vriend.

Meer over