De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Je hoeft geen misleidende Facebookfilmpjes te kijken om feitenvrije beweringen te doen

Als je actief bent op sociale media, word je eerst op de hoogte gebracht van een ‘schokkend telefoongesprek met het RIVM’ en daarna van het feit dat het oplichterij was. Omdat ik digibeet ben, was de volgorde bij mij precies omgekeerd.

Vorige week zaterdag las ik in de Volkskrant-column van Lisa Bouyeure wat de Tilburgse timmerman Peter had uitgespookt. Die had aan de telefoon uit de mond van een medewerker van het RIVM te horen gekregen dat die  covidtoestand minder erg is dan een gewone griepepidemie en griep- en verkeersdoden als coviddoden worden geteld. Een filmpje van dat telefoongesprek zette hij op Facebook. Het werd 800 duizend keer bekeken. 

Daarna bleek het 0800-nummer dat Peter belde niet van het RIVM. Daarna bleek die goudeerlijke timmerman een adept van het gedachtengoed van de dansleraar van Viruswaarheid.

Ruim een week na de ontmaskering van die onbevangen timmerman door Bouyeure ging ik het veilige dorpscafé binnen waar bij 80 graden ‘thermische desinfectie’ plaatsvindt en virussen kansloos zijn, u weet het, de sauna. Daar zat een facebooker van plusminus 35 in zijn blote kont op zijn handdoek aan twee vitale senioren uitgebreid te vertellen wat ‘een gewone Tilburgse timmerman’ in al zijn onschuld te weten was gekomen van het RIVM. Ineens besefte ik: meer mensen hebben dat Facebookfilmpje gezien dan er de column van Bouyeure hebben gelezen.

‘Kunnen jullie googlen?’, vroeg de facebooker aan de senioren. ‘Google dan eens op ‘UN agenda 2030’. Dan kun je precies lezen waarom ze corona in omloop hebben gebracht.’ Je moet veel vis eten’, zei van een van de krasse knarren, ‘dat doen ze in Zweden, en daar hebben ze helemaal geen last van corona.’ Toen ik ging afkoelen, bedacht ik me dat je gelukkig nog altijd mensen hebt die feitenvrije beweringen doen zonder online te gaan.

Meer over