DE FLEXIBELE OPINIEMAKERThomas Hogeling

Je gunt het niemand: uitgemaakt worden voor racist

De Flexibele Opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: het grondwetsartikel over vrijheid van meningsuiting moet beter.

Als er één vrijheid is waarvoor je mij als Flexibele Opiniemaker ’s nachts wakker kunt maken, is het wel de vrijheid van meningsuiting. De belangrijkste vrijheid van allemaal? Misschien wel. Ik was dan ook verheugd met de open brief die afgelopen week werd gepubliceerd ter verdediging van het vrije debat, ondertekend door prominenten, vrijdenkers en dwarsliggers, veelal in het bezit van een heuse academische graad.

De ondertekenaars vinden dat hun favoriete grondrecht na de moord op George Floyd onder druk is komen te staan door het optreden van radicale activisten: ‘Voor het minste of geringste word je voor racist of extreem-rechts uitgemaakt’, verklaarde jurist en initiatiefnemer Raisa Blommestijn tegenover De Telegraaf.

Na het lezen van het manifest besefte ik dat het artikel dat onze vrije mening moet waarborgen achterhaald is. Op dit moment verzekert het artikel ons ervan dat de overheid burgers niet mag verbieden gedachten of gevoelens te openbaren. Met andere woorden: dat je niet wordt vervolgd om je mening. Maar na het uiten van zo’n mening kun je nog steeds uitgemaakt worden voor racist. Zoiets gun je natuurlijk niemand en al helemaal niet de ondertekenaars van zo’n mooi manifest.

Verandering is dus nodig. In Brabant werd deze maand al een motie van de PVV aangenomen die bepaalde dat ‘Brabanders geen racisten zijn’. Een prima eerste stap, maar nog erg lokaal. Daarom stel ik voor artikel 7, lid 1 van onze grondwet aan te passen, met dikgedrukt de uitbreiding: Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om […] gedachten of gevoelens te openbaren en eenieder heeft het recht om daarna niet meteen voor racist of extreem-rechts uitgemaakt te worden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Leve het vrije woord!

Was getekend,

mr. Thomas Hogeling

Meer over