Je gaat bijna denken dat er iets mis is met de psychische hulpverlening

'Anders kunnen we nog even naar het filmpje gaan kijken.' De Betrouwbare Mannetjes hadden het eerder in de week zelf al een paar keer geroepen na het interview van Ivo Opstelten met RTL Nieuws. Arme man. Kwam nauwelijks uit zijn woorden. En terwijl sommigen zich ernstige zorgen begonnen te maken of de oude baas wel verder kon, prevelde Ron Fresen hetzelfde zinnetje met een almaar holler wordende blik voor zich uit. De hele avond had-ie vanuit Den Haag voornamelijk beelden van De Overmeestering laten zien en nu begon hij in cirkels te praten. Het klokje Ron. Had iemand niet een slokje water voor hem? Of alvast een snel pilsje?

En ja hoor. Weer zagen we Tarik door de NOS-studio ijsberen. Met een speciaal voor de actie gemillimeterd bolletje, precies zoals Lone Wolf for Dummies het voorschrijft. We konden onze ogen er niet vanaf houden. De twitterati verdrongen zich alvast om maar als eerste aan de goede kant van de commotie te staan. Waarom horen we niks? Waar blijft de berichtgeving? Nou, nou. Mag het een onsje minder met die berichtgeving? Wat een held die portier! Belachelijk eigenlijk dat die portier zo'n jongen gewoon doorlaat. En had meneer de geluidsman niet even zijn zomerbloesje kunnen strijken?

Ach, het ongeduld is nou eenmaal sterker dan het mededogen. Tien minuten had-ie gewild om grote wereldzaken te bespreken, en nu kregen we drie uur Ron Fresen, hielden Jan de Jong, Marcel Gelauff en Hans Laroes een spontane NOS-bonzen-met-merkwaardig-haar-reünie, wrong Humberto de Facebookpagina van de dader lustig uit, en oh ja, Peter R. de Vries. Die zat er toch nog.

In een maatschappij waarin Demis Roussos postuum haast een normale verschijning lijkt, zou je bijna gaan denken dat er iets structureel mis is met de psychische hulpverlening. Het gemessentrek van een niet-jihadist in Groningen, de arrestatie van psychopaat Bart van U., de kansloze kandidaatstelling van Michael van P. Maar met Tarik hadden we toch wel te doen. Zo hulpeloos dat zelfs de portier hem uiteindelijk alleen achterliet.

Ach ja, achteraf was het misschien allemaal een beetje overdreven geweest. Amerikaanse toestanden, een uitblijvende sneeuwstorm. Eigenlijk hadden we het filmpje en alle andere persoonlijke beelden helemaal niet willen zien. Tenzij hij zo verward was geweest dat-ie niet meer wist dat-ie een moslim-terrorist was. Dan weer wel natuurlijk. Toch, zolang ons terrorisme doorgaans niet veel meer is dan angst voor een vuilniszak aan een paal op Leiden CS, en Karst T., Tristan van der V. en de Damschreeuwer nog vers in het geheugen liggen, verdienen onze Verwarde Mannen alle aandacht. En wie kan ons dan beter beschermen dan iemand die weet hoe ze denken? Wat er in ze omgaat?

Ineens viel alles op zijn plek. Laat ze maar praten. Ivo Opstelten kan nog jaren mee.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Inmiddels zijn we bijna op het punt dat je daadwerkelijk altijd een alibi hebt als je naar Peter R. de Vries kijkt.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over