LezersbrievenDit schrijven onze lezers

Jan Nagel: ‘Jean-Pierre Geelen maait in zijn drift erg over de bal’

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 5 augustus.

Jan Nagel bij de VARA als voorzitter van de OR (hier met Jos van Kemenade), 1979.	 Beeld Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff
Jan Nagel bij de VARA als voorzitter van de OR (hier met Jos van Kemenade), 1979.Beeld Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff

Brief van de dag

Een columnist moet natuurlijk scoren, maar Jean-Pierre Geelen maait in zijn drift erg over de bal.

Ik beperk me tot drie voorbeelden.

‘Zijn stijl van leidinggeven leidde tot het vertrek van VARA-coryfeeën zoals Wim Bosboom’. Dat is pertinent onwaar. Bosboom vertrok vanwege een meningsverschil bij de tv-dienst. Ik werkte toen bij de radio. Wij bleven ook na zijn vertrek zeer bevriend en regelmatig bij elkaar over de huisvloer komen.

‘Bij zijn afscheid formuleerde tekstschrijver Jack Gadellaa het zo: ‘NAGEL heeft u dat?’’ Dit is geheel uit zijn verband getrokken. Ik kreeg bij de VARA een ongekend groots en hartelijk afscheid. Daarbij ontbrak ook de Stamtafel uit de Rooie Haan niet. Met keiharde satire. Bij die gelegenheid was ik het dankbare mikpunt.

Het is waar dat ik 81 ben en getroffen ben door prostaatkanker. Ik heb lang met mijn vrouw en kinderen gepraat. Om in de laatste periode van je leven het moeilijke en ondankbare voorzitterschap te doen van een partij die in de peilingen op 1 zetel staat, doe je uitsluitend om te proberen om wat in 10 jaar is opgebouwd, te redden.

Als je ziet wat er met de inkomens van de gepensioneerden is gebeurd en dreigt te gebeuren, is een partij als 50PLUS bitter nodig. Daar is verder weinig plezier aan te beleven. Jean–Pierre onderstreept dat nog eens duidelijk. Maar we gaan wel door.

Jan Nagel, Hilversum

Subsidie

‘Ensembles, koren en orkesten in de klassieke muziek zijn bijna allemaal afhankelijk van subsidies’, schrijft Merlijn Kerkhof. Ik denk dat het andersom is: er zijn er maar een paar afhankelijk van subsidie, de meeste worden gevormd door amateurs die het alleen voor de lol doen en niet ook voor het geld.

Natuurlijk, een dirigent die een weektaak aan zijn of haar koren heeft, verdient een inkomen, maar dat hoesten de leden via contributie op. De meeste ensembles en orkesten oefenen in een huiskamer of goedkope ruimte en treden een paar keer per jaar op voor vrienden en bekenden.

De partijen die om de subsidies strijden vormen slechts een heel klein deel van de muziekbeoefenaars.

Niek van Dijk, onbezoldigd dirigent van een koortje, Mont Saint Jean, Fr

Begraven

In de Brief van vandaag van 4 augustus houdt Dolph Kohnstamm een pleidooi voor cremeren om nabestaanden niet te belasten met de nazorg voor een graf. Ik meld graag dat er nog een andere mogelijkheid is: natuurbegraven. Daarbij draagt de natuur zorg voor het graf en is sprake van eeuwigdurende grafrust; de graven worden niet geruimd.

Gabriëlle Kuijer, Natuurbegraafplaats Hillig Meer, Eext

Danka Stuijver

Dapper hoor, van Danka Stuijver, om de zorgkosten voor kostbare behandelingen bij zeer oude terminale patiënten ter discussie te stellen. Het is zeker iets waar heel veel mensen, waaronder ook mensen waarop de discussie direct betrekking heeft, over zullen willen meedenken en praten. Laat er maar eens een openbaar debat komen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld: wat te doen wanneer iemand de behandeling zelf kan bekostigen?

Tielke Engels, Tilburg

Zeg ‘ns Aa

In de ingezonden brief ‘Vage klachten’ wordt gesteld dat bijna alle in de openingstune van de televisieserie Zeg ‘ns Aaa genoemde klachten kúnnen wijzen op besmetting met covid-19. Dat ‘bijna’ is behoorlijk overdreven. In de tune worden acht klachten opgesomd. Drie daarvan (‘een kriebel in mijn keel’, ‘ik ruik de laatste tijd niets als ik ruik’ en ‘ik kwijl als ik zever’) zijn symptomen die ook bij covid-19 voorkomen. De overige vijf (‘ik heb pukkels op mijn armen’, ‘vreemde krampen in mijn darmen’, ‘vlekken voor mijn ogen’, ‘tepelkloven van het zogen’ en ‘ik plas de laatste tijd wel heel erg veel’) wijzen op andere oorzaken.

Frank Rijckaert, Doetinchem

Vleesaccijns

Jeroon Remmers en Jan Terlouw betogen dat accijns op vlees en kaas een oplossing zou zijn voor natuur- en milieuschade. Echter, zolang het merendeel van het in Nederland geproduceerde vlees voor de export is en zolang de producenten categorisch het probleem ontkennen, is dat een slecht plan. Belast de vervuiler bij de bron (of bij import), dan wil ik graag meer betalen en kan de opbrengst terugvloeien naar de boer met een evenwichtige landbouw en veeteelt.

W. van der Velden, Blaricum

Schimmelpenninck

In zijn column over voetballer Ryan Babel proef ik bij Sander Schimmelpenninck, ‘journalist en ondernemer’, een flinke portie van wat de Duitsers dämliche Überheblichtkeit noemen (O&D, 3 augustus). Een goed Nederlands woord hebben we daar niet voor, neerbuigendheid komt in de buurt, en dan wel voor een ‘eenvoudige voetballer’ ‘wiens economische kennis zich beperkt tot de aanschaf van designertassen en in de prak te rijden sportauto’s’.

Niet iedereen ontvangt vanaf zijn geboorte een upperclass opvoeding maar ik betwijfel of in de familiegeschiedenis van de Schimmelpenninckjes, what’s in a name, het betalen van belasting de hoogste prioriteit heeft gehad. En als we zoeken naar de grootste categorie belastingontwijkers vrees ik toch dat we uitkomen bij het publiek van Quote, waarvan Schimmelpennick de hoofdredacteur is. Maar het kan natuurlijk zijn dat Ryan dat blad te goed leest.

Henk Raaff, Amsterdam

Meer over