OpinieItaliaanse schoollunches

Italiaanse schoolkantines serveren nachtmerries als lunch

Waarover schrijft de Italiaanse pers? Over rellen in de schoolkantines, constateert onze correspondent Jarl van der Ploeg.

Giulia Grillo (nu de Italiaanse minister van Gezondheidszorg) van de Vijfsterrenbeweging in het Quirinal Paleis in Rome, 10 december 2016. Beeld EPA
Giulia Grillo (nu de Italiaanse minister van Gezondheidszorg) van de Vijfsterrenbeweging in het Quirinal Paleis in Rome, 10 december 2016.Beeld EPA

Toegegeven: krachttermen als ‘nachtmerrie’ en ‘horrorfilm’ worden in Italië soms te snel van stal gehaald, maar dit weekend stond werkelijk iedere Italiaan achter de woordkeuze van Giulia Grillo. Het nieuws waarop de minister van Gezondheidszorg reageerde, bedreigde immers de belangrijkste fundamenten van de Italiaanse volksaard: gezond eten en een ongebreidelde liefde voor kinderen.

Meer specifiek: minister Grillo sprak over schoollunches.

Tussen september en december, zo bleek afgelopen weekend, onderzocht een speciale eenheid van de Italiaanse carabinieri druk de kwaliteit van in totaal 224 schoolkantines verspreid over het hele land. De uitkomst was erbarmelijk: een derde van de scholen, in totaal 81 onderzochte kantines, bleek niet alleen ondermaats, ze bleken ver ondermaats.

null Beeld
Beeld

Zeven schoolkantines – van Livorno tot Lecce – werden per direct gesloten, vijftien mensen kregen een strafrechtelijke aanklacht aan hun broek en er werd in totaal twee ton eten in beslag genomen. Een school in Rome werd zelfs volledig op slot gedraaid door de carabinieri: te smerig.

Er werden insecten in het brood gevonden, parasieten in het meel, vrijwel alle houdbaarheidsdata bleken overschreden, als er al etiketten te vinden waren. De hygiëne in veel keukens bleek volledig afwezig, er waren muizen, muizenpies en muizenkeutels, net als de uitwerpselen van andere, vooralsnog onbestemde knaagdieren. ‘Het is een nachtmerrie’, vatte de minister van Volksgezondheid de staat in de Italiaanse schoolmensa’s samen.

Het nieuws maakte veel los in Italië, niet in de laatste plaats omdat een dag eerder ook al een schoollunch gerelateerde rel de krantenkoppen bepaalde. In de stad Lodi, nabij Milaan, liep een ruzie over de mensa dusdanig hoog op dat er zelfs een rechter aan te pas moest komen. Wat was er gebeurd? De burgemeester van Lodi, Sara Casanova van de rechtse anti-migratiepartij de Lega, besloot dat ouders van buitenlandse kinderen voortaan via een hele rits documenten moesten bewijzen dat ze niet stiekem rijk waren in hun thuisland – iets dat vooral voor plotsklaps vertrokken oorlogsvluchtelingen een onmogelijke opgave bleek. Lukte dat niet, dan verspeelde hun kroost het recht gratis met de schoolbus mee te rijden en vooral: om gratis in de schoolkantine te lunchen.

null Beeld
Beeld

De beslissing groeide uit tot rel die wekenlang bleef doorsmeulen in de landelijke media – ‘de mensa is een universeel mensenrecht’ tegenover ‘waarom nemen zij vijf kinderen en laten ze ons voor hun eten betalen’ – tot een rechter in Milaan dit weekend oordeelde dat de maatregel wel degelijk discriminatie is. Voor in totaal 122 buitenlandse kinderen was naar school gaan namelijk driemaal zo duur geworden. De schoolbus kostte opeens zo’n 210 euro per kwartaal en de lunch 5 euro per dag – bedragen die veel migranten niet konden ophoesten. Zelf een boterham smeren was bovendien geen optie, want dat is bij wet verboden in Italië. Althans, het mag wel, maar dan moet het kind zijn lunch in zijn eentje nuttigen, buiten het zicht van zijn klasgenootjes. Officiële reden: eten dat van thuis wordt meegebracht, kan de collectieve gezondheid van de school in gevaar brengen.

Dat laatste argument lijkt na het onderzoek van de carabinieri echter weinig meer waard. Rattenkeutels in de schoolkantine zijn immers veel gevaarlijker dan een thuis gesmeerd broodje Nutella, betogen ouders die pleiten voor verandering op de Italiaanse opiniepagina’s. Verwacht wordt daardoor dat 2019 wel eens het jaar kan worden van de grote schoollunchruzie; het Italiaanse jaar van Baas op eigen Boterham.

Meer over