LezersbrievenWoensdag 22 april

Is ons huidig onderwijssysteem houdbaar?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 22 april.

Een meisje op basisschool Louis Bouwmeester is blij met haar leenlaptop. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een meisje op basisschool Louis Bouwmeester is blij met haar leenlaptop.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag

De wake-upcall van deze coronacrisis moet ons aan het denken zetten over de houdbaarheid van het huidige onderwijssysteem. Hoe je het ook wendt of keert, het werken in blokken van leeftijdsfasen, opgesplitst in groepen en aparte sectoren geeft overzicht en biedt structuur.

Handig voor de organisatie. Maar nu blijkt dat verstoring van een kwetsbaar evenwicht leidt tot allerlei problemen. In organisatorisch opzicht, maar ook met betrekking tot de leer- en ontwikkelingscultuur. Immers, het proces stagneert en er ontstaan achterstanden. Omdat de leerlingen straks niet meer in het format passen waarop het onderwijssysteem is ingericht.

Moeten we naar aanleiding van de huidige ontregeling niet eens gaan nadenken over een andere minder kwetsbare begeleiding van kinderen? Waarbij verstoring geen aanleiding kan zijn tot ontsporing en stagnatie. Wellicht is voor het jonge kind het probleem minder groot en kan het huidige bestel nog intact blijven. Zij leren immers vaak en veel door spel, waarnemen en ervaren. Maar voor de oudere jeugd, pubers en studenten zou de individuele leerlijn volgen én hen daarbij begeleiden wellicht de huidige problematiek kunnen beperken. Geen kunstmatige overgangen meer van po naar vo naar mbo, hbo en wo.

Kees Francino, Wijk bij Duurstede

Werkwachtenden

Een klein hoekje van de krant en een kort berichtje op het radiojournaal informeren ons statistisch over de stand van de economie. Belangrijke graadmeter is de werkloosheid. Met de NOW-regeling voor ondernemers wordt moeilijk zichtbaar wat er aan de hand is. Tot nu toe hebben circa 70 duizend bedrijven van de NOW gebruikgemaakt. Bij elkaar werken daar 1,5 miljoen mensen. Tel daarbij op de half miljoen zzp’ers in de bijstand, dan hebben we nu 2 miljoen werkwachtenden.

We komen van 2,7 procent werklozen en zitten binnen een maand op ruim 20 procent. Hoe anders zouden de mensen reageren als we dagelijks de groei van het aantal werkwachtenden zouden laten zien en er elk achtuurjournaal mee beginnen. De virtuele werkloosheid (de werkwachtenden) van 2 miljoen na 6 weken, is enorm. Het wordt tijd om deze getallen dagelijks zichtbaar te maken, anders worden de werkwachtenden echt werkloos.

Martin Alaerds, Zeist

Blijf thuis

Heerlijk, al die reisprogramma’s op televisie waarvan ik nu helaas alleen maar kan genieten vanuit mijn leunstoel. Chris Zegers c.s. in 3 op Reis, Floortje Dessing (nu even thuis), Erica Terpstra, de bekende en onbekende BN’ers die over de gevaarlijkste wegen ter wereld rijden. Hopelijk kunnen ze allemaal snel weer op pad. En hopelijk hoeven wij ze niet achterna.

Laat die enkelingen gerust de wereld ontdekken en ons van hun ervaringen laten meegenieten voor onze breedbeeld-smart-tv. Mooier wordt het niet. Beter zeker niet. En zeker niet voor gewone stervelingen zoals wij. Onze eigen selfies zijn altijd slechter dan de idyllische plaatjes die op tv worden gepresenteerd. Dus: #blijfthuis. Ook als het wel weer kan.

José Handel, Kerkrade

Mondkapje

Ik weet niet of de mondkapjes daadwerkelijk tegen corona helpen, maar ik ben bang dat het nog meer afstand schept: nu wordt er ontzettend veel begrijpend en bemoedigend naar elkaar geglimlacht; op straat, in de rij voor de kassa, op de fiets voor het stoplicht, op het wandelpad langs de plas.

Als we straks allemaal alleen nog ogen zijn, verdwijnt deze volgens mij zeer belangrijke communicatievorm. We kunnen elkaars gezicht niet zien, waardoor iedereen toch iets bedreigender wordt ervaren, want je weet niet wie je voor je hebt . Dus graag geen mondkapje, maar liever een beetje afstand, maar wel met een glimlach.

Ilse Rutten, Rotterdam

Huidhonger

Als het woord huidhonger een ondraaglijk cliché wordt genoemd en geclassificeerd als interessantdoenerij, moet ik dan concluderen dat mijn behoefte aan een aanraking geen menselijke basisbehoefte is? Al meer dan anderhalve maand raakt niemand mij aan en raak ik niemand aan. Mijn kleinzoon zie ik alleen online. Zijn mollige kleine lijfje niet meer voelen en niet meer kunnen knuffelen. Mijn kinderen beschermen mij en mijn gezondheid en blijven weg of op afstand.

Mag ik dat geen huidhonger noemen? Dat kwetst me en raakt me tot tranen toe. Het woord huidhonger is zo treffend voor eenieder die het treft, dat het beledigend en kwetsend is om het een ondraaglijk cliché te noemen en interessantdoenerij.

Marjan Huls, Oss

Postcodeloterij

Weer een mooie prijs gewonnen bij de Postcodeloterij: dagje uit met vier personen. Niemand zal/kan hier gebruik van maken, maar ik zal wel in de boeken komen te staan als: uitgekeerde prijs.

Stefan Huizenga, Harlingen

Voetbal

Bij tv-uitzendingen van wedstrijden in de eredivisie worden er reclameborden naast het doel geprojecteerd. Het lijkt mij dan ook een koud kunstje publiek te projecteren in een leeg stadion. Acteurs in sciencefictionfilms acteren voor een green screen en moeten doen alsof ze met buitenaardse monsters vechten, dan zullen professionele voetballers toch wel kunnen doen alsof er wat supporters op de tribune zitten?

Geluidsband eronder met gejuich, geklap, gezang en gevloek, nog even spelers en scheidsrechter testen en klaar is Kees. Competitie uitspelen, elke dag een wedstrijd, miljoenen mensen blij.

Theo Maassen, Eindhoven

Meer over